Kultūras, sporta, atpūtas norises jūlijā Alūksnes novadā - Alūksnes novads

Kultūras, sporta, atpūtas norises jūlijā Alūksnes novadā

Kultūras, sporta, atpūtas norises jūlijā Alūksnes novadā

Alūksnē
29. jūlijs – 1. augusts Alūksnes pilsētas svētki. Informācija par Alūksnes pilsētas svētku programmu sekos.

Alūksnes muzejā
Pasākumi un citas aktivitātes
3. jūlijā 14.00 Vēsturisko parku un dārzu dienu ietvaros Alūksnes Muižas parkā meistarklase “Parka ziedošie augi nospiedumu tehnikā”. Darbosimies kopā ar mākslinieci-dizaineri Rotu Brīnfeldi. Dalības maksa: pieaugušajiem 2,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,00 EUR. Lūdzam meistarklasei pieteikties iepriekš pa tālruni 25665538, līdzi jāņem auduma priekšmets, ko noformēt.
10. jūlijā un 24. jūlijā 11.00 ekskursija pa Alūksnes Muižas parku. Sākums no Alūksnes Jaunās pils. Dalības maksa: pieaugušajiem 2,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,00 EUR. Lūdzam ekskursijai pieteikties iepriekš pa tālruni 25665538.
30. jūlijā pārrobežu sadarbības projekta “630 verstis pilnas sajūtām/ Sajūtu verstis” pasākumi Alūksnes Jaunajā pilī un Alūksnes Muižas parkā. Aicinām sekot informācijai.
Svētku reizēm un vaļasbrīdim Alūksnes muzejs piedāvā izbraucienus pa Alūksnes muižas parku ar velorikšu 1-2 personām!
Funktierēšanas spēles “Mazatklātā Alūksne” un “Mazatklātā Alūksne 2. Alūksnes muižas robežās” piedāvā pastaigu pilsētvidē, veicot uzdevumus viedtālruņa aplikācijā Actionbound un iepazīstot Alūksnes ēku stāstus. Dalības maksa: pieaugušajiem 2,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem 1,00 EUR.

Ekspozīcijas un izstādes:
Alūksnes pastāvīgā vēstures ekspozīcija “Laikmetu mielasts”. Ekspozīcijā “Laikmetu mielasts” pie lielā mielasta galda satiekas seši nozīmīgi Alūksnes, Latvijas un pasaules vēstures laika posmi: Alūksnes senvēsture, Viduslaiki un Jaunie laiki (13.-18. gs.), Muižas laiki (18. gs.-1918. g.), Latvijas Republikas laiks (1918.-1940. g.), Okupācijas laiks (1940.-1991. g.), Atmoda (1986.-1991. g.) un Latvijas Republikas laiks (1991. g.-mūsdienas).
Keramikas amata meistara Uģa Puzuļa jubilejas izstāde. Izstāde atspoguļo keramiķa radošo darbību no skolas laika pirmajiem plastilīna darbiem līdz tradicionālajiem keramikas traukiem ar gaumīgu glazējumu. Izstāde aplūkojama vasaras izstāžu zālē “Ledus pagrabs”.
Ilonas Jahimovičas gludekļu un mazgāšanas priekšmetu privātā kolekcija. Izstāde skatāma līdz 28. augustam.
“Fītinghofu zelta dzīsla Alūksnē”. Ekspozīcijas pamatā fotomateriāli un citas vizuālas un tekstuālas liecības par Fītinghofu dzimtu un tās devumu Alūksnei.
J. Medmana privātā mēbeļu kolekcijas izstāde “19. gs. muižkungu guļamistaba”. Izstādē apskatāmas 19.-20. gs. eklektikas un bīdermeijera stila interjera mēbeles.
“Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Izcila, tautā populāra un mīlēta gleznotāja un portretista piemiņai veltīta ekspozīcija, kurā apskatāmi mākslinieka darbi un personīgās lietas.
Izstāde “No trimdas Latvijā – Austras Lindes 120 tautu meitu miniatūras”. Izstādi veido 120 tautumeitu miniatūras etnogrāfiskajos latviešu tautas tērpos, kurus pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados darinājusi trimdā ASV dzīvojusi novadniece Austra Linde (dz. Ķauķis).
“Totalitārajā režīmā cietušo piemiņas istaba”. Ekspozīcija veidota represiju atcerei un atspoguļo Alūksnes novada iedzīvotāju likteņgaitas Sibīrijā un Tālajos Austrumos. Tajā apskatāmi dokumenti, priekšmeti, fotogrāfijas un atmiņu stāsti.
“Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Daudzveidīgu tēlniecības darbu ekspozīcija, kurā apskatāmi gan profesionālu tēlnieku, L. Līces un G. Grundbergas darbi, gan padomju gados neatzītu autoru darbi.
V. Blūma foto izstāde “Alūksne toreiz un tagad”. Izstādē Alūksnes vecmeistaru fotogrāfijās redzama Alūksne gan 20. gs. sākumā, gan Pirmās brīvvalsts laikā, savukārt alūksnietis fotogrāfs Vilnis Blūms uzlūko šīs vietas ar šodienas skatījumu. Izstādē vienuviet skatāmas pilsētas ainavas toreiz un šodien.

Virtuālās izstādes muzeja mājas lapā www.aluksnespils.lv:
“100 vēsturiski mirkļi Alūksnē”. Izstāde ļauj ieskatīties un saprast, kā vēsturiskās norises ietekmējušas un mainījušas pilsētas dzīvi un tēlu, vēstot par norisēm dažādās dzīves jomās laika posmā no 1918. līdz 2017. gadam.
“No miesta līdz pilsētai”. Klusa, mainīga, pārsteidzoša, kultūrvēsturiskiem notikumiem bagāta. Katram Alūksne ir sava. Bet kāda tā bija pirms vairāk nekā simts gadiem? Izstāde atspoguļo Alūksni no 19. gs. beigām, kad tā vēl bija miests Krievijas impērijas sastāvā, līdz pilsētas tiesību iegūšanas brīdim 1920. gada 2. janvārī.
“Alūksnes ēku foto albums”. Virtuālajā prezentācijā vērojama novadnieku fotogrāfu un foto entuziastu Alūksnes ēku foto fiksācija 2020. gadā, pilsētas simtgadē, no tā skatupunkta, kādu to iemūžinājuši 20. gs. fotogrāfi.
“Kad emocijām nav robežu”. Virtuālo izstādi veido Alūksnes muzeja pamatkrājuma un digitālā krājuma fotogrāfijas, kurās atspoguļoti 20. gs. priecīgi ikdienas mirkļi, svinīgi notikumi, atpūtas brīži, svētki un radošas aktivitātes, kas liek pasmaidīt ikvienam.
“Aiz Tēvzemes robežas”. Virtuālā izstāde iepazīstina ar 12 personību un viņu ģimeņu likteņstāstiem. Tie vēsta par dažādiem vēstures notikumiem – kara gaitām, deportācijām un dzīvi izsūtījumā, bēgļu gaitām un dzīvi trimdā, kā arī karjeras iespējām svešumā.

Sporta aktivitātes
1. jūlijā 18.00 Tempļakalna parkā skriešanas seriāla “Izskrien vasaru” 1. posms.
8. jūlijā 18.00 Alūksnes muižas parkā skriešanas seriāla “Izskrien vasaru” 2. posms.
9.-11. jūlijā Alūksnes ezerā Pasaules čempionāta sacensības ūdens motosportā. Informācija sekos.
15. jūlijā 18.00 Alūksnes muižas parkā skriešanas seriāla “Izskrien vasaru” 3. posms.
22. jūlijā 18.00 Alūksnes muižas parkā skriešanas seriāla “Izskrien vasaru” 4. posms.
25. jūlijā 11.00 sporta centrā “Mežinieki” Latvijas kalnu velosipēdu maratons.
22. jūlijā 18.00 Alūksnes muižas parkā skriešanas seriāla “Izskrien vasaru” 5. posms.
31. jūlijā no 11.00 Alūksnes pilsētas svētku sporta aktivitātes, 12.00 “Ghetto basket” sacensību sākums pie Alūksnes Kultūras centra.
Piezīme. Sporta sacensību norise notiks saskaņā ar MK noteikumiem „Par sporta sacensību organizēšanu “Covid” epidēmijas laikā.

Alsviķu pagastā
Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: “Kopš tu neskaties vairs ar acīm, bet skaties ar sirdi, kopš tu neklausies vairs ar ausīm, bet klausies ar sirdi, tava sirds, kas ieguvusi redzi un dzirdi, vairs nepārstās sāpēt, – tu esi glābts” – literātam, skolotājam, muzeju darbiniekam Jānim Grestem – 145, rakstniecei, žurnālistei Monikai Zīlei – 80.
19., 26. jūlijā 10.00 datorapmācības senioriem Alsviķu bibliotēkā Strautiņos.
21., 28. jūlijā 10.00 senioru grupas “Par prieku sev un citiem” tikšanās Alsviķu bibliotēkā.

Annas pagastā
31. jūlijā 16.00 Ezeriņu kapos kapusvētki.

Jaunannas pagastā
Līdz 11. jūlijam Jaunannas tautas namā pērļu kroņu izstāde “Nāc, māsiņa, rotāties!” (lai apskatītu izstādi, lūgums zvanīt pa tālruni 29495371).
5.-7. jūlijā Jaunannas Zaķusalā un parkā pie Jaunannas tautas nama jauniešu mākslas meistardarbnīcas projekta “Piedzīvojums ar pievienoto vērtību un pašizaugsmi” ietvaros.
23. un 26. jūlijā Jaunannas Zaķusalā un parkā pie Jaunannas tautas nama foto mākslas meistardarbnīcas ar fotogrāfi Kristiānu Zelču projekta “Piedzīvojums ar pievienoto vērtību un pašizaugsmi” ietvaros.

Jaunlaicenes pagastā
24. jūlijā Jaunlaicenes muižas svētki:
15.00 koncertizrāde bērniem “Sīki, mazi kukainīši”. Ieeja bez maksas
17.00 Nacionālās aizsardzības akadēmijas deju kopas “Bramaņi” un folkloras kopas “Putnis” koncerts. Ieeja bez maksas
20.00 kapusvētku balle kopā grupu “Galaktika”. Ieejas maksa 4,00 EUR
Sakarā ar valstī noteiktajiem Covid-19 izplatības ierobežojumiem, pasākumu programmā var notikt izmaiņas. Lūdzu sekojiet informācijai!
25. jūlijā 13.00 Opekalna kapos kapusvētki.

Jaunlaicenes muižas muzejā:
Pamatekspozīcijas “Jaunlaicenes muiža” un “Malēnieša pasaule”
Izstādes:
“Ja ikviens tik zemē sētu”
“Noklusētā varonība. Latvijas Neatkarības karš 1918.-1920.”
Pagalma izstāde ar aktivitātēm: “Malēnieša raksturs jeb ak, prieks, ak, lustes, ak borģele!” (pēc iepriekšēja pieteikuma un piemērotos laika apstākļos)
Izstāde ārpus muzeja: pastaiga bez pavadoņa pa Jaunlaicenes muižas parka teritoriju, izlasot 10 informatīvos stendus par Jaunlaicenes muižas apbūvi. Pirmais stends atrodas pie muzeja ēkas. Ja nepieciešams, muzejā var saņemt muižas plānu
Virtuāla izstāde “Opekalna draudzes muižas” pieejama: www. jaunlaicenesmuzejs.lv
Izglītojošās nodarbības dažāda vecuma apmeklētājiem
Nodarbības brīvā dabā “Dārgumu meklēšana” un orientēšanās spēle “Ar varonību kabatā”. Pieteikties un sīkāku informāciju par epidemioloģiskās drošības pasākumiem nodarbībās un nodarbību norisi var iegūt, zvanot pa tālruni 29356277.

Kalncempju pagastā
Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā:
Līdz 18. septembrim Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 8. klašu skolēnu darbu izstāde “Pretstati”.
Līdz 31. jūlijam muzeja krājuma izstāde “Mazs pulks – dižs darbs”, izstāde veltīta Kalncempju 23. mazpulkam.


Liepnas pagastā
24. jūlijā no 10.00 līdz 13.00 foto orientēšanās “Apskati Liepnu!”, sākums no Liepnas tautas nama, aicinām piedalīties gan ģimenes, gan individuāli bez vecuma ierobežojuma
17.00 brīvdabas estrādē “Saidupīte” muzikāls pasākums “Sveiciens vasarai” ar Liepnas pagasta vokālistu piedalīšanos un Liepnas tautas nama dramatiskā kolektīva “Troksnis” pirmizrāde “Viņa ir īstā, muterīt!”. komēdijas autors A. Niedzviedzis
20.00 Liepnas pagasta centrā ekstremāls velo šovs “Greentrials Bike Tour!”
22.00 brīvdabas estrādē “Saidupīte” balle.
Ņemot vērā esošo situāciju, ievērosim drošības pasākumus, tāpēc lūgums sekot informācijai!
25. jūlijā kapusvētki: 14.00 Sprinduļkalna kapos, 15.00 Saidu kapos, 16.00 Liepnas kapos.

Mālupes pagastā
31. jūlijā 12.00 kapusvētki Mālupes kapos.

Pededzes pagastā
6. jūlijā 20.00 Pededzē kvests – spēle “Papardes zieda meklējumos Ivana Kupalas vakarā”. Vēlaties atrast papardes ziedu, jums būs šī iespēja! Pastaigājieties pa burvīgajām Pededzes pļavām, vienojieties ar ļaunajiem gariem, parādiet veiklību, atjautību, izdomu, un jūs esat brīnišķīgā zieda īpašnieks!
24. jūlijā 14.00 kapusvētki Kūdupes kapos.

Pededzes tautas namā, piesakot pa tālruni 29176039 un ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, apskatāma pamatekspozīcija “Pededzes senā sadzīve”.
– Tematiska pasākuma apmeklējums “Lellīšu tīšana”
– Īpašais piedāvājums kāzām pēc Pededzes pagasta pareizticīgo iedzīvotāju kāzu rituāla tradīcijām, kuras iereģistrētas Latvijas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojumā sarakstā
– Speciālais piedāvājums: kāzām, vecpuišu/ vecmeitu ballītēm
Vēl piedāvājumā:
– apmeklēt latviešu pasaku taku
– vizināties zirga pajūgos
– nogaršot Pededzes pankūkas
– apmeklēt pareizticīgo baznīcu.

Veclaicenes pagastā
Jūlijā Veclaicenes tautas namā Māra Salmiņa ziedu un dabas gleznu izstāde. Pieteikties pa tālruni 26468307. Ievērosim visus valstī noteiktos ierobežojumus.

Zeltiņu pagastā
24. jūlijā skrējiena “Mizojam, ka prieks” 2. posms “Zūdam Ieviņās” Oļega Ivanova nekustamajā īpašumā “Ieviņas”. Reģistrēšanās 10.00-10.45, sacensību atklāšana un starta vingrošana dalībniekiem un līdzjutējiem 10.45-11.00, starts 11.00.
Zeltiņu vēstures krātuvē: pastāvīgās ekspozīcijas “Ziemeļu zvaigzne” (veltījums Edgaram Liepiņam), “Nesenā pagātne”, “Novadnieku istaba”, “Mana skola Zeltiņos”. Ārtelpu izstāde “Pēteris Logins – sporta tradīciju veidotājs Zeltiņos”.

Ziemera pagastā
7. jūlijā 19.00 Ziemera pagasta “Prinduļos” piemiņas brīdis Prinduļu kaujas vietā.
Māriņkalna bibliotēkā izstādes: “Visi notikumi nāk no dzīves…” (rakstniecei M. Zīlei – 80), “Ārstniecības augi – tavai veselībai”, “Daudzas balsis, doma viena – Tautu tuvu dara man” (kordiriģentam Edgaram Račevskim – 85), “Bērnu, jauniešu un Vecāku žūrija – 2021” – jaunā grāmatu kolekcija.

 

Skip to content