Izpilddirektora informācija 31. marta domes sēdē - Alūksnes novads

Izpilddirektora informācija 31. marta domes sēdē

Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektors Ingus Berkulis 31. marta pašvaldības domes sēdē deputātiem sniedza aktuālo informāciju par martu.

Notiek intensīvs darbs atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem. Alūksnes novada Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā notiek Ukrainas civiliedzīvotāju reģistrēšana, darbojas atbalsta telefons, tiek sniegta visa nepieciešamā informācija par izmitināšanu, ēdināšanu, sociālo atbalstu, izglītību utml. Ir uzsākta arī Ukrainas civiliedzīvotāju reģistrēšana Fizisko personu reģistrā. Sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru izveidota un uzturēta Alūksnes novada uzņēmumu datubāze ar pieejamajām darba vietām Ukrainas civiliedzīvotājiem. 15 novada uzņēmumi piedāvā vakances savos uzņēmumos. Pie atbalsta sniegšanas strādā gan Centrālās administrācijas, gan iestāžu darbinieki. Iesaistīta arī sabiedrība – sadarbībā ar nodibinājumu “Alūksnes un Apes novada fonds” un biedrību “Jaunieši Alūksnes novadam” notiek naudas, pirmās nepieciešamības sadzīves lietu un pārtikas produktu ziedojumu vākšana gan ukraiņiem, kas ierodas Alūksnes novadā, gan palīdzības sūtījumiem uz Ukrainu.

 

1. martā darbu uzsāka Pededzes pagasta Valsts un pašvaldības vienotais klientu apkalpošanas centrs. 24. martā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā iesniegti 13 projektu pieteikumi par novada nozīmes Valsts un pašvaldības klientu apkalpošanas centru izveidi pagastos.

 

Pēc pašvaldības pasūtījuma SIA “Grupa 93” veikusi priekšizpēti ar mērķi izvērtēt teritoriju potenciālu dzīvojamā fonda uzlabošanai Alūksnes pilsētā. Rezultāti tika prezentēti marta Tautsaimniecības komitejas sēdē.

 

Sagatavoti un iesniegti augstas gatavības investīciju projekti “Miera ielas pārbūve Alūksnē, Alūksnes novadā” un “Aktīvās atpūtas parka izbūve Alūksnē” pieteikumi.

 

Apstiprināti projekta pieteikumi “Energoefektivitātes paaugstināšana Alūksnes novada pašvaldības ēkā” (Annas kultūras nama ēka), “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai”.

 

Valsts kultūrkapitāla fonds atbalstījis Alūksnes pilsētas bibliotēkas un Alūksnes Mākslas skolas projektus.

 

Pabeigts projekts “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” tūrisma infrastruktūras atjaunošana”, kura ietvaros izbūvētas laipas Dzērves un Eniķa ezeru krastos un veikta niedru pļaušana Ilgāja un Dzērves ezeru krastos.

 

Noslēgts līgums iesniegtā projekta “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes novadā” ietvaros par ražošanas ēku būvdarbiem.

 

Jaunlaicenes muižas parkā projekta ietvaros veikta koku kopšana, plānots vēl atjaunot stādījumus.

 

Uzsākta pašvaldības līdzdalības SIA “AP Kaudzītes” izvērtēšana.

 

Tiek turpināts darbs Ilzenes muižas kompleksā ietilpstošo būvju atzīšanai par bezīpašnieka mantu. 2021. gada 22. decembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nekustamo īpašumu “Muižas brūzis”, Ilzenes pagastā, kura sastāvā ietilpst 3 ēkas (noliktava, staļļi un dzīvojamā māja), atzina par bezīpašnieka mantu, kas piekrīt Latvijas valstij. Šī gada 18. martā pašvaldība saņēma VAS “Valsts nekustamie īpašumi” apstiprinājumu, ka atkārtoti izvērtējot pašvaldības lūgumu, VAS nolēmusi sagatavot pieteikumu tiesai juridiskā fakta konstatēšanai par vēl divu Ilzenes muižas kompleksā ietilpstošo ēku: pagasta ēkas-pils un klēts un pagraba Ilzenes pagastā atzīšanu par bezīpašnieka mantu, kas piekrīt valstij.

 

Par finansēm – galvenie ieņēmumu veidi un to izpilde uz 29.03.2022.:

iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu  izpilde – 24,04%;

nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu izpilde – 67,98% – lielāka daļa maksātāju samaksā uzreiz visa gada summu;

pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda dotācija – 26,06%;

Kopā izdevumu izpilde 16,03% no plāna.

 

Izsludināts Alūksnes bibliotēkas metu konkurss.

 

Veiktas procedūras Izglītības un zinātnes ministrijas vispārīgās vienošanās ietvaros, kuras rezultātā noslēgti līgumi par 27 gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšanu izglītības iestādēs (6912 EUR bez PVN) un 11 gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšanu Alūksnes SAC “Alūksne” un “Pīlādži” ēkās (2816 EUR bez PVN). Saskaņā ar nodošanas – pieņemšanas aktiem, gaisa kvalitātes mērītāji jau uzstādīti visās iestādēs.

 

Izsolīts nekustamais īpašums Lielā Ezera ielā 3, Alūksnē, īslaicīgas nomas tiesību izsolē gadatirgu organizēšanai. Nomnieks informējis, ka Pavasara gadatirgus notiks 30. aprīlī.

 

Izsolei nekustamā īpašuma Brūža ielā 7, Alūksnē, ielu tirdzniecības (mājražotāju un amatnieku tirdziņi) organizēšanai izsolei nepieteicās neviens pretendents. Tiks organizēta atkārtota izsole.

 

Martā noslēdzās LIAA Madonas biznesa inkubatora uzņemšana inkubācijas (INK) un pirmsinkubācijas (PINK) programmās. Konkursa komisijas sēde lēma, ka no Alūksnes novada inkubācijas programmā neuzņēma nevienu dalībnieku. Pirmsinkubācijas programmā ir 7 pieteikumi no Alūksnes novada.

 

Pagastu pārvaldes turpina darbu pie pašvaldības mērķdotācijas pagastu infrastruktūras un vides kvalitātes uzlabošanai līdzekļu jeb attīstības naudas apgūšanas (iedzīvotāju sanāksmes notikušas Liepnā, Zeltiņos, Pededzē un Malienā). 9. aprīlī notiks iedzīvotāju forums Veclaicenes pagastā.

 

Ir noslēdzies akreditācijas process Alūksnes Mākslas skolā. Uzsākts akreditācijas process ir Alūksnes novada vidusskolā.

 

Ar 1. aprīli sabiedriskā transporta pakalpojumu uzsāks sniegt SIA “Gulbenes autobuss”. Pārslēgti līgumi ar pagastu pārvaldēm skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai.

 

23. martā Alūksnes muzejā notika Vidzemes muzeju vadītāju izbraukuma seminārs.

 

Valsts kontrole informējusi, ka tuvākajā laikā tiks iesniegts veiktā audita ziņojums, noslēguma taisnē ir Satiksmes ministrijas audits mērķdotācijas ceļiem un ielām izlietojumam par 2021. gadu.

 

Darbu pārtraucis vakcinācijas centrs Alūksnes Kultūras centrā.

 

Šobrīd norit darbs pie inflācijas radītajām sekām saistībā ar noslēgtajiem būvniecības līgumiem.

Skip to content