Dome atceļ atļaujas spēļu zāļu atvēršanai un azartspēļu organizēšanai - Alūksnes novads

Dome atceļ atļaujas spēļu zāļu atvēršanai un azartspēļu organizēšanai

Alūksnes novada dome 27. aprīļa sēdē pieņēma lēmumu atcelt iepriekš pašvaldības izsniegtās atļaujas spēļu zāļu atvēršanai un azartspēļu organizēšanai Lielā Ezera ielā 8 un Pils ielā 27A, Alūksnē. Tāpat dome nolēma atcelt iepriekš izsniegto atļauju atvērt sporta totalizatora un derību pieņemšanas vietu un organizēt šos pakalpojumus Pils ielā 27A, kā arī atteikt izsniegt atļauju totalizatora likmju pieņemšanas vietas atvēršanai un attiecīgo azartspēļu organizēšanai Lielā Ezera ielā 8. Saskaņā ar normatīviem aktiem, izsniegtās atļaujas zaudēs spēku pēc pieciem gadiem.

 

 Pilnībā ar pieņemtajiem lēmumiem var iepazīties https://aluksne.lv/zpp_dlemumi/2023/2704/Lemumi_27.04.2023.pdf

 

 Pieņemot šos lēmumus, dome ir konstatējusi, ka spēļu zāļu darbība rada būtisku valsts un administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu, proti, komersanta interese gūt peļņu no komercdarbības azartspēļu un izložu jomā nav samērīga ar Alūksnes novada iedzīvotāju kopējām interesēm. Azartspēļu pakalpojums Alūksnes pilsētas centrā kā paaugstināta riska sabiedrisko nekārtību un atšķirīgu vērtību objekts nav savienojams ar sabiedrības kopējām interesēm, līdz ar to secināms, ka atļaujas atcelšana ir samērīga un atzīstama par pamatotu un tiesisku.

 

 Saskaņā ar Azartspēļu un izložu likumu, azartspēles nav atļauts organizēt vietās vai teritorijās, kuras noteiktas pašvaldības saistošajos noteikumos. Atbilstoši Alūksnes novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos noteiktajam, abas iepriekšminētās adreses – gan Lielā Ezera iela 8, gan Pils iela 27A – atrodas teritorijā, kurā nav atļauts izvietot azartspēļu objektus.

 

 Azartspēļu un izložu likums paredz, ka pašvaldības dome ir tiesīga lemt par izsniegtas atļaujas atcelšanu, ja azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā rada būtisku administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu. Lai nodrošinātu iedzīvotāju līdzdalību jautājumā par sabiedrības attieksmi par spēļu zāļu darbību Alūksnes novadā, tika izsludināta iedzīvotāju aptauja. Aptaujā piedalījās 623 respondenti. 72,4% jeb 451 no aptaujas respondentiem uzskata, ka spēļu zāļu esamība un azartspēļu organizēšana Alūksnes novadā rada valsts un iedzīvotāju interešu aizskārumu, savukārt 27,6% jeb 172 respondenti uzskata, ka spēļu zāļu darbība nerada valsts un Alūksnes novada iedzīvotāju interešu aizskārumu.

 Kā būtiskākie valsts un iedzīvotāju interešu aizskārumi respondentu atbildēs norādīti:

  • azartspēļu izraisīto atkarību pieaugums (92,9% jeb 429 respondenti),
  • finansiālās grūtībās nonākušo iedzīvotāju pieaugums, labklājības samazināšanās (78,8% jeb 364 respondenti),
  • apdraudējums jauniešiem (74,9% jeb 346 respondenti),
  • sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējums (68% jeb 314 respondenti),
  • veselības traucējumi (depresija, psihiski traucējumi, u.c.) (59,7% jeb 276 respondenti).

 44,1% jeb 275 respondentu ģimeņu nav saskārušies ar iepriekš minētajiem interešu aizskārumiem, savukārt 33,5%  jeb 209 respondenti saskārušies ar sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumu, 25,2% jeb 157 respondenti saskārušies ar azartspēļu izraisītajām atkarībām, 22,6% jeb 141 respondents saskāries ar finansiālām grūtībām, labklājības mazināšanos, 20,4% jeb 127 respondenti saskārušies ar apdraudējumu jauniešiem un 13,2% jeb 82 respondenti saskārušies ar veselības traucējumiem (depresija, psihiski traucējumi, u.c.).

