“MALDUGUNTIŅAS” PAVADA ZIEMU UN SAGAIDA PAVASARI … - Alūksnes novads

“MALDUGUNTIŅAS” PAVADA ZIEMU UN SAGAIDA PAVASARI …

Pavasaris mūsu grupā sākās ar ziemas pavadīšanu, kas šogad nemaz nebija īsa un varēja izbaudīt visus ziemas priekus. Janvāri uzsākām ar mācību par siltu istabiņu, par to, kā to kurināt un aplūkojām dažādus kurināšanas veidus. Vērojām, ar ko tiek saskaldīta malka, kā tiek nogriezta mežā, kā arī devāmies uz īstu malkas šķūni un apskatījām kā izskatās, kad tā ir sakrāmēta. Daudziem bērniem, tas bija liels pārsteigums un izbrīns, jo vairāk tomēr dzīvojam dzīvokļos kur ir radiatori.

Arī februārī neatkāpās aukstums, tāpēc bija iespēja veidot eksperimentus ar ūdeni, to izrotājot trauciņos un izvietojot ārā. Vērojām, pētījām, kas notiek ar ūdeni, kad vairākas dienas tas ir pastāvējis ārā, un cik krāšņi sanāk, kad izņem no trauciņiem sasalušus, izrotātus ledus gabaliņus. Tāpat veicām eksperimentu, kas notiek, ja ārā aukstumā pūš burbuļus, tie uzmanīgi pūšot sasalst un paliek. Kāds prieks ir bērniem, par katru eksperimentu, jo viss notiek pirmo reizi.  Laikā, kad tika slēgta pirmsskolas izglītības iestāde, vecāki kopā ar bērniem darbojās mājās, veica eksperimentus, un tā bija lieliska iespēja pabūt kopā-  krāsot sniegu, sasaldēt ūdeni, veikt eksperimentus un citas dažādas lietas.

 Tomēr, nākot pavasarim, vairāk spīdot saulītei arī mūsu grupā un, tuvojoties Lieldienām, krāsojām olas grupā, kas sanāca ļoti raibas un daudzveidīgas, svinējām svētkus, un devāmies pie Aprīļa zaķa, pie Marta Zaķa, kas mums bija sarūpējuši dažādus uzdevumus. Varējām pārbaudīt savas koordinācijas spējas, aplūkot dažādas olas, kopā svinēt svētkus, kā arī būt kopā svaigā gaisā. Kā arī bija iespēja diedzēt  graudiņus un tos pagaršot, vērot, kā mazie asniņi izlien, un kādi tie izskatās. Tāpat arī šogad neizpalika sīpolu stādīšana un lociņu audzēšana. Vēlāk izaugušos sīpollokus sagriezām un pielikām pie zupas, kurš to vēlējās. Un vai tad nav jauki, savu izaudzēto pagaršot un pievienot ēdieniem, kas mums garšo?! Tāpat arī sējām pelargoniju sēkliņas, ko vēlāk paši apkopām, aplējām, vērojām, cik daudz dienu no dienas pastiepušies stādiņi.

Kad saulīte spīdēja jau spožāk, sildīja vairāk, tad devāmies dabā un vērojām, runājām par to, kas mainās dabā, centāmies apgūt ziedu nosaukumus, kā, piemēram- sniegpulkstenīte, tulpe, citus pavasara ziedus. Kā arī vērojām kā plaukst lapas kokiem, kas mainās dabā pavasarī. Centāmies pamanīt dažādos kukaiņus, atpazīt tos, kā piemēram – skudras, mārītes, vaboles un arī gliemežus. Devāmies pie ūdens tilpnēm pārrunājām drošības noteikumus vērojām kādi putni ir atgriezušies, kā viņus atpazīt un nosaukt.

Pavasaris mūsu grupā ir ienācis pavisam nemanot un priecīgi, esam daudz uzzinājuši, iemācījušies, kļuvuši patstāvīgāki, lielāki. Protam pastāstīt jau par lietām, ko vēlamies, ko nevēlamies, un cenšamies izzināt visu kas mums apkārt. Lai arī turpmāk ir prieks, kas nepazūd, zinātkāre, un vēlme darboties, ko novēlām arī jums.  Lai visiem priecīga vasara!

Sagatavoja: 8.grupas skolotājas  Laura MIHAILOVA, Sanita DRUNKA

Skip to content