Kaitēkļi nodarījuši ievērojamus postījumus mežaudzēm - Alūksnes novads

Kaitēkļi nodarījuši ievērojamus postījumus mežaudzēm

Kaitēkļi nodarījuši ievērojamus postījumus mežaudzēmEgļu astoņzobu mizgrauža nodarīto postījumu dēļ ziemas sporta centra “Mežinieki” teritorijā pašvaldībai nāksies veikt koku sanitāro cirti – to deputāti nolēma Alūksnes novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē 5. aprīlī. Taču vēl kritiskāka situācija izveidojusies nekustamajā īpašumā Pleskavas ielā 4 (Siseņu priedēs), par ko informāciju sēdē sniedza pašvaldības aģentūras “SPODRA” mežzinis Āris Kreicis.

 Dome nolēma atsavināt Alūksnes novada pašvaldībai piederošu kustamo mantu – cirsmas īpašumā “Valsts mežs 36560090095”, Jaunalūksnes pagastā, īpašuma kadastra Nr. 3656 009 0095, atsavinot vienā izsoles paketē ar kopējo pārdodamo koku apjomu 941,53 m³:

  • cirsmu – sanitāro izlases cirti (platība 12,1 ha, 1. kvartāla nogabalos Nr.3, 5);
  • cirsmu – sanitāro cirti (platība 23,76 ha, 1. kvartāla nogabalos Nr. 9, 11, 12, 13, 16, 17, 21, 24, 30, 35);
  • cirsmu – sanitāro izlases cirti (platība 2,57 ha, 1. kvartāla nogabalā Nr. 26).

 Pašvaldības Īpašumu atsavināšanas komisijai uzdots organizēt cirsmu novērtēšanu, izstrādāt izsoles noteikumus un rīkot izsoli. Izstrādi plānots uzsākt rudenī, vietās, kur tas netraucē slēpošanas trases izmantošanu – ziemā pabeigt, un pavasarī veikt sakopšanas darbus.

 

 Pašvaldības aģentūras “SPODRA” mežzinis Āris Kreicis domes sēdē informēja, ka ziemas sporta centra “Mežinieki” teritorijā 2020. gadā tika veikta sanitārā cirte, bet pagājušā gada rudenī kaitēkļu postījumi kokos konstatēti atkal no jauna. Ziemas laikā no kaitēkļu nodarītajiem bojājumiem cietušo koku skaits ir pieaudzis, taču, tā kā tie atrodas slēpošanas trases teritorijā – ziemā šos kokus griezt nav iespējams. Šobrīd ir nodastoti 611 koki, lielākais vairums no tiem egles, taču ir arī priedes, apses un baltalkšņi. Šai skaitā ir arī jau vēja gāzti koki un koki, kas apdraud trases lietotājus. Tomēr, kā uzsvēra Ā. Kreicis, šis vēl var nebūt galējais apjoms, jo cita mizgraužu ligzda konstatēta mežā uz Alūksnes novada vidusskolas pusi. Izgrieztajās vietās, vienu gadu izlaižot, varēs stādīt jaunas eglītes, daļēji arī teritorija varēs pašatjaunoties.

 

 Ā. Kreicis sēdē informēja, ka daudz kritiskāka situācija ir īpašumā Pleskavas ielā 4, Siseņu priedēs, kur vēl nav noteikta precīza bojāto koku platība, bet ir konstatēta ļoti liela kaitēkļu invāzija.

 – Par šīs teritorijas stāvokli pārliecinājāmies kopā ar pašvaldības vadību. Šobrīd teritorija tiek apsekota un atzīmēti cērtamie koki. Ja sākumā šķita, ka ir aptuveni 7 ha, ko vajadzētu pilnībā izgriezt, tad tagad redzams, ka platība ir stipri lielāka. Aptuveni 4 ha aiz Saules dārza ir iespējams saglabāt, bet malu gar Pils ielu būtu nepieciešams izgriezt. Dzīvi koki ir, bet neredzu tiem rītdienu. Koki beidz cīnīties, var redzēt, ka meža stāvoklis kļūst arvien sliktāks. Izgriežot kaitēkļu bojātos kokus, paliek atsevišķi stāvošas egles, kuras nav vērts saglabāt, jo egle tās sakņu sistēmas dēļ ir vēja neizturīgs koks. Līdztekus koku ciršanai tiks paredzēta arī pameža novākšana, kas ir dzīvnieku bojāts un, gāžot egles, tāpat tiks traumēts. Tiks saglabātas tādas koku sugas kā ozols, priede, bērzs. Principā – jāsāk veikt koku nomaiņa visā nekustamā īpašuma Pleskavas iela 4 teritorijā, – skaidroja Ā. Kreicis.

 Viņš informēja, ka apjomīgi mizgraužu bojājumi ir konstatēti arī mežaudzēs Rūpniecības ielā 12 un Alsviķu pagasta teritorijā, kur arī būs nepieciešams rīkoties.

Kaitēkļi nodarījuši ievērojamus postījumus mežaudzēm Kaitēkļi nodarījuši ievērojamus postījumus mežaudzēm

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content