Nekustamā īpašuma nodokļa maksātājus aicina pieteikties nodokļa paziņojuma saņemšanai elektroniski – pašvaldībām tas ļautu ietaupīt - Alūksnes novads

Nekustamā īpašuma nodokļa maksātājus aicina pieteikties nodokļa paziņojuma saņemšanai elektroniski – pašvaldībām tas ļautu ietaupīt

Nekustamā īpašuma nodokļa maksātājus aicina pieteikties nodokļa paziņojuma saņemšanai elektroniski – pašvaldībām tas ļautu ietaupītNekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksāšanas paziņojuma sagatavošana un nosūtīšana pa pastu fiziskām personām Latvijas pašvaldībām gadā izmaksā vairāk kā miljonu eiro, liecina  SIA “ZZ Dats” veiktie aprēķini. Šo summu katru gadu varētu ietaupīt pašvaldību budžetā un izmantot lietderīgāk, ja vismaz 80% nodokļa maksātāju – fizisko personu pieteiktos maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniski, – ir pārliecināts SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

 

“Šajā digitālajā laikā vairums NĪN maksāšanas paziņojumu diemžēl aizvien tiek saņemti pastkastītē, kas, salīdzinājumā ar elektroniski nosūtītu maksāšanas paziņojumu, pašvaldībām nozīmē papildu izmaksas tā sagatavošanā, drukāšanā un izsūtīšanā pa pastu. Nepilni 15 tūkstoši maksāšanas paziņojumu aploksnē tiek nosūtīti nodokļa maksātājiem uz ārzemēm, kas pašvaldībām izmaksā vēl dārgāk. Tā iedzīvotāju daļa, kurai fiziski nav iespējams šo paziņojumu saņemt elektroniskā veidā, ir salīdzinoši neliela, jo digitālā pratība aizvadītajos gados, īpaši pandēmijas laikā, ir ievērojami palielinājusies, arī gados vecāko iedzīvotāju vidū. Aicinu iedzīvotājus būt atsaucīgiem, reģistrējoties NĪN maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniski, tā palīdzot ietaupīt gan savas pašvaldības budžetu, gan dzīvojot videi draudzīgāk! Gadā ietaupot miljonu eiro, desmit gados jau būtu ietaupīti 10 miljoni eiro!” vērtē SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

 

2023. Žeiris pozitīvi vērtē, ka oficiālā elektroniskā adrese jeb e-adrese, uz kuru automātiski tiks saņemti NĪN maksāšanas paziņojumi, no 2023. gada 1. janvāra būs obligāta visām juridiskajām personām. Līdz ar to tas praktiski pilnībā izslēgs šai grupai adresēto nodokļa maksāšanas paziņojumu sūtīšanu aploksnē.

 

Piemēram, 2022. gada astoņos mēnešos ir sagatavoti 1 127 717 NĪN maksāšanas paziņojumi fiziskām personām un 61 249 – juridiskām personām. Vairāk kā 70% no NĪN maksātājiem – fiziskām personām to saņem drukātā veidā – Latvijas teritorijā 785 306 (69,6%), bet vēl 14 549 pa pastu ārzemēs (1,3%).

Trīs soļi, lai pieteiktos NĪN maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniski

  1. Nekustamā īpašuma īpašniekam portālā epakalpojumi.lv nepieciešams autentificēties, izmantojot internetbanku vai elektroniskā paraksta rīku.
  2. Sadaļā “Nekustamais īpašums” à “E-pasta un SMS pieteikums” nepieciešams norādīt pašvaldību, savu e-pasta adresi, uz kuru turpmāk tiks nosūtīts maksāšanas paziņojums, un mobilā tālruņa numuru. Norādot mobilā tālruņa numuru, ir iespējams pieteikties atgādinājumiem par NĪN samaksas termiņa tuvošanos.
  3. Apstiprināt ievadītās e-pasta adreses pareizību, atverot saiti saņemtajā e-pasta adreses apstiprināšanas paziņojumā.

Ja īpašniekam nav elektronisku autentifikācijas līdzekļu, iesniegumu NĪN maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniski var aizpildīt pašvaldību klientu apkalpošanas centros.

Jāņem vērā, ja pieder vairāki īpašumi dažādās pašvaldībās, katrai pašvaldībai iesniegums jāsniedz atsevišķi!

 

Papildu informācija:
Līva Zirnīte

Mārketinga speciāliste
ZZ Dats SIA
E-pasts: liva.zirnite@zzdats.lv

Skip to content