4. maijā Brīvības svētki Alūksnē - Alūksnes novads

4. maijā Brīvības svētki Alūksnē

2023. gada 4. maijs – vēsturiski nozīmīga diena Alūksnes novadam, jo šogad tieši Alūksne bija mājvieta Nacionālo bruņoto spēku vienību un Iekšlietu ministrijas iestāžu militārajai parādei un Nacionālo bruņoto spēku dienas norisēm. Tik plašs un nozīmīgs šāda veida pasākums Alūksnē notika pirmo reizi un tas pulcēja lielu apmeklētāju skaitu.

 

 Saulainā, bet dzestrā Latvijas svētku diena sākās jau agri no rīta, kad Latvijas Valsts prezidents Egils Levits kopā ar aizsardzības ministri Ināru Mūrnieci, bijušo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Dzintaru Adleru nolika ziedus pie Mātes tēla Alūksnē. Turpinājumā militārpersonas, viesi un alūksnieši pulcējās uz Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienai veltītu ekumenisku dievkalpojumu Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

 

 Nacionālo bruņoto spēku vienību, sabiedroto valstu karavīru un Iekšlietu ministrijas iestāžu militārā parāde Alūksnē notika pie Jaunās pils, kurā savulaik atradies 7. Siguldas kājnieku pulka štābs. Parādi pieņēma Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, parādes komandieris bija Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Gunārs Kauliņš. Parādes apmeklētāji varēja aplūkot dažādu militāro tehniku, kā arī noraudzīties dažādu gaisa kuģu pārlidojumos.

 

 Parādes laikā klātesošos uzrunāja Valsts prezidents, aizsardzības ministre, Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, kā arī Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs, jo Rēzekne kļūs par nākamo pašvaldību, kuras teritorijā nākamā gada 4. maijā notiks militārā parāde.

 

 – Šīs dienas Brīvības svētku parāde ir ļoti svarīgs notikums Alūksnes novadam, Vidzemei un visam Latvijas Austrumu pierobežas reģionam. Tradīcija ik gadu šo pasākumu rīkot kādā citā Latvijas novadā apliecina, ka mēs visi esam nozīmīgi Latvijai. Un Latvija ir nozīmīga katram no mums. Šodien esam pateicīgi tiem Augstākās padomes deputātiem, pateicoties kuru drosmīgai nostājai 4. maijā varam svinēt Brīvības svētkus. Un esam pateicīgi, ka varam dzīvot brīvā valstī un drošībā par to, ka mūsu brīvību sargā, – uzrunā klātesošajiem sacīja Dzintars Adlers.

 

 Pēc parādes alūksniešiem un pilsētas viesiem bija iespēja aplūkot militārās tehnikas, ieroču un ekipējuma stendus, kā arī Nacionālo bruņoto spēku Militārās policijas kinologu, Valsts robežsardzes vienības kinologu paraugdemonstrējumus, Valsts policijas kinologu un hipologu, kā arī Valsts policijas koledžas tuvcīņas paraugdemonstrējumus, Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljona paraugdemonstrējumus sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra defilē programmu un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas orķestra defilē programmu. Stadionā, neskatoties uz vēso laiku, notika Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku un Alūksnes pārstāvju sadraudzības spēles futbolā. Pilssalā NBS dienas apmeklētāji varēja baudīt arī koncertu, kurā muzicēja Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas orķestris, Zemessardzes orķestris, Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestris un Zemessardzes deju ansamblis “Bramaņi”, pašus aukstuma izturīgākos koncerta noslēgumā priecēja Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra rokgrupa.

Māra Šļivkas foto

 

Skip to content