LIENĪTES GRUPAS PAVASARA PĀRGĀJIENS - Alūksnes novads

LIENĪTES GRUPAS PAVASARA PĀRGĀJIENS

Aprīļa mēnesī viena no tēmām mums grupiņā bija “Transports mūsu pilsētā”.  Tas sasaucas arī ar Ekoskolas gada galveno tēmu – Transports. Jau ikdienā, dodoties pastaigās, esam vērojuši kādi transporta līdzekļi ir redzami mūsu pilsētā. Lai nostiprinātu savas matemātiskās zināšanas, esam skaitījuši automašīnas pa krāsu grupām. Piemēram,  cik melnās  auto mašīnas ir redzamas stāvlaukumā? Esot uz ielas, esam mācījušies atpazīt galvenās ceļa zīmes, kas jāzina gājējiem. Rudenī braucām ar vilcieniņu Severīns, ko mums kā pārsteigumu sagādāja vecāki. Ziemā braucām ar sabiedrisko autobusu pa pilsētu, iejūtoties īstu pasažieru lomā, Ziemassvētkos ar autobusu braucām uz Ates muzeju. Esam izmēģinājuši dažādus, videi draudzīgākos transporta līdzekļus. Uz majām daži bērni dodas ar velosipēdu vai dip-dapu. Vēl varam uzteikt mūsu vecākus, kas ir bijuši ļoti lieli Ekoskolas akcijas “Diena bez auto” atbalstītāji visa gada garumā. Labprāt dalījās ar savām fotogrāfijām  Padlet.

Pienāca pavasaris un radās doma, ka ir vēl palicis kāds transporta līdzeklis, ar ko mēs visi kopā neesam braukuši –  mūsu vecais, labais Bānītis. Braucienu ar Bānīti apvienojām ar došanos dabā. Dodoties dabā, mēs  aicinājām līdzi arī ģimenes locekļus – tēti, mammu, brāli un māsu.  Tā mēs visi kopā devāmies pārgājienā uz Jaunannas dabas taku “Bebru valstība”. Tur bija gan mežs, gan upe, kurā mīt īstais upes saimnieks Bebrs. Kādam ir pat izdevies to satikt! Katrai ģimenei, ierodoties Zaķu salā, tika iedota darba karte, kurā bija dažādi uzdevumi. Uzdevumi bija dažādi – saskaitīt koka figūras – bebrus, zaķus, vāveres, lapsas, ūpjus, putnu būrus, pierakstīt novēroto, pamanīto. Piemēram, kas ir rakstīts uz zīmes, kurā redzams āpsis uz zaļa fona – Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes! Kādas upes krastā atrodas Bebru valstība? Kopā ar bērnu bija jāsaliek bērna vārda pirmais burts no atrastajiem dabas materiāliem.  Vēl katrs saņēma karti ar kāda meža dzīvnieka formu lodziņa veidā. Bērniem bija uzdevums ejot dabā atrast piemērotu krāsu savam izvēlētajam dzīvnieciņam. Diviem bērniem bez uzdotajām vērojamām lietām gadījās redzēt arī divus zalkšus, kas saritinājušies gulēja uz malkas kaudzes.

Papardes stacija bija mūsu pārgājiena bērniem gaidītākais brīdis, ko bērni tik nepacietīgi gaidīja un daudzināja katru dienu. Tas bija brauciens ar Bānīti no Papardes stacijas līdz Alūksnei. Lielākajai daļai bērniem, arī vecākiem šis bija pirmais brauciens ar Bānīti. Tāpēc tas bija ļoti labs dienas noslēgums. Vēl pirms Bānīša pienākšanas no tilta varējām apskatīt Umaras upi un ūdens torni, no kura papildina  ūdens krājumus lokomotīvei Ferdinands.

Grupas padlet vietnē vecāki iepriekš tika ievietojuši fotogrāfijas  no ģimeņu kopā pavadītajiem mirkļiem pie ūdens, jo marta mēnesī mūsu mēneša tēma bija par ūdeni “Ko mums pastāstīja ūdens pilīte”? Zīmīgi, ka arī pārgājiens notika divu upju krastos – Pededzes un Umaras. Liels paldies ģimenēm, kas ievietoja fotogrāfijas, kas var noderēt idejām citām ģimenēm par atpūtas vietām dabā, pie ūdeņiem!

Dažādi visa gada garumā apguvām tēmu “Transports”, bet galvenais mūsu princips, organizējot grupas kopējos pasākumus bija – Braucam kopā!

Sagatavoja: Ekopadomes un 7.grupas skolotājas Sanita STRAKŠA, Ieva OZOLIŅA

Skip to content