Muzeju nakts akcija "Radoši aktīvs" Alūksnes novadā - Alūksnes novads

Muzeju nakts akcija “Radoši aktīvs” Alūksnes novadā

Muzeju nakts 202313. maijā Muzeju nakts pasākumi Latvijas muzejos un citās sabiedriskajā vietās notiks jau 19. reizi. Šogad Muzeju naktij dota tēma “RADĪŠANA”, apvienojot gan jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu – dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, gan prasmju iepazīšanu un apgūšanu. Tēma sasaucas ar Starptautiskās Muzeju dienas tematiku “Muzeji, ilgtspēja un labbūtība/Museums, Sustainability and Wellbeing”, kā arī ar 2023. gadu kā Eiropas prasmju gadu.

Alūksnes novada muzejs

MOTO: “RaDOT pērles, kas peld laika viļņos un saudzīgi nes savu dārgo rotu no paaudzes uz paaudzi”.

Vakara programmā:
17:00 – 21:00 “Parka detektīvs” – izzinošā pastaiga pa Alūksnes Muižas parku, risinot dažādus uzdevumus un iepazīstot parka pērles – dabas, mākslas un arhitektūras vērtības.
17:00 – 19:00 “Ziemeļu upespērlene gadsimtu līkločos. Upes un jūras pērles” – pērļu rotu meistarklase pieredzējuša eksperta Ervīna Butkeviča vadībā. Dalības maksa 20,00 EUR (ar iepriekšēju pieteikšanos pa tālruni. 29454417).
18:00 – 19:00 Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” izstādes atklāšana sezonas izstāžu zālē “Tornītis”.
21:00 – 22:00 Kamermūzikas koncerts “Mūzikas pērles atskaņo flīģelis”, muzicē Inita Lemba.
19:00 – 24:00 Pērļu medības mūzikas salonos un multimediālā projekcijā “Helēnas dziedājums”, ekspozīcijās “Laikmetu mielasts”, “Livonijas ordeņa pils Alūksnē (Marienburgā). Zemē apraktā sāls”, “Fītinghofu zelta dzīsla Alūksnē” un “Leo Kokle. Mākslinieka istaba”, izstādēs “Ojārs & Silvija”, “Alūksnes aptiekas” un “No trimdas Latvijā – Austras Lindes 120 tautu meitu miniatūras”.
Adrese: Pils iela 74, Alūksne.

Jaunlaicenes muižas muzejs “Malēnieša pasaule”

MOTO: “Radīt prieku no nekā! Malēnietis uz zemes kā radītājs, rādītājs, raidītājs”.

Vakara programmā:
19:00 – 24:00 Muzeja apmeklējums ar jaunās izstādes “Malēnija pasakās un teikās” un atjaunotās izstādes “Novadnieku galerija” apskati.
19:00-23:00 Novadnieku, kas kļuvuši pazīstami Latvijā un pasaulē, iepazīšana un viņu pārstāvēto nozaru un zinātņu izspēlēšana dažādos uzdevumos, radošajās darbnīcās un citās aktivitātēs, izbaudot radītprieku, vingrinot ķermeni, balsi un prātu, kalpojot Melpomenei, lūkojoties debesīs, taisot “gaisa pilis”, provējot “zālītes” un mācoties malēniešu valodu.
Adrese: “Dravnieki”, Jaunlaicenes pagasts, Alūksnes novads.

Viktora Ķirpa Ates muzejs “Vidzemes lauku sēta”

MOTO: “Radošums ir lipīgs. Padod tālāk.” Alberts Einšteins

Vakara programmā:
19:00 – 19:30 Tekstilmākslinieces un mākslas pedagoģes Zanes Šumeiko izstādes “Senču upes” atklāšana ēkā “Laidars”, piedalās Jaungulbenes tautas nama folkgrupa “Dadzes”.
19:00 – 21:00 Spēles – Domino, “Desas” un Jenga – brīvā dabā.
19:30 – 22:00 Foto orientēšanās lauku sētā. Mākslinieču Rudītes Liepiņas un Daigas Kaufmanes radošās darbnīcas.
21:00 – 22:30 Tekstilmākslinieces Zanes Šumeiko eksperimentālās brīvgaitas mašīnizšūšanas meistarklase.
19:00 – 24:00 Atvērto durvju diena krātuvē. Ekspozīcijas “Vidzemes lauku sēta” un “Kalncempju vēstures lappuses” apskate.
Adrese: “Ates dzirnavas”, Annas pagasts, Alūksnes novads
Aicinām vakara gaitā apceļot visus trīs muzejus un piedalīties akcijā “Radoši aktīvs”. Aizpildot ceļojuma karti, kuru varēs saņemt ikvienā no muzejiem un nodot pēdējā apmeklējuma vietā, dalībniekiem būs iespēja izlozes kārtā tikt pie balvām – RADĪTS Alūksnes novadā.
Lai radoši aktīva Muzeju nakts!

