SIA “Alūksnes enerģija” maina siltumenerģijas tarifu - Alūksnes novads

SIA “Alūksnes enerģija” maina siltumenerģijas tarifu

 Alūksnes novadā apkures sezonu SIA “Alūksnes enerģija” uzsāka vēl ar tarifu 55,05 EUR/MWh bez PVN. Šā gada 12. oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) apstiprināja SIA “Alūksnes enerģija” jauno tarifu – 84,11 EUR/MWh bez PVN. Jaunais tarifs stājās spēkā no 15. oktobra.

 

 SIA “Alūksnes enerģija” jau iepriekš informējusi, ka saistībā ar būtisku energoresursu (kurināmā, elektroenerģijas) un citu tarifā iekļauto izmaksu pieaugumu, kas tieši ietekmē siltumenerģijas ražošanu un pārvadi, šī gada 13. jūlijā Regulatoram iesniedza jaunu siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifa projektu. Saskaņā ar to kopš 2017. gada 1. janvāra spēkā esošais tarifs 55,05 EUR/MWh (bez PVN) palielinās uz 84,11 EUR /MWh (bez PVN).

 Jāatzīmē, ka tarifa aprēķinā būtiskākais rādītājs gala tarifa summai ir kurināmā iegādes izmaksas, kas veido 56,6% no uzņēmuma kopējām mainīgajām izmaksām. Jauno apkures sezonu, kas ir no 1. oktobra, uzņēmums uzsāka ar iepirkuma rezultātā noslēgtu jaunu kurināmā piegādes līgumu. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šķeldai cena ir palielinājusies par 176%, savukārt granulām – par 186%, kā rezultātā izmaksas par kurināmo komersantam palielināsies par 720,8 tūkstošiem eiro gadā. Šīs izmaksa tika paredzētas tarifa 84,11 EUR/MWh aprēķinā.

 Balstoties uz normatīvajos aktos noteikto tarifa spēkā stāšanās kārtību, uzņēmums paredzēja, ka jauno tarifu varētu sākt piemērot klientiem no šī gada 1. decembra. Tomēr Saeima 29. septembrī pieņēma būtiskus grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas stājās spēkā 1. oktobrī. Izmaiņas attiecas uz tarifu projektiem, kas Regulatoram iesniegti līdz šī gada 30. septembrim, tajā skaitā SIA “Alūksnes enerģija” jauno tarifu.

 Likuma 7.2 pants paredz valsts atbalsta sniegšanas periodā piemērot citu regulēto centralizētās siltumapgādes pakalpojumu tarifu noteikšanas kārtību. Ņemot vērā šīs izmaiņas,  12. oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome apstiprināja SIA “Alūksnes enerģija” siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifu 84,11 EUR/MWh (bez PVN), kas stājās spēkā   2022. gada 15. oktobrī un tiks piemērots līdz 2022. gada 31. novembrim.

 Līdz ar jaunā tarifa apstiprināšanu, Regulators SIA “Alūksnes enerģija”  piešķīra atļauju pašai kapitālsabiedrībai saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 2010. gada 14. aprīļa lēmumā Nr. 1/7 “Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika” paredzēto kārtību noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu kurināmā cenu izmaiņu gadījumā.

 Uzņēmums ir veicis ražošanas procesu efektivizēšanu un turpina pie tā strādāt, lai siltumenerģijas tarifa pieaugums šobrīd klientiem būtu pēc iespējas mazāks, tomēr ir apstākļi, ko nespējam ietekmēt, un viens no tiem ir energoresursu tirgus, kur joprojām vērojams kurināmā cenas svārstības. Ņemot vērā, ka šķeldas piegādes cenas no 1.decembra palielināsies par 48%, bet granulu – par 35%, salīdzinot ar cenām uz 1.oktobri, SIA “Alūksnes enerģija” saskaņā ar normatīvo aktu regulējumu veica jaunu tarifa pārrēķinu mainot tikai kurināmā  izmaksas, to paredzot 105,45 EUR/MWh. Noteiktais (piedāvātais) tarifs iesniegts apstiprināšanai Regulatoram. Ja tarifu apstiprinās, tas stāsies spēkā ar 2022. gada 1. decembri.

 Lai palīdzētu iedzīvotājiem energoresursu sadārdzināšanās laikā, valdība ir apstiprinājusi atbalsta pasākumus energoresursu cenu daļējai kompensēšanai mājsaimniecībām.  Mājsaimniecībām, kurām apkuri nodrošina centralizētā siltumapgāde, kompensēs maksājumu 50% apmērā no starpības starp siltumenerģijas tarifu un siltumenerģijas tarifa mediānu 68 EUR/MWh.

 

Tarifs mājsaimniecībām = Tarifs – (Tarifs – 68)/2  + PVN12%

 

 Par periodu no šī gada 15. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim atbalstu jeb maksas samazinājumu mājsaimniecībām SIA “Alūksnes enerģija” piemēros automātiski ikmēneša rēķinos par patērēto siltumenerģiju. Klientiem nav jāiesniedz pieteikums SIA “Alūksnes enerģija” šī atbalsta saņemšanai. Savukārt par saņemto siltumenerģiju līdz 15. oktobrim aprēķins tiks veikts pēc tarifa 55,05 EUR/Mwh.

 Rēķinos par oktobrī patērēto siltumenerģiju, kurus klienti saņems novembra sākumā, aprēķins tiks veikts pēc vecā un jaunā tarifa – mēneša pirmajā pusē par veco tarifu, bet otrajā pusē – par jauno tarifu, no kura maksājuma jau būs atskaitīta valsts atbalsta daļa. Savukārt par novembrī patērēto siltumenerģiju aprēķins tiks veikts pēc tarifa 84,11 EUR/MWh.

 

 Ja Regulatora apstiprinātais SIA “Alūksnes enerģija” siltumenerģijas tarifs no 15. oktobra līdz 31. novembrim ir  84,11 EUR/MWh, tātad mājsaimniecība maksās:

84,11 – (84,11 – 68)/2 =76,06 EUR/MWh + PVN 12%

 

 Ja Regulatora apstiprinātais  SIA “Alūksnes enerģija” siltumenerģijas tarifs no 1. decembra ir  105,45 EUR/MWh, tātad mājsaimniecība maksās:

105,45 – (105,45 – 68)/2 =86,72 EUR/MWh + PVN 12%

 

 Diemžēl valsts atbalsts saistībā ar centralizētās siltumapgādes izdevumu pieaugumu nav paredzēts juridiskām personām.

 Ņemot vērā, ka kurināmā (šķelda, granulas) cenas joprojām ir mainīgas, siltuma cena arī turpmāk var mainīties katru mēnesi. Klientus regulāri informēsim par katra mēneša aktuālo siltumenerģijas tarifu.

 Ja rodas kādi jautājumi, neskaidrības vai grūtības norēķināties par patērēto siltumu, lūdzu, sazinieties ar SIA “Alūksnes enerģija” pa tālruni t.20039530, e-pasts: info@aluksnesenergija.lv.

SIA “Alūksnes enerģija”

Skip to content