Valsts vides dienests paplašinājis pieejamos atvērtos datus - Alūksnes novads

Valsts vides dienests paplašinājis pieejamos atvērtos datus

Valsts vides dienests informē, ka ir paplašinājis sabiedrībai pieejamo vides informāciju un atvērto datu formātā publicējis datus, kas satur informāciju par piesārņojošas darbības atļaujām un reģistrācijām. Atvērtie dati ir brīvi pieejama bezmaksas informācija bez atkalizmantošanas ierobežojumiem, kuru var rediģēt un automatizēti apstrādāt ar brīvi pieejamām lietojumprogrammām.

Tagad Latvijas Atvērto datu portālā data.gov.lv pieejami:

Datu kopas satur informāciju par A un B kategorijas piesārņojošas darbības atļauju un C kategorijas piesārņojošas darbības reģistrāciju numuriem, piesārņojošas darbības veicēju, izsniegšanas datumiem, darbības adresēm, piesārņojošas darbības veidiem un koordinātām. Atvērtajos datos ir publicēta informācija par spēka esošajām atļaujām un reģistrācijām, kā arī iekļauta informācija par A un B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujām, kas ir apturētas vai apturētas daļā.

Šobrīd ir spēkā 2550 A un B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas, bet C kategorijas piesārņojošas darbības reģistrā reģistrēti 9655 objekti. Vēršam uzmanību, ka šobrīd, ņemot vērā C kategorijas piesārņojošas darbības reģistra datu lielo apjomu, šo datu lejuplādēšana var aizņemt salīdzinoši daudz laika. Aicinām būt saprotošiem!

Informācija par piesārņojošas darbības atļaujām un reģistrācijām būs noderīga vides aizsardzības nozares profesionāļiem. Savukārt iedzīvotāji informāciju par uzņēmumiem, kas veic piesārņojošo darbību visā Latvijā, ātri un ērti var atrast VVD izveidotajā Piesārņojošo darbību vietu karte https://registri.vvd.gov.lv/piesarnojoso-darbibu-vietu-karte/

 

Latvijas Atvērto datu portālā šobrīd ir pieejamas jau 11 Dienesta atvērto datu kopas (https://data.gov.lv/dati/lv/organization/vvd). Tādējādi visiem interesentiem ir iespēja bez maksas iegūt datus arī par pieņemtajiem lēmumiem par ietekmes uz vidi novērtējuma piemērošanu vai nepiemērošanu, datus par zemes dzīļu izmantošanas licencēm, licencēm darbībām ar ozona slāni noārdošām vielām vai fluorētām siltumnīcefekta gāzēm, kā arī datus par Dienesta izsniegtajām atkritumu apsaimniekošanas atļaujām un atsevišķas datu kopas ar datiem par šajās atļaujās paredzēto darbību – šķirošanas, savākšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas, pārvadāšanas – apjomiem. Aicinām studentus izmantot Dienesta atvērtos datus savu bakalauru un maģistra darbu izstrādē.  

 

Vēlamies arī informēt, ka Dienests attīsta digitālos risinājumus un platformā API Pārvaldnieks store[1] ir pieejams abonēšanai Dienesta izveidotais REST API serviss[2]. Serviss atgriež datus par Dienesta izsniegtajām A un B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujām, reģistrētajiem C kategorijas darbības veicējiem, ūdens resursu lietošanas atļaujām, atkritumu apsaimniekošanas atļaujām un reģistrētajiem atkritumu apsaimniekošanas starpniekiem un tirgotājiem. Nākotnē to plānots papildināt arī ar citiem datiem un attīstīt šo risinājumu.

[1] https://api.viss.gov.lv/store/ 

[2] https://api.viss.gov.lv/store/apis/info?name=API-VIDM_VVD-SES_permission&version=v1_0&provider=VVD_ZGEGERE_APIPV

Skip to content