Alūksnes Bānīša stacijā

Muzeju nakts norisināsies jau trešo reizi, kas arī šogad pārsteigs ar jaunām un radošām aktivitātēm. Tā kā galvenā muzeju nakts tēma visā Latvijā ir “RADĪŠANA”, tad ikviens jau no pulksten 19 līdz pusnaktij ir gaidīts stacijas kvartālā, lai radītu mākslu,  interesi par industriālo mantojumu, kopīgas fotogrāfijas,  trenētu izveicību un sportisku pašsajūtu sevī.

Programmā:

  • Visa vakara garumā būs iespēja bezmaksas apmeklēt ekspozīciju vēsturiskajā bagāžas šķūnī,
  • Piedalīties radošā darbnīcā “Piešķir naktij krāsu!”,
  • Pārbaudīt vērīgumu orientēšanās spēlē “Stacijas kvartāls zem lupas”,
  • Vakaram sportisku noskaņu piešķirs dažādas veiklības spēles “Azartiskais dzelzceļnieks”,
  • Kā arī būs izveidota īpaša vieta kopīgiem foto mirkļiem “Atrodi savu formastērpu”,
  • 19:55 kopīgi sagaidīsim Bānīti Alūksnes stacijā.

Vakara laikā skanēs mūzika, kā arī būs iespēja baudīt gastronomisko piedzīvojumu burgernīcā  Tvaiks x Ogle.

 

Bejas bibliotēkā

12.00-18.00 Muzeju nakts pasākums “Radīt caur sirdi”.

 

Mārkalnes bibliotēkas Vēstures istabā

19.00-24.00 Muzeju nakts aktivitātes “Prasme radīt – dodot prieku”.

 

Pededzē

18.00-24.00 Muzeju nakts “Radi savu dzīves telpu”.

 

Veclaicenē

10.00 “Dabas un cilvēka radītais” – pārgājiens ar uzdevumiem ap Kornetu ciema robežām. Apmēram 8 km garš pārgājiens pa meža ceļiem, takām, laukiem. Informācija: 29347398 (Maija).

 

Zeltiņu vēstures krātuvē

12.00-16.00 Muzeju nakts pasākums, kas veltīts Zeltiņu novadnieka – aktiera, dziesminieka un Joku karaļa Edgara Liepiņa piemiņai, viņa 95. jubilejas gadā – “Viss, kas mums par Tavu radītprieku sakāms”.

Alūksnes Mākslas skola

Muzeju nakts ietvaros 13.maijā no plkst.18.00 līdz 23.00 Alūksnes Mākslas skola aicina ielūkoties bērnu un jauniešu radošajos mācību  darbos! Skolas izstāžu zālē  būs aplūkojams  šajā mācību gadā paveiktais un Latvijas Bankas simtgadei veidotās ekspozīcijas “Mūsu pasaule, mūsu nākotne” fragmenti, ko radījuši mūsu izglītojamie.

Muzeju nakts pasākumi Latvijas muzejos un citās sabiedriskajā vietās šogad notiks jau 19. reizi.

Muzeju naktij šī gada tēma ir “RADĪŠANA”, apvienojot gan jaunradi, atjaunotni un atjaunošanu – dzīves uzlabošanu un dažādu lietu atjautīgu pārveidošanu, gan prasmju iepazīšanu un apgūšanu.

Tēma sasaucas ar Starptautiskās Muzeju dienas tematiku “Muzeji, ilgtspēja un labbūtība / Museums, Sustainability and Wellbeing”, kā arī ar 2023. gadu kā Eiropas prasmju gadu.

Magdalēnas Rakstiņas 2023. gada Alūksnes Mākslas skolas noslēguma radošais darbs “Mana pasaule”

Skip to content