Vēsturisks mirklis Alūksnes Izglītības un sporta centram – iemūrē kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm - Alūksnes novads

Vēsturisks mirklis Alūksnes Izglītības un sporta centram – iemūrē kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm

Latvijas valsts svētku priekšvakarā, 17. novembrī, topošajā Alūksnes Izglītības un sporta centra būvē iemūrēta vēsturiskā kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Izglītības un sporta centra izbūve Alūksnē sākās šī gada 2. jūnijā. Daudzfunkcionālā sporta zāle sevī ietvers sporta spēļu laukumu basketbolam, volejbolam, florbolam, telpu futbolam un vieglatlētikas zonu ar apļveida skrejceļiem apkārt spēļu laukumam, sprinta sektoru 30 un 60 metru skrējienam, tāllēkšanas, augstlēkšanas un lodes grūšanas sektoru, kā arī džudo, trenažieru un vingrošanas zāles, kas nepieciešamas mācību procesa nodrošināšanai, iedzīvotāju un sporta biedrību aktivitātēm un sporta sacensību organizēšanai.

Projektu “Izglītības un sporta centra izveide Alūksnes pilsētā”” Alūksnes novada pašvaldība īsteno kā augstas gatavības projektu ar atbalstu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas.

Vēsturiskajā kapsulā tika ielikts vēstījums nākamajām paaudzēm, Alūksnes novada nacionālā mantojuma suvenīrmonēta, fragments no Alūksnes logo, laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” jaunākais izdevums un pašvaldības informatīvā izdevuma “Alūksnes Novada Vēstis” novembra numurs, būvprojekta ģenerālplāns, kā arī būvdarbu žurnāla titullapa ar reģistrācijas datumu un apliecinājums par pirmo izdarīto ierakstu būvdarbu žurnālā.

“Jūs, kas šobrīd lasāt šo vēstījumu, jau zināt, kāds mūžs bijis ēkai. Mēs ceram, ka tā kalpojusi godam un ir izdevies uzlabot ikdienas dzīves un apkārtējās vides kvalitāti, sabiedrības veselības un drošības apstākļus, un ir izdevies nodrošināt Alūksnes novada konkurētspējas paaugstināšanu globālajā mērogā!” – teikts nākamajām paaudzēm veltītajā vēstījumā, ko pirms iemūrēšanas parakstīja Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, būvuzņēmēja SIA “MONUM” valdes priekšsēdētājs Jānis Sproģis, projekta autora SIA “BM projekts” projektu vadītājs Didzis Dāle un SIA “Būvuzraugi LV” būvuzraugs Ivo Rozentāls.

Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers šajā dienā atzina, ka jaunā sporta būve Alūksnes novada sporta dzīvē būs vislielākais notikums un atgādināja, ka ceļš uz šo mērķi ir bijis garš un grūts.

– Pašvaldība jau pirms 10 gadiem savos attīstības plānos kā vienu no galvenajām prioritātēm ierakstīja Alūksnes novada sporta zāles izveidi. Visu šo gadu garumā esam daudz pie tā strādājuši, diskutējuši par tās nepieciešamību, esmu dzirdējis daudz dažādu attaisnojumu, kādēļ Alūksnē sporta zāle vispār nav nepieciešama. Prieks, ka valdība izveidoja programmu augstas gatavības projektiem, bijām ļoti cītīgi strādājuši un mums bija augstas gatavības projekts sporta zāles izveidei, ko iesniedzām un saņēmām atbalstu. Paldies valdībai par atbalstu, jo bez tā šo projektu nebūtu uzsākuši. Cilvēkiem, kuri šeit nākotnē dzīvos vai atgriezīsies mūsu novadā, būs ļoti svarīga kvalitatīva mūsdienīga infrastruktūra – gan kultūrā, gan sportā. Kultūrā savu mērķi jau esam īstenojuši ar Alūksnes Kultūras centra izbūvi un tagad esam sākuši īstenot arī sporta infrastruktūras mērķi. Ir svarīgi, lai mēs nākamajām paaudzēm nodrošinātu kvalitatīvus apstākļus novada teritorijā – par to man šodien liels prieks un vēlreiz pateicos par valdībai, kas atbalstīja, iedzīvotājiem, kas ticēja un gaidīja, un pašvaldības darbiniekiem, – sacīja Dz. Adlers.

SIA MONUM valdes priekšsēdētājs Jānis Sproģis savā uzrunā atminējās laiku, kad arī pats piedalījies sporta nometnēs un trenējies Alūksnē.

– Man ir liels prieks, ka pasūtītājs ir uzticējis mums šo darbu un esam apņēmušies to izpildīt, lai bērni šeit var sportot, mācīties un pilnveidot sevi. Ja būve ir personiskāka, tad būvniecības process arī ir interesantāks un saistošāks. Tagad, kad pašvaldība dod iespēju būvēt jaunu sporta ēku, tas dod papildu azartu ieguldīt tajā arī personīgu atdevi. Paldies pašvaldībai par iespēju mūsu uzņēmumam sevi pierādīt un, protams, arī mūsu visai komandai – liels darbs vēl priekšā, lai nākamgad sporta celtne būtu gatava, – atzina J. Sproģis.

Vēsturiskās kapsulas iemūrēšanas brīdī klāt bija arī Izglītības un zinātnes ministres padomnieks juridiskajos jautājumos Jānis Ozols. Viņš savā runā uzsvēra šī notikuma simbolisko nozīmi valsts svētku nedēļā:

– Patriotisms var būt dažāds – var būt globāls kā izkārtne, bet var būt arī lokāls – savai vietai, savai zemei ar darbiem. Redzu, ka jūs Alūksnē esat īsti patrioti, jo tie, kas būvē nākotni caur izglītību, caur bērniem – tie rūpējas par savu zemi, par savu valsti. Novēlu šeit augošajai jaunajai paaudzei, šeit esošajai paaudzei un arī tai paaudzei, kas vairs nevar piedalīties sporta sacensībās, bet var līdzi just – lai Alūksne rada visos lielu pacilātību un patriotismu! – sacīja J. Ozols.

Investīciju projekta ietvaros paredzēta Izglītības un sporta centra izbūve, ieskaitot tā funkcionēšanai nepieciešamās infrastruktūras izbūvi, Darba ielas posma pārbūvi un esošā sporta angāra nojaukšanu. Kopējais projekta finansējums 10 131 938 EUR un tā īstenošanas termiņš – 2022. gada decembris.

Skip to content