Atklāj piemiņas zīmi mežsargiem - Alūksnes novads

Atklāj piemiņas zīmi mežsargiem

Šodien, 26. novembrī, nozīmīgs notikums Alūksnē – atceres zīmes atklāšana mežsargiem – nacionālās pretošanās kustības dalībnieku atbalstītājiem. Piemiņas zīme atklāta Pleskavas ielā 9, Alūksnē (netālu no Jaunalūksnes pils).

Latvijas meži pēckara gados deva mājas simtiem nacionālās pretošanās kustības dalībnieku. Latvijā mežu kā patvērumu uztvēra jau senatnē, kas atspoguļojas literatūrā, folklorā.

Mežsargi strādāja mežos bieži vien jau vairākās paaudzēs un savu mežu platības pārzināja ļoti pamatīgi. Nacionālo partizānu cīņu laikā no 1944. gada līdz 1953. gadam mežsargi nokļuva čekas pastiprinātas uzmanības lokā, viņu mājas un to apkārtni uzmanīja īpaši. Mežsargi savu apgaitu laikā slepenos iemītniekus reizēm nekad nesatika, bet redzēja viņu atstātās pēdas. Par neziņošanu, par atbalsta sniegšanu cīnītājiem, sekoja represijas – aresti, izsūtīšanas, kas skāra arī mežsargu ģimenes.

Pateicoties mežsargiem, tagad ir atrastas, saglabātas nacionālo partizānu mītņu un cīņu vietas Alūksnes novada pagastos: Mālupē, Ziemerī, Alsviķos, Pededzē, Ilzenē, Liepnā, Veclaicenē.

Skip to content