 

 Alūksnes novada bāriņtiesas ieskatā azartspēļu organizēšana Alūksnes pilsētā rada būtisku novada iedzīvotāju, īpaši bērnu, interešu aizskārumu. Bāriņtiesa norāda, ka atkarību izraisošo vielu lietošana un procesu atkarību izraisošo darbību veikšana ir viens no riska faktoriem, kurš būtiski ietekmē vecāku pienākumu pildīšanu un liedz pilnvērtīgi pildīt vecāka lomu. Vecāka atkarība rada augstu līdzatkarības risku azartspēļu atkarības veidošanai bērna turpmākās dzīves laikā, un ilgtermiņā var atstāt spēcīgu ietekmi uz bērna emocionālo attīstību un morālo vērtību izpratni. Vecāku azartspēļu atkarība var ietekmēt ģimenes materiālo labklājību, apdraudēt bērna veselību un dzīvību.

 

 Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Ziemeļvidzemes iecirknis pašvaldībai sniedzis informāciju, ka no 01.03.2022. līdz š. g. 1. aprīlim Valsts policijā reģistrēti 30 notikumi pie azartspēļu organizēšanas vietām Alūksnē, tomēr daudzos gadījumos par nodarījumiem pret sabiedrisko kārtību un/vai personas dzīvību un veselību Valsts policijai netiek ziņots. Tāpat iecirknī vairākkārt saņemtas pie azartspēļu organizēšanas vietām esošo māju iedzīvotāju mutiskās sūdzības par to, ka viņiem tiek traucēts naktsmiers, pie azartspēļu organizēšanas vietām skaļi tiek atskaņota mūzika, personas konfliktē savā starpā, uzvedas skaļi u.tml. Valsts policijas sniegtā informācija apliecina, ka konstatētie pārkāpumi saistīti ar azartspēļu vietas apmeklētāju izdarītajiem likumpārkāpumiem. Līdz ar to, esošā azartspēļu organizēšanas vieta Alūksnes pilsētas centrā ir uzskatāma par drošības paaugstinātu riska objektu, jo minētās iestādes darbība rada būtisku administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu.

 

 Domes pieņemtā lēmuma par izsniegto atļauju atcelšanu mērķis ir novada iedzīvotāju tiesības dzīvot labvēlīgā un drošā vidē, ar to saprotot ģimeņu materiālo un nemateriālo labklājību, jauniešu tiesību aizsardzību, sabiedrības tiesības tikt aizsargātai no azartspēļu nelabvēlīgās un kaitīgās ietekmes. Šajā lēmumā noteiktais ierobežojums pasargā novada iedzīvotājus no pieejas spēļu zālei un līdz ar to arī potenciālas azartspēļu atkarības, jo spēļu zāles pieejamība ir viens no atkarību veicinošiem faktoriem. Īpaši svarīgi no azartspēļu kaitīgās ietekmes ir pasargāt iedzīvotājus ar zemiem ienākumiem un svarīga ir mazaizsargātās sabiedrības grupas labklājības veicināšana.

 

 Spēļu zāļu sniegtie pakalpojumi ir izklaides pakalpojumi, kas nevar tikt uzskatīti par sabiedrībai vitāli svarīgiem. Iedzīvotājiem, kuri tomēr vēlēsies izmantot izklaidei spēļu zāļu pakalpojumus, tie būs pieejami Rīgā vai citos novados, līdz ar to šīs iedzīvotāju grupas iespējamais interešu aizskārums nav vērtējams kā būtisks. No spēļu zāļu slēgšanas ieguvēji būs novada iedzīvotāji un visa sabiedrība kopumā, jo azartspēļu atkarības risks samazināsies mazāk aizsargātām sabiedrības grupām, proti, jauniešiem un cilvēkiem ar maziem ienākumiem.

Skip to content