Svinīgā pasākumā atklāts Alūksnes Sporta centrs - Alūksnes novads

Svinīgā pasākumā atklāts Alūksnes Sporta centrs

Ceturtdien, 1. jūnijā, Alūksnē svinīgi atklāts jaunais Alūksnes Sporta centrs. Šis Alūksnes novada pašvaldības augstas gatavības projekts īstenots ar atbalstu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas.

 

Projektu īstenojot, uzbūvēta mūsdienīga, plaša un ērta Alūksnes Sporta centra ēka un tās funkcionēšanai nepieciešamā infrastruktūra, nojaukts vecais sporta angārs, tā vietā izveidojot stāvlaukumu, un pārbūvēts blakus esošās Darba ielas posms. Ēkas saimnieki ir Alūksnes Sporta skola, kas jau kopš marta sākuma aktīvi izmanto jaunās sporta infrastruktūras iespējas. Šī būve ir būtisks ieguvums pirmkārt mācību procesa nodrošināšanai, bet vienlaikus arī iedzīvotāju un sporta biedrību aktivitātēm un dažādu sporta sacensību organizēšanai. Daudzfunkcionālajā sporta spēļu zālē ir laukums basketbolam, volejbolam, florbolam un telpu futbolam, vieglatlētikas zālē – skrejceļi, sprinta, tāllēkšanas, augstlēkšanas un lodes grūšanas sektori, ir atsevišķa zāle jaunajiem džudo cīkstoņiem, kā arī trenažieru un vingrošanas zāles.

 

Centra atklāšanā Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers klātesošajiem atgādināja, ka ceļš līdz jaunajai sporta infrastruktūrai ir bijis ilgs un izaicinājumiem pilns.

– Kopš 2009. gada pašvaldība ir mērķtiecīgi strādājusi tam, lai novadā būtu mūsdienīga infrastruktūra kultūrā, izglītībā, sportā. Nu esam piepildījuši vēl vienu sapni – uzbūvējuši arī jaunu sporta centra ēku, un Alūksnē ir reģiona centra cienīga sporta infrastruktūra, – uzsvēra Dz. Adlers un pateicās visiem, kas bijuši iesaistīti ilgajā projekta virzības ceļā un tā īstenošanā.

Domes priekšsēdētājs Dz. Adlers kopā ar būvuzņēmuma SIA “MONUM” valdes locekli Evitu Domello, projektētāju un autoruzraugu pārstāvjiem Didzi Dāli no SIA “BM-projekts” un Gati Grasi no SIA “Arhitektūra un vide”, Alūksnes Sporta skolas direktori Līgu Tomsoni un Alūksnes Sporta centra vadītāju Gunti Kozilānu pārgrieza svinīgo ēkas atklāšanas lentu.

 

Jauns sporta centrs pašvaldības attīstības plānos ir bijusi viena no galvenajām prioritātēm. Šis ir finansiāli apjomīgākais pašvaldības projekts, ko tā sāka īstenot 2018. gadā. Projekta īstenošanas laiks sakrita gan ar pandēmijas, gan pasaules ģeopolitiskās krīzes izraisītajām sekām, kas būtiski ietekmēja arī sporta centra būvniecību, tomēr rezultāts ir sasniegts godam.

Svinīgajā atklāšanas pasākumā pašvaldība pateicās projekta īstenošanas sadarbības partneriem – Valsts reģionālās attīstības aģentūrai, kas uzraudzīja projekta īstenošanai piešķirtā finansējuma  plūsmu un izlietojumu, SIA “MONUM”, SIA “BM-projekts”, SIA “Arhitektūra un vide” klātesošajiem pārstāvjiem, pasniedzot īpašu piemiņas balvu, kas atgādinās par kopīgo darbu projektā – tās izgatavošanā izmantoti būvdarbiem analogo materiāli un balva ir kā spogulis jaunuzbūvētajai ēkai. Piemiņas balvu saņems arī citi projekta īstenošanā iesaistītie partneri, kas atklāšanas pasākumā piedalīties nevarēja.

 

Jaunās sporta infrastruktūras būvniecība bija iespējama pateicoties tam, ka 2021. gadā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija atbalstīja pašvaldības iesniegto augstas gatavības investīciju projektu “Izglītības un sporta centra izveide Alūksnes pilsētā” valsts budžeta līdzfinansējuma saņemšanai, lai nodrošinātu mūsdienīgu un piemērotu mācību vidi, modernizētu, veselībai un dzīvībai drošu izglītības iestāžu sporta infrastruktūru ilgtspējīgas un kvalitatīvas izglītības iegūšanai. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija atbalstīja valsts budžeta aizņēmuma saņemšanu, lai šo būvniecības ieceri varētu īstenot pilnā apjomā. Arī abām ministrijām pašvaldība nogādās piemiņas balvu pateicībā par Alūksnes novadam nozīmīgā projekta atbalstīšanu.