Digitālajā nedēļā piedāvā pārbaudīt un uzlabot digitālās prasmes - Alūksnes novads

Digitālajā nedēļā piedāvā pārbaudīt un uzlabot digitālās prasmes

No 22. līdz 26. martam norisināsies ikgadējā informatīvi izglītojošā kampaņa “Digitālā nedēļa 2021”, kuras laikā notiks dažādi tiešsaistes pasākumi, diskusijas un citas aktivitātes, kuru mērķis ir uzlabot iedzīvotāju digitālas prasmes.

Digitālā nedēļa Latvijā notiks jau 12. reizi, tā ir daļa no Eiropas mēroga kampaņas “ALL Digital Week 2021”. Šogad tās laikā notiekošajiem pasākumiem varēs sekot līdzi televīzijas kanālā TV24 un interneta tiešraidēs. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, klātienē Digitālās nedēļas pasākumi šogad netiek rīkoti. Kā ik gadu, arī šogad katrai nedēļas dienai veltīta sava tematika, kas saistīta ar digitālajām prasmēm.

Tā 22. marta, “Digitālās nedēļas 2021” atklāšanas dienas, tēma būs sabiedrības paradumu maiņa un esošo iespēju izmantošana. 23. marts būs veltīts e-pakalpojumiem, kurus iespējams saņemt visa mūža garumā, bet 24. martā fokusā būs uzņēmējiem noderīgas digitālās prasmes. Ceturtajā pasākuma dienā, 25. martā, īpaša uzmanība tiks pievērsta personas digitālajai identitātei un kiberdrošībai. Noslēdzošā diena, 26. marts, būs veltīta karjerai IKT nozarē.

TV pārraides

Kanālā TV24 Digitālās nedēļas laikā būs iespējams sekot šādiem raidījumiem:

22. marts – diskusija “Kā mainīt sabiedrības paradumus un prasmes, izmantojot esošās iespējas?” par iespējām apgūt  jaunas digitālās prasmes, atbildes uz jautājumiem, kāpēc cilvēkiem trūkst motivācijas mācīties un apgūt jaunas zināšanas prasmes.  TV24 pārraides laiks  15.00-16.00.

23. marts – diskusija “Digitālās prasmes ikdienai” par digitālajām iespējām dažāda vecuma grupu cilvēkiem, par atbalstu tiem cilvēkiem, kuriem tehnoloģijas ir svešas vai nepieciešams atbalsts, lai tās uzsāktu lietot. TV24 pārraides laiks  10.00-11.00.

24. marts – diskusija “Prasmju celšana kā pirmais solis virzienā uz uzņēmuma digitālo transformāciju” par digitālo prasmju nozīmi biznesa attīstības veicināšanai. TV24 pārraides laiks  10.00-11.00.

25. marts – rīta diskusija “Digitālās drošības un identitāte” par to, kā pasargāt sevi un savu digitālo darba vietu, vakarā – augsta līmeņa ekspertu diskusija “Kibernakts 2021|KIBERNEATKARĪBA”, kuras mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par kibertelpu, digitālo higiēnu, elektronisko identitāti, tās nozīmi un aizsardzību. T24 pārraides laiks  – rīta pārraide 10.00-11.00, Kibernakts pārraide 21.00-22.00.

26. marts – diskusija “Tava profesija tehnoloģiju nozarē” ar mērķi iepazīstināt jauniešus ar IKT nozari un iespējamām profesijām nozarē. TV24 pārraides laiks  10.00-11.00.

Pasākumi tiešsaistē

Digitālās nedēļas laikā organizācijas rīko savus pasākumus un, tā kā tie notiks tiešsaistē, tie būs pieejami ikvienam interesentam. Tādēļ ar piedāvāto izglītojošo pasākumu klāstu aicinām iepazīties mājas lapā www.eprasmes.lv izvietotajā Pasākumu kalendārā. Tāpat par piedāvātajām aktivitātēm var interesēties Digitālās nedēļas lapā sociālajā tīklā Facebook https://www.facebook.com/events/150881236884363/.

Alūksnes pilsētas bibliotēka un Europe Direct informācijas centra Gulbenē Alūksnes informācijas punkts Digitālās nedēļas garumā aicina interesentus pilnveidot digitālās prasmes un pieteikties individuālām konsultācijām, kas notiks pa tālruni, e-pastā vai kādā no klienta izvēlētajiem tiešsaistes rīkiem. Lai pieteiktos konsultācijai, jāaizpilda aptaujas anketa https://forms.gle/Fa1MdFmN3jnxjjCU7, norādot nepieciešamo konsultāciju tēmu.

Savukārt 23. martā no plkst. 10.00 līdz 11.30 Alūksnes pilsētas bibliotēka aicina piedalīties tiešsaistes seminārā “Finanšu drošība digitālajā vidē”, kurā AS “Swedbank” speciālisti skaidros, kā justies droši digitālajā vidē, kādi ir potenciālie riski un kā pasargāt savu naudu un datus. Seminārs notiks MS Teams platformā un tam jāpiesakās https://ej.uz/xu22, pa tālruni 25664421 vai e-pastu biblioteka@aluksne.lv.

Digitālās nedēļas laikā Alūksnes pilsētas bibliotēka organizēs arī virtuālu viktorīnu par e-kultūras resursiem, kur veiksmīgākajiem dalībniekiem būs balva.

Digitālo prasmju pašnovērtēšanas tests

Digitālās nedēļas laikā ikviens iedzīvotājs var novērtēt savas digitālās prasmes, aizpildot  pašnovērtēšanas tiešsaistes testu MyDigiSkills: mydigiskills.eu/lv. Testa aizpildīšana aizņems aptuveni 20 minūtes, un tas ļaus katram novērtēt savas digitālās  kompetences piecās galvenajās jomās: informācijas un datu lietpratība, komunikācija un sadarbība, digitālā satura radīšana, drošība, problēmu risināšana.

Skip to content