Labklājības ministrs vizītē apmeklēja Alūksnes novadu - Alūksnes novads

Labklājības ministrs vizītē apmeklēja Alūksnes novadu

No kreisās: Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova, domes priekšsēdētāja vietniece attīstības un investīciju piesaistes jautājumos Līga Langrate, Labklājības ministrs Gatis Eglītis

Piektdien, 13. augustā, Alūksnes novadā viesojās Labklājības ministrs Gatis Eglītis.

Vizītes laikā ministrs tikās ar Alūksnes novada pašvaldības vadību, kopā apmeklēja Sociālās aprūpes centru “Pīlādži” Mālupes pagastā, tikās ar pilsētas un novada pensionāru biedrību un novada invalīdu biedrības pārstāvjiem, kā arī apmeklēja Sociālās aprūpes centru “Alūksne”. Labklājības ministrs iepazinās arī ar Sociālo lietu pārvaldes un Bāriņtiesas darbu un aktuālajām problēmām un viesojās Nodarbinātības valsts aģentūras Alūksnes filiālē.

Ministrs sarunā ar pašvaldības pārstāvjiem informēja, ka no nākamā gada janvāra plānots algu pieaugums gan valsts, gan pašvaldību sociālās aprūpes centru aprūpētājiem. Šis pieaugums tiks segts no valsts budžeta, līdz ar to tas neradīs papildu slogu uz pašvaldības budžetu. Tāpat ministrija plāno izmaiņas sociālo pabalstu sistēmā.

Sarunā ar pilsētas un novada pensionāru biedrību un novada invalīdu biedrības pārstāvjiem cita starpā ministrs uzsvēra galvenās prioritātes tuvākajā laikā – sagatavoties gaidāmajam Covid-19 vilnim sociālās aprūpes centros, kā arī panākt neapliekamā minimuma pensijām apmēra palielināšanu. Iedzīvotāji savukārt pauda viedokli par esošo situāciju, kad personām ar invaliditāti nav valsts subsidētas darba vietas, uz ko ministrs atbildēja, ka bezdarbniekiem ar invaliditāti ir labs potenciāls, lai iekļautos darba tirgū. Atsevišķu personu nodarbinātības iespējas ir atkarīgas no invaliditātes grupas un traucējumu veida.

– Sociālajā jomā Satversmes tiesas lēmumi ir ieviesuši milzīgas korekcijas. Par to, vai tas ir labi vai slikti, man ir grūti komentēt. No vienas puses, tas ir uzreiz daudz lielāks finansiāls slogs pašvaldībām, bet no otras puses daudzviet šie pabalsti gadījumos, ja viņi netiek ļaunprātīgi izmantoti, spēj nodrošināt cilvēka cienīgu dzīvi,- komentē Labklājības ministrs Gatis Eglītis.

Dienas beigās ministrs devās uz Sociālās aprūpes centru “Alūksne”, lai iepazītos ar situāciju, un tikās ar centra vadītāju Baibu Meisteri.

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content