Topošajā ražošanas ēkā “Biznesa stacija” iemūrēta laika kapsula - Alūksnes novads

Topošajā ražošanas ēkā “Biznesa stacija” iemūrēta laika kapsula

Ceturtdien, 8. septembrī, Tālavas ielā 5, Alūksnē, topošajā ražošanas ēkā “Biznesa stacija”, klātesot Finanšu ministrijas un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras pārstāvjiem, iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Līdz ar to ir sasniegts būtisks punkts ēkas būvniecībā, lai jau drīz Bānīša stacijas kvartālu papildinātu vēl viena uzņēmējdarbībai nozīmīga un vizuāli pievilcīga būve, tā sperot kārtējo soli uz šīs teritorijas atdzimšanu. Pirms jaunās ražošanas ēkas būvniecības teritorijā nojauktas četras vidi degradējošas būves.

 

Biznesa stacijas ēka top apjomīgā Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes novadā” ietvaros. Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers svinīgajā pasākumā uzsvēra, ka pašvaldība šobrīd īsteno vērienīgāko uzņēmējdarbības atbalsta projektu.

– Šajā vietā ne tikai būs uzbūvēta ēka – šeit ir sakārtota industriālā mantojuma teritorija, ko jaunā “Biznesa stacija” lieliski papildinās. Lai ēka ilgi kalpo uzņēmējiem! – vēlēja Dz. Adlers.

 

Finanšu ministra padomnieks budžeta jautājumos Ints Dālderis savā uzrunā atzina, ka apmeklējot Alūksni, vērojams, kā pilsēta pēdējo gadu laikā uzplaukst.

– Alūksne tiešām kļūst par vietu, kur prot strādāt, uzņemt viesus un arī svinēt svētkus, jo šodien svinam darba svētkus vietā, kur kūsās uzņēmējdarbība. Pilsētas rodas tur, kur ir darba vietas, tādēļ ir ļoti svarīgi, ka Eiropas fondu finansējums un Latvijas dalība Eiropas Savienībā ir ļāvuši tapt visiem projektiem, kas Alūksnē realizēti. Finanšu ministrijai ir liels prieks redzēt, ka ar skaidru vīziju un attīstības redzējumu Alūksne iet lieliem soļiem uz priekšu un kļūst par reģionālu līderi, prieks, ka struktūrfondu finansējums tiek ieguldīts jēgpilni, ar lielu ekonomisku un sociālu atdevi, – svinīgajā brīdī sacīja I. Dālderis.

 

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktora vietnieks Eiropas Savienības fondu sistēmas attīstības jautājumos Mārtiņš Brencis, uzrunājot klātesošos, atzina, ka ar gandarījumu apmeklē pašvaldības, kurās ir ambicioza pašvaldības vadība un komanda – to viņš saskatījis arī, viesojoties Alūksnē un tiekoties ar pašvaldību.

– Mums bija konstruktīva un profesionāla saruna un ceru, ka tās rezultātā būs arī konkrēti risinājumi. Kā valsts iestādei, kas uzrauga projektu īstenošanu, mums ir ļoti svarīgi savlaicīgas, profesionālas un produktīvas sarunas, un to es šeit redzu, ka pašvaldības komanda strādā uz mērķi un rezultātu, – novērtēja M. Brencis.

 

Topošajai ražošanas ēkai jau ir noslēgušās telpu nomas izsoles un ir zināmi komersanti, kas nomās jaunās ēkas telpas, un arī viņi piedalījās svinīgajā pasākumā. Viena no viņām – Irita Tīlane-Pakalniņa turpat uz vietas veidoja māla flīzi, kurā klātesošie varēja atstāt savus iniciāļus vai vēstījumu – vēlāk šī flīze tiks apstrādāta un arī kļūs par ēkas sastāvdaļu.

 

Vēsturisko vēstījumu nākamajām paaudzēm parakstīja Dzintars Adlers, Ints Dālderis, Mārtiņš Brencis, projekta autors – SIA “Arhitekta L. Šmita darbnīca” arhitekts Laimonis Šmits, būvfirmas SIA “Velve-AE” valdes loceklis Edgars Elksnis un Bānīša stacijas kvartāla saimniece Dace Bumbiere-Augule.

 

“Augsti godājamais nākotnes cilvēk!

 

Jūs, kas šobrīd lasāt šo vēstījumu, jau zināt, kāds mūžs bijis šai ēkai. Mēs ceram, ka tā kalpojusi godam. (…) Ar šo tekstu vēlamies darīt zināmu, ka šis, nezināmai nākotnei domātais vēstījums, iemūrēts ēkas pamatos 2022. gada 8. septembrī. (…) Arī šodien Alūksnes stacijas kvartāls piedzīvo pārmaiņas. Uzņēmējdarbības attīstībai Alūksnes novada pašvaldība būvē jaunu ēku – Biznesa staciju. Jau 2023. gadā jaunajā Biznesa stacijas ēkā  darīs Alūksnes alu, gatavos Alūksnes ezera zušu konservus, ražos keramikas un miksētu materiālu interjera dizaina priekšmetus. Te izstrādās grafisko dizainu un būs vizuālās reklāmas ražošanas, drukas un montāžas darbnīca, te ražos arī Click sistēmas saplākšņa stendus vietējiem uzņēmumiem un eksportam.

Alūksnes sapnis par izaugsmi, ko pilsētai var dot dzelzceļa stacija, piepildījies vairākkārt. 2018. gadā atjaunošanu piedzīvoja vēsturiskais stacijas bagāžas šķūnis, 2019. gadā – stacijas ēka, kam sekoja vērienīgi teritorijas labiekārtošanas darbi – pārbūvēta iela, izveidotas ietves un stāvlaukums. Līdz ar infrastruktūras sakārtošanu stacijas kvartālā ienāk arī uzņēmēji – atdzimusi krāšņa bijusī dzelzceļa viesnīca “Bahnhofs Hotel”, bet atjaunotajā stacijas ēkā atvērta kafejnīca.

No paaudzes paaudzē pārmanto sapņus par skaistu un laimīgu dzīvi. Mēs nežēlojam savus spēkus un enerģiju, liekam lietā uzkrātās zināšanas un aizrautīgi visu mūžu tiecamies tos piepildīt. Alūksnes dzelzceļa stacijas kvartāla atdzimšana ir viens no mūsu sapņiem, kas īstenojas.

Lai Biznesa stacijas uzņēmējiem izdodas nodrošināt Latvijas konkurētspējas paaugstināšanu globālajā mērogā!

Augt un pilnveidoties! Nodrošināt inovatīvu ideju nezūdamību un izziņas spēju turpinājumu daudzu gadsimtu garumā!” – tā teikts vēstījumā, kas iemūrēts laika kapsulā pie topošās “Biznesa stacijas” ēkas.

Būvdarbus šajā objektā veic SIA “Velve-AE”, projektētājs un autoruzraugs SIA “ARHITEKTA L. ŠMITA DARBNĪCA”, būvuzraugs SIA “BBPV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

ERAF

Evitas Aplokas foto

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content