MEŽA MĀTES GRUPAS BĒRNI -  „CŪKMENA DETEKTĪVI”! - Alūksnes novads

MEŽA MĀTES GRUPAS BĒRNI –  „CŪKMENA DETEKTĪVI”!

Rudenī pie mums ciemojās Cūkmens, jo bijām pieteikušies un iekļuvuši pirmo 100 pirmsskolu sarakstā. Viņš aicināja kļūt par „Cūkmena detektīviem”, kas ir AS “Latvijas Valsts meži” Ekoprogramma pirmsskolām, 5 līdz 7 gadus jauniem bērniem. Tās mērķis ir rosināt bērnos atbildību pret vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko dabā. Bērni, kopā ar pedagogu, programmas ietvaros soli pa solim atklāj dažādus meža noslēpumus un kļūst par īstiem Cūkmena detektīviem!

Pirmā gada uzdevumi izpildīti un nopelnīti Cūkmena DIPLOMI par to, ka mācību gada laikā veicām pētnieciskos un praktiskos uzdevumus 4 dažādās tēmās:

 “MEŽA NETĪRIE NOSLĒPUMI” 

Bērni atklāja netīrākos meža noslēpumus – cūcības Latvijas dabā – un to, ka mežā atkritumiem nav vietas. Tur jādzīvo dzīvniekiem un jāaug kokiem, bet atkritumiem jāatrodas atkritumu tvertnē. Rosināja mazos dabas draugus padomāt par meža patiesajām vērtībām – svaigo gaisu, dzīvo dabu un koksni, kuru varam atjaunot un no kuras varam ražot cilvēkiem noderīgas lietas.  Katram no mums ir iespēja darīt savu zemi tīrāku un kļūt par Cūkmena detektīvu!

“CŪKMENAM PA PĒDĀM”

 Bērni papildināja zināšanas, lai prastu nošķir labo rīcību no sliktu, piegružotu meža vidi no sakoptas un skaistas. Aktīvi darbojoties ārpus telpām, bērni iepazina dabas daudzveidību un cilvēka vietu dabā. Viņi saprata, ka atrasties mežā – tas ir dabīgi!

 “MEŽS ROTAĻLIETU KASTĒ”

Bērni uzzināja, ka mežs ir mums visapkārt – arī grāmatu lapās un rotaļlietu kastēs. Ja par mežu rūpējas, tas atjaunojas. Tāpēc koks ir viens no dabai draudzīgākajiem materiāliem. Ar to var droši darboties arī bērni!

 Praktiskajās darbībās rosinājām mazos dabas draugus padomāt par meža patiesajām vērtībām – svaigo gaisu, dzīvo dabu un koksni, kuru varam atjaunot un no kuras varam ražot cilvēkiem noderīgas lietas. 

Lietaskoka tēmā iesaistījāmies, darbojoties iestādē, Ekoskolas gada tēmas ENERĢIJA  akcijā  “Silta jauka istabiņa”. Bērni, kopā ar vecākiem, mājās, pētīja un zīmēja, gatavoja stāstījumu par apkures veidiem savā mājā. Secinājām, ka koki, šķelda, egļu granulas ir viens no izejmateriāliem apkurei.

“AUDZĒSIM SKĀBEKLI”

Bērni uzzina, ka mežs ir mums visapkārt – arī grāmatu lapās un rotaļlietu kastēs. Bērni saprot, ka mežs ir ne tikai tas, ko var ieraudzīt, bet daudz kas vairāk – arī skābeklis, ko elpojam. Mēs varam to vairot, tāpat kā visu labo pasaulē, aktīvi darbojoties!

Esam saskaitījuši savas iestādes pagalmā kokus un nominējuši savu, ne pēc valstī noteiktajiem standartiem, bet resnākos no visiem laukuma kokiem, mūsu “Sprīdīša” dižkokus -liepa(1,75m apkārtmērā), bērzs(1.91m apkārtmērā)

Sadarbībā ar vecākiem tika sagatavoti dažādu koku paraudziņi, klucīši, ripas, pagalītes. Tos bērni salīdzināja ar izdales materiāla plakāta attēliem un secināja, ko tad no katra koka var izgatavot.

Sadarbojāmies ar pašvaldības mežzini Ā.KREICI un iestādījām 50 jaunas eglītes. Bērni uzreiz mežā pamanīja lietas, kurām nav jābūt mežā un tās arī savācām, jo plogings nu jau mums ir rutīnas lieta. Mežzinis aizveda melno maisu sašķirot, jo tas diemžēl, bija pārāk liels un smags.

Ļoti aktīvi, gada garumā, iesaistījāmies vēl vienā iestādes Ekoskolas gada akcijā “Apciemo dižkoku” un regulāri devāmies pastaigās, apciemojot dižkokus pēc Alūksnes TIC izstrādātās dižkoku kartes. Bērni guva jaunas zināšanas par lietaskoku un vietaskoku. Regulāras ekspedīcijas ar uzdevumiem uz tuvāko piepilsētas mežu katrā gadalaikā, gan neizkoptu, gan izkoptu, kurā var atrast dažādu dzīvnieku klātbūtnes liecības. Pa ceļam mūs sveicināja vāverīte, dzenis rādīja savu kalšanas prasmi, dažādi putniņi aicināja atpazīt viņus pēc dziesmiņas un citas interesantas lietas. Savācām atkritumus ap dižkokiem, kuri tur diemžēl bija, sašķirojām konteineros.

Lietaskoka tēmā iesaistījāmies, iestādē rīkotā akcijā, “Silta jauka istabiņa”. Bērni, kopā ar vecākiem, mājās, pētīja un zīmēja, gatavoja stāstījumu par apkures veidiem savā mājā. Secinājām, ka koki, šķelda, egļu granulas ir galvenais izejmateriāls apkurei.

Nākamajā gadā turpināsim izzināt Cūkmena 2. gada tēmas.

Vecāki pozitīvi novērtē šīs programmas uzdevumus, jo bērni mājās pastāsta, ko ir uzzinājuši, kādas aktivitātes veikuši.

Vēlam veiksmi Cūkmenam, varbūt mums visiem kopā izdosies viņam PALĪDZĒT, kļūt atkal par cilvēku un varēsim viņu satikt kā bezrūpīgu puiku, bet tikai paaugušos.

Jāsaka, ka apkārtējā ainava liecina par ko citu, bet mēs nepadosimies!

 Mēs, Meža mātes grupas bērni, turpināsim rīkoties, lai samazinātos iespēja rasties atkritumiem, un vēstīsim citiem kā to varētu izdarīt katrs pieaugušais un bērns.

Kas būs cūka? Mēs noteikti NĒ!!!

Sagatavoja: 5.grupas un Mazās Ekopadomes skolotāja Jolanta APSĪTE

Skip to content