Konkursa balsojumā iedzīvotāji apmierināti ar pašvaldības veikumu ģimeniskas vides veidošanā - Alūksnes novads

Konkursa balsojumā iedzīvotāji apmierināti ar pašvaldības veikumu ģimeniskas vides veidošanā

Ģimenei draudzīgākā pašvaldība logoKonkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2020” laikā notikušajā iedzīvotāju balsojumā 99,72% no Alūksnes novada iedzīvotājiem, kas tajā piedalījušies, norādījuši, ka ir apmierināti ar Alūksnes novada pašvaldības paveikto ģimeņu atbalsta jomā un ģimeniskas vides nodrošināšanā.

Sabiedrības integrācijas fonda rīkotajā konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2020” pašvaldību veikumu vērtē pēc dažādiem administratīviem un finanšu, dzimstības un migrācijas datiem, kā arī iedzīvotāju balsojuma rezultātiem u.c. datiem. Konkursā saņemti 708 Alūksnes novada iedzīvotāju balsojumi.

Ar Alūksnes novada pašvaldības atbalstu ģimenes pieaugumam (piemēram, bērna piedzimšanas pabalsts) ir apmierināti 97,6% balsojuma dalībnieku.

Ar pašvaldības nodrošināto līdzfinansējumu ēdināšanas pakalpojumiem pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs apmierinātību pauduši 98,87% balsojuma dalībnieku.

Attiecībā uz izglītības nodrošināšanu pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs 98,31% balsojumā pauduši, ka ir ar to apmierināti.

98,16% balsojuma dalībnieku ir apmierināti ar pašvaldības līdzfinansējumu un piedāvājumu interešu un profesionālās ievirzes izglītībai.

Ar infrastruktūras pieejamību pašvaldībā (rotaļu un sporta laukumi, sakārtota vide u. c.) apmierināti bijuši 98,45% balsojuma dalībnieku.

Lūgti nosaukt pozitīvu pieredzi par ģimenei aktuālu pašvaldības nodrošinātu pakalpojumu ģimenēm ar bērniem, balsojuma dalībnieki minējuši šādus piemērus:

  • ģimeniski pavadīts laiks pie novada ezeriem,
  • līdzfinansējums izglītojošām ekskursijām, bezmaksas transports uz skolu,
  • brīnišķīgi sakārtota, mūsdienīga vide aktīvai atpūtai ar bērniem,
  • jauna rotaļu laukuma izveide, attīstīts tūrisms, vieta, kur pavadīt laiku ģimenēm,
  • parka celiņu izveide, sakopta apkārtne ne tikai pilsētā, bet novada teritorijā – laba vieta pastaigām, sporta un citām aktivitātēm,
  • atbalsts biedrībām, organizācijām, kuras savā darbībā iesaista ģimenes ar bērniem,
  • daudz dažādu iespēju, kur bērniem realizēt savus talantus un idejas,
  • ļoti attīstīts amatieru teātris un labas izrādes.

Vērtējot pašvaldības ieguldījumu, balsojuma dalībnieki uzsvēruši rotaļu laukumus Pilssalā, peldvietu sakārtošanu, ērtus, siltus un izremontētus bērnudārzus un skolas, transporta nodrošinājumu nokļūšanai uz skolu, finansiālu atbalstu brīvpusdienām, līdzfinansējumam interešu izglītībai, dažādu interešu pulciņu pieejamību, skaistu, gaišu un darbīgu jauniešu centru, pašvaldības budžeta līdzekļu ieguldījumu bērnu ēdināšanai, pauduši apmierinātību par pārtikas pakām.

Balsojuma dalībnieki arī izteikuši dažus priekšlikumus ģimenēm pieejama atbalsta un ģimeniskas vides pilnveidošanai, piemēram, atbalstu daudzbērnu ģimenēm, sporta laukumus pie skolām, kompensēt pusdienas 7.-9. klašu audzēkņiem, palielināt pabalstu jaundzimušajiem.

 

Saistībā ar skolēnu ēdināšanu jāuzsver, ka pašvaldība daļēju finansējumu nodrošina visu klašu audzēkņu ēdināšanai. Kā pašvaldība jau ir skaidrojusi, porcijas kopējās izmaksas veido divas pozīcijas – produktu izmaksas, ko daļēji sedz pašvaldība, un ēdiena sagatavošanas izmaksas, ko pašvaldība sedz pilnībā. Savukārt vecāki maksā izmaksu starpību par produktiem.

 

Savukārt pašvaldības piešķirtā bērna piedzimšanas pabalsta apmērs Alūksnes novadā no šī gada ir palielinājies un nu tas ir 200 eiro liels. Tas saistīts ar to, ka Alūksnes novada pašvaldība bērna piedzimšanas pabalstu ir noteikusi 40% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Līdz ar to, palielinoties minimālajai darba algai no 1. janvāra, pieaudzis arī pabalsta apmērs.

 

Alūksnes novada pašvaldība pateicas visiem, kas piedalījās konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” balsojumā un izteica savu vērtējumu par pašvaldības veikumu ģimeņu atbalsta jomā un ģimeniskas vides veidošanā.

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content