Atceres pasākums “Kad atmiņas iznirst no mijkrēšļa” - Alūksnes novads

Atceres pasākums “Kad atmiņas iznirst no mijkrēšļa”

16.martā plkst. 10:30 Alūksnes novada muzejā notiks atceres pasākums “Kad atmiņas iznirst no mijkrēšļa”. Leģionāru un nacionālo partizānu atmiņas no muzeja krājuma un pētnieciskajiem materiāliem atainos Alūksnes Bērnu un jauniešu centra Improvizācijas teātris.

Leģionāru piemiņas diena – 16. marts, ir neoficiāla piemiņas diena, kad Latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin Latvijas iedzīvotājus, kuri cīnījās Trešā reiha bruņotajos spēkos Latviešu leģiona sastāvā.

Šo datumu izvēlējās trimdā esošie bijušie karavīri, organizācijas „Daugavas vanagi” biedri, pieminot kaujas dienu, kad 1944. gada 16. martā latviešu virsnieku vadībā Latviešu SS leģiona 15. un 19. divīzija izveidoja apvienotu kaujas grupu, lai cīnītos pret padomju armiju ap 60 km no mūsu austrumu robežas Krievijā pie Veļikajas upes. Ieņēmuši augstieni numur 93,4, no kuras varēja labi novērot ienaidnieku, viņi noturēja pozīcijas tikai nedēļu. Pēc tam ar smagiem zaudējumiem bija spiesti atkāpties.

Kara beigās un pēckara periodā karavīru likteņi bija skaudri – kas gāja bojā, kas turpināja pretoties nacionālo partizānu rindās, kas nokļuva karagūstekņu nometnēs. Pārciešot pazemojumu, izrēķināšanos, badu, smagu darbu dažiem izdevās saglabāt pašu dārgāko – dzīvību, atgriezties mājās un turpināt dzīvot.

2021. gadā pēc Valsts prezidenta Egila Levita iniciatīvas Saeima pasludināja 17. martu par Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu, to sasaistot ar Latvijas Centrālās padomes Memoranda parakstīšanas un Īles nacionālo partizānu kaujas datumu. Līdztekus Saeima kā Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienu noteica arī 2. martu, kad 1945. gadā Stompaku purvā (Latgalē) notika lielākā kauja Latvijas nacionālo partizānu kara vēsturē.

Alūksnes novada muzeja krājumā un pētnieciskajos materiālos glabājas leģionāru, nacionālo partizānu un viņu tuvinieku atmiņas, kas atspoguļo kara gaitas, un ar tām saistītos notikumus. Par leģionāru gaitām stāsta arī Politiski represēto kluba “Sarma” un Eināra Grosa veidotā video filma “Salauztie mūži atmiņās sāp”.

16. martā Alūksnes novada muzejā būs iespēja redzēt fragmentus no video filmas, kurus papildinās Alūksnes Bērnu un jauniešu centra Improvizācijas teātra jauniešu atainojumi par kara un pēckara laiku. Improvizācijas teātra vadītājs Nikolajs Rakovs atzīst, ka tā ir jauna pieredze, kas sniedz iespēju skolēniem un jauniešiem izjust Otrā pasaules kara traģēdiju caur emocijām, vārdiem un kustību.

Alūksnes novada muzejs pateicas par sadarbību un atbalstu Alūksnes Bērnu un Jauniešu centram.

Jolanta Baldiņa
Alūksnes novada muzeja
Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja

Skip to content