Iedzīvotāji, uzņēmēji un lauksaimnieki vēršas pašvaldībā par Ziemera ceļa stāvokli - Alūksnes novads

Iedzīvotāji, uzņēmēji un lauksaimnieki vēršas pašvaldībā par Ziemera ceļa stāvokli

Alūksnes novada pašvaldībā vērsušies Ziemera pagasta uzņēmēji un iedzīvotāji ar aicinājumu risināt jautājumu par valsts nozīmes grants seguma autoceļa V386 Alūksne-Ziemeri-Veclaicene stāvokli. Ziemerieši novērojuši, ka ceļam pēdējā laikā krietni pieaug autotransporta kustības intensitāte, taču tā stāvoklis ir katastrofāls un kļūst arvien sliktāks.

Pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers un priekšsēdētāja vietniece attīstības un investīciju piesaistes jautājumos Līga Langrate, Ziemera pagasta pārvaldes vadītāja Iveta Vārtukapteine un citi pašvaldības atbildīgie darbinieki uzklausīja Ziemera pagasta iedzīvotāju, uzņēmēju un zemnieku viedokļus, kā arī “Latvijas valsts ceļi” pārstāvja Jura Priednieka skaidrojumu.

Minētais ceļš ir būtiski svarīgs pierobežas teritorijas un novada attīstībā – no Igaunijas-Latvijas pierobežas tas ved uz Alūksni. Tas ir ikdienā nozīmīgs vietējiem iedzīvotājiem, uzņēmējiem un lauksaimniekiem. Tā apkārtnē un piegulošajās teritorijās atrodas ievērojams novada uzņēmumu un zemnieku saimniecību skaits – kopskaitā 28. Pagasta lauksaimnieki un uzņēmēji, tiekoties ar pašvaldības pārstāvjiem, uzsvēra, ka šī ceļa stāvoklis un seguma kvalitāte ir svarīga gan izejmateriālu un gatavās produkcijas pārvadājumiem, gan lauksaimniecības tehnikas kustībai. Sliktais ceļa stāvoklis rada zaudējumus un apgrūtina apkaimes uzņēmēju un lauksaimnieku darbību. Iedzīvotājiem, kuriem ikdienā no Veclaicenes un Ziemeriem jādodas uz Alūksni mācību vai darba gaitās, vai, lai saņemtu valsts un pašvaldības pakalpojumus, ir nepieciešams kvalitatīvs ceļa segums.

Tas ir pirmais autoceļš, pa kuru uz novada centru – Alūksni – var nokļūt tie autobraucēji, kuri Latvijā ierodas no Igaunijas caur Veclaiceni. Šis ir tuvākais ceļš, kas savieno Igauniju, Krieviju un Skandināvijas valstis ar Alūksni un citām Ziemeļvidzemes un Latgales pilsētām. Līdz ar to tas ir arī jautājums par tūristu plūsmu Alūksnes virzienā – par iespēju novada ciemiņiem pa kvalitatīvu tuvāko autoceļu nokļūt novada centrā. Nepilni 6 km šī autoceļa atrodas blakus Alūksnes ezera krastam. Šī teritorija būtu piemērota tūrisma nozares uzņēmējdarbības attīstībai, taču pašreizējais ceļa stāvoklis tam nav labvēlīgs, jo tūristi labprātāk izvēlas pārvietoties pa asfalta, nevis grants seguma ceļiem. Ziemera ceļa sakārtošana veicinātu arī savstarpējo tirdzniecību un tūrisma attīstību reģionā un veidotu transporta loģistikas koridori Latvijas austrumu pierobežā.

Turklāt minētais ceļš ved arī uz Latvijas valstij ekonomiski un stratēģiski nozīmīgiem objektiem, piemēram, VAS “Latvijas valsts meži” mežu masīviem, gāzes mērīšanas staciju u.c. objektiem.

Pašvaldība pēc šīs tikšanās ar Ziemera pagasta iedzīvotājiem, uzņēmējiem un lauksaimniekiem vērsīsies pie Satiksmes ministra ar lūgumu iekļaut Ziemera ceļu prioritāri atjaunojamo ceļu sarakstā un pēc iespējas drīzāk veikt tā pārbūvi.

Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content