PUTRAS NEDĒĻA “ĒD ATBILDĪGI” - Alūksnes novads

PUTRAS NEDĒĻA “ĒD ATBILDĪGI”

PUTRAS NEDĒĻA “ĒD ATBILDĪGI”
11.oktobris – 15.oktobris

Pirms putras nedēļas pavāres sagatavoja īpašo, informatīvo ēdienkarti, lai iepazīstinātu un atgādinātu par putru labo ietekmi uz organismu skolotājas un vecākus, kas to varēja izskaidrot bērniem un ņemt vērā turpmāk, sastādot ikdienas ēdienkarti ģimenēs. Pavāres lūdza darbiniekus, lai nedēļas beigās grupas informē par to, kādas putras bērniem garšoja un kādas ne tik ļoti, kādas pasniedz dārziņā un kādas var izgaršot mājās.
9. grupas bērniem nedēļas garumā bija iespēja iztaustīt, izgaršot un izpētīt dažādos graudus un to veidus no kuriem tiek pagatavotas putras.
5. grupas bērni zīmēja emociju sejiņas par to, cik ļoti garšoja vai ne tik ļoti garšoja dārziņā nedēļas garumā piedāvātās dažādās putras. No iesniegtajām tabulām tiek secināts, ka mazajiem vēderiem tīkamas ir gandrīz visas, mazāk garšojusi ir grūbu putra, bērnu vēlmes tiek ņemtas vērā, šī putra tiek piedāvāta ēdienkartē retāk, bet tās labās ietekmes dēļ pilnībā izslēgt to nedrīkst. Bērni tiek rosināts to pagaršot un bērniem saprotamā veidā skolotājas stāsta par to, kā grūbas palīdz stiprināt kaulus un sirds spēku.
5.grupas skolotāja palīgs I. TUMŠEVICA ir īstenojusi iespēju, īpaši domājot par bērniem, kuri apgūst lasītprasmi, līdzdarboties ēdienkartes iepazīšanā un izzināšanā, piedāvājot vizuālus attēlus, pēc kuriem var spriest par ēdiena sastāvu, nosaukumu, dodot bērniem iespēju izprast piedāvājumu.
4. grupas bērniem skolotājas bija radījušas iespēju auzu putru nogaršot ar dažādiem ievārījumiem, secinājums, ka bērniem garšo vairāk saldie putru papildinājumi kā – aveņu vai zemeņu ievārījums, mazāk skābenie – dzērveņu, ābolu.
8. grupas bērni papildus piedāvātajām putrām no ēdienkartes, paši vārīja auzu pārslu putru, izpētīja graudiņu no vārpiņas līdz katliņam, mielojoties trauki tukši un vēderi pilni. 1. grupas bērni arī vārīja savu auzu pārslu putru, nogaršojot to bija iespēja pievienot svaigas ogas vai ievārījumu. Bērni piedalījās putras nedēļas svētku galda klāšanā un servēšanā.
Šajā akcijas nedēļā atkal veidojās veiksmīga sadarbība starp pavārēm un bērniem, rezultātā īstenojās arī Ekoskolas uzdevumi – ēst atbildīgi, ēst vietējo un sezonālo, samazināt atkritumu daudzumu, kas rodas no gatavās neapēstās pārtikas, kā arī palīdz izvērtēt, ko tieši bērni ir iecienījuši no piedāvātās ēdienkartes un pie kā jāstrādā, un jāpiedāvā savādāk, lai sasniegtu mērķi.

SAGATAVOJA: Ārsta palīgs Kristīne ČERNOMIRDINA, sadarbībā ar iestādes pavārēm,
Foto apkopoja sporta skolotāja Jūlija TETERE – TETEROVSKA.

Skip to content