RĪCĪBAS DIENAS 2022 - Alūksnes novads

RĪCĪBAS DIENAS 2022

Stāsta Ekoskolu programmas vadītājs Latvijā Daniels TRUKŠĀNS:

“ Ar saukli “Mazas rīcības – liela ietekme” no 7. līdz 13. novembrim visā Latvijā norisinās Rīcības dienas. Šajā nedēļā 62666 bērnu un jauniešu no vairāk kā 145 izglītības iestādēm pievērsīs sabiedrības uzmanību klimata pārmaiņām, bioloģiskās daudzveidības izzušanai un vides piesārņojumam.
 
Šogad Rīcības dienas ir jo īpaši liels notikums, jo notiek jau desmito gadu un starptautiski iesaistīs vairāk nekā 750 000 bērnu no 104 valstīm. Rīcības dienas arī sakrīt ar Ēģiptē notiekošo 27. ANO Klimata konferenci, kur politiķiem un ekspertiem jāvienojas par straujāku rīcību klimata pārmaiņu krīzes ierobežošanai. Prieks, ka Ekoskolas un citas izglītības iestādes gan Latvijā, gan visā pasaulē ir kā labās prakses piemērs, kas šajā dienās īstenos dažādas aktivitātes un piedāvās risinājumus globālām vides problēmām, īstenojot vietēja mēroga rīcības. Izglītības iestādes šajās dienās parādīs, ka ar mazām rīcībām, ja mēs darām tās visi kopā, varam panākt lielas pārmaiņas.

Ieteicamie tematiskie virzieni šogad ir klimata pārmaiņas, bioloģiskās daudzveidības izzušana un vides piesārņojums. Uzsvērta tiks katras mazās rīcības lielā nozīme.”

Mūsu iestādē Rīcības dienu tēmu un aktivitātes izvēlējāmies saistībā ar Ekoskolas gada tēmu “Transports”.

Ar Rīcības dienu un SPRĪDĪŠA 36. dzimšanas dienas nedēļu šogad uzsākām novembra akciju “Ar kājām pa mājām”, kur grupiņas, ģimenes un kaimiņu dārziņu bērni aicināti iziet figūru maršrutus “Lielā un Mazā Sprīdīša lāpsta”(izveidoja skolotājas Sintija PUŠPURE, Sanita STRAKŠA) un “Runča Zābaks” (izveidoja skolotāja Sanita STRAKŠA). Priecē, ka tiek veidoti arī citi maršruti, tā, piemēram, 4.grupas skolotāja Inese VĪTOLA izveidojusi un ar bērniem izgājusi maršrutu “Sīkstuļa lielā koka karote”.

 Iesildīšanos  Rīcības dienām sākām 25.oktobrī, šoferu profesijas svētku dienā, kad mūsu aktīvās un čaklās grupas grupas devās uz iestādēm, kuru darbības nodrošināšanai tiek izmantoti dažādi transporta līdzekļi, priecēja šoferīšus ar pašgatavotiem kārumiem, apsveikumiem, kā arī dāvināja plakātus par videi draudzīgu pārvietošanos.

Rīcības dienu nedēļā, kā jau ierasts, vēlējāmies ar savu vēstījumu par dažādo transporta veidu ietekmi uz vides piesārņojumu, klimata pārmaiņām un iespējām to mazināt, aizsniegt pēc iespējas vairāk Alūksnes iedzīvotāju. Visas 11.grupas, bērni kopā ar skolotājām, gatavoja informatīvos plakātus par transportu, ko lietojam un citiem vēlamajiem pārvietošanās veidiem, kas mazinātu mūsu “pēdas” nospiedumu

Ja bērnu vecums vēl ļoti mazs, tika meklētas citas iespējas, kā nodot vēstījumu. Tā 8.grupas bērni vērsās pie 11.grupas Mazās Ekopadomes bērniem ar lūgumu nogādāt NBS Kājnieku skolā arī viņu veidoto plakātu, “Zaļie Asniņi” šo uzdevumu veica ar lielu atbildības sajūtu un prieku, kā arī praktiskās aktivitātēs guva priekšstatu par karavīru ikdienu un armijas transportu. 1.grupas bērnu plakāts ar aicinājumu vairāk staigāt kājām, braukt ar velo, tika nodots laikrakstam “Alūksnes un Malienas Ziņas”, kas rezultējās ar žurnālistu interesi par Rīcības dienām un rakstu avīzē. 2.grupas bērni devās uz netālo uzņēmumu “Vidzemes Autoceļu Apsaimniekotājs”, kur darbiniekiem dāvināja pašu vākto tēju, vārīto ievārījumu un cepumus un plakātu, kurā  aicināja vairāk pārvietoties ar kājām un velosipēdiem.

9. grupas bērni paši izmēģināja, kā ir braukt ar sabiedrisko autobusu, iepazina  autoostas telpas, izpētīja maršrutu kartes un nogādāja plakātu ar aicinājumu  izmantot sabiedrisko transportu.

7. grupa apmeklēja ABJC, kur, atbilstoši jauniešu auditorijai, nogādāja plakātu par  drošu braukšanu ar elektroskūteriem.

4. grupa devās uz SIA AUTO PRIM autoplaci, kur nogādāja plakātu par auto ietekmi uz vidi, kā arī intervēja darbinieku par atkritumu, kas rodas no auto, apsaimniekošanu, ekonomiskāko, neekonomiskāko auto un to, kādus auto izvēlas pircēji.

6.grupa apmeklēja  VUGD Alūksnes posteni, kur iepazina speciālo transportu, uzaicināja darbiniekus uz sarunu par dabai draudzīgām aktivitātēm brīvajā laikā un dāvanā atstāja plakātu par dabai draudzīgiem pārvietošanās veidiem.

3.grupas bērni apmeklēja SIA “Rūpe” biroju, 5.grupas bērni – Alūksnes NVO centru, 10.grupa – pašvaldības autoparka šoferīšus, kuriem arī tika uzdāvināti bērnu gatavotie plakāti.

Uz jubilejas izrādi “Runcis Zābakos” ciemos pie sevis aicinājām PII “Pienenīte”, PII “Cālis”, PII “Pūcīte” bērnus, kuri arī saņēma maršrutu karti un tika aicināti gūt prieku no kājāmiešanas.

Ļoti ceram, ka mūsu aktivitātes rosinās cilvēkus pārdomāt savus paradumus transporta lietošanas jomā, bet paši gada garumā turpināsim strādāt pie tēmas Transports.

RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022 RĪCĪBAS DIENAS 2022

Sagatavoja: Anta APINE, Ekoskolas koordinatore

 

Vides izglītības fonds (VIF) ir dibināts ar mērķi veicināt ilgtspējīgu attīstību ar vides izglītības palīdzību. VIF pamatktivitātes ir saistītas ar pasaules vadošās vides izglītības organizācijas Foundation for Environmental Education (FEE International) programmu īstenošanu Latvijā. Pasākums tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu projektā “FEE International programmu darbības nodrošināšana Latvijā 2022.gadā” (proj.nr. 1-08/4/2022).

Skip to content