“MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI - Alūksnes novads

“MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI

Jau otro gadu turpinām darboties AS “Latvijas valsts meži” Ekoprogrammā pirmsskolām, 5 līdz 7 gadus jauniem bērniem, “Cūkmena detektīvi”.

 Mērķis.

Rosināt bērnos atbildību pret vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko dabā.

Sasniedzamie rezultāti.

Ar skolotāja palīdzību bērni gada laikā dodas dabā trīs gadalaikos un pēta mežu ar visu maņu palīdzību, iepazīstot dabā notiekošos procesus. Bērniem izveidojas tiešs kontakts ar mežu un saikne ar dabu kopumā. Viņi iemīl mežu un uzskata to par vietu, kur var būt radoši un rotaļāties.

Bērni mācās rūpēties par apkārt esošajām zaļajām zonām un ar iegūtajām zināšanām dalās ar citiem bērniem un pieaugušajiem. Bērni izprot noteikumus, kas jāievēro mežā, kā arī ciena meža vidi un tās iemītniekus.

Veiktās aktivitātes.

Rudenī apmeklējām tuvākos mežus. Bērni mācījās iepazīt mežu ar visu maņu palīdzību. Rudenī tiek uzsvērta redzes nozīme, tiešā veidā saskaras ar mežu un spēj aprakstīt savu pieredzi un sajūtas. Caur meža iemītnieku acīm bērni vērtē to, kā ir dzīvot mežā – kas iemītniekus varētu traucēt un kāpēc. Viņi redz mežu kā vietu, kur spēlēties, atklāt un radīt. Bērni mežā jūtas droši.

Lai ekspedīcija būtu interesantāka, bērni gatavoja Zeķes – pavadones, ar kurām kopā izzināja Mežu noslēpumus. Noskaidrojām, kas jāņem līdzi mugursomiņā, dodoties ekspedīcijā, lai pētītu, kāds ir piemērots apģērbs.

 Apskatījāmies, kā aug pavasarī iestādītās eglītes, secinājām, ka rudenī tās aizaugušas garā zālē. Secinājām, ka vajadzētu mežu apsaimniekotājiem to nopļaut.

Katrs gatavo un papildina savu Meža dienasgrāmatu ar zīmējumiem un darba lapām: “Mana Zeķe”, “Ko es varu pieredzēt mežā?”, “Meža noteikumi”, “Kas jāņem līdzi uz mežu?”, “Kam jābūt un kam nav jābūt mežā”?

“MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI “MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI “MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI “MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI  “MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI “MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI “MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI “MEŽA MĀTES”GRUPAS BĒRNI – CŪKMENA DETEKTĪVI

Sagatavoja: 5.grupas skolotāja Jolanta  APSĪTE

Skip to content