Pirmizrāde filmai par pedagogu, muzeju dibinātāju, literātu Jāni Gresti - Alūksnes novads

Pirmizrāde filmai par pedagogu, muzeju dibinātāju, literātu Jāni Gresti

Sestdien, 5. februārī, Alsviķu kultūras nams telpās notika izcila pedagoga, pedagoģijas un muzeju darba pamatlicēja, dabas pētnieka un aizrautīga cilvēka Jāņa Grestes 145. jubilejai veltītās filmas “Pret sienu tik ar pauri…” pirmizrāde.

Filmas autori Jānis Polis, Vilnis Blūms un Solveiga Selga divās sērijās atklāj ļoti daudz interesantu faktu no Grestes dzīvesstāsta, apciemojot viņa mūža nozīmīgākās vietas – viņa dzimšanas vietu Smiltenes pusē, viņa dzīves un darba vietas Alūksnes novadā, Valmierā, Lielvārdē, Jelgavā, Jēkabpilī, Ērgļos, Iršos, Vecpiebalgā, viņa draudzību ar rakstnieku Rūdolfu Blaumani. Vēl iecerēts veidot filmas trešo sēriju, kas atklātu Grestes Rīgas dzīves laiku.

Alūksnes novadā Jāņa Grestes dzīves gaitas saistītas ar Alsviķu pagastu, kur viņš gājis skolā un par skolotāju strādājis viņa tēvs Jēkabs Greste. Savukārt Bejas skola bijusi Jāņa Grestes darba vieta.
Pirmizrādē piedalījās vairāki viesi, kas palīdzējuši tapt filmai – Jolanta Baldiņa, kas filmā stāsta par Grestes darbu Bejas skolā, Dina Mačule no Grestes dzimtās Smiltenes puses, Latvijas skolu muzeja vadītāja Ineta Amoliņa, Piebalgas muzeju apvienības “Orisāre” vadītāja Līva Grudule.

Greste dzīves laikā veidojis daudzas minerālu un citu muzejisku vērtību kolekcijas, kas vēlāk kalpojušas vairāku muzeju pirmsākumam. Plašākais ar viņu pašu saistīto materiālu klāsts šobrīd glabājas Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā. Jelgavā viņš bijis arī viens no atslēgas personām Jelgavas II Valsts vidusskolas dibināšanā. “Par Gresti nevar runāt bez sajūsmas,”- tā videofilmā saka Jelgavas Valsts ģimnāzijas pārstāve.

Grestes pedagoģiskās gaitas, tostarp Bejas skolā, aprakstītas grāmatā “Kā dzeņa vēders””. Viņam pieder tādas pedagoģiskas un muzejiskas profesionālas atziņas kā, “Tev piederēs tik, cik tev ir spēka un prāta paņemt”, “Lietas jānoliek tā, lai tās stāsta”. Bet Grestem pieder arī šīs vienīgās dzejas rindas, ko viņš uzrakstījis, atsaucoties drauga Rūdolfa Blaumaņa rosinājumam rakstīt liriku:
“Iz Silakroga stedeles
Bij’ izzaguši redeles,
Lai sidrabstari vizmo,
Kad govs pa ceļu bizo!”

Filmas tapšanu atbalstījusi Alūksnes novada pašvaldība, Valmieras novada pašvaldība un Valmieras Kultūras centrs.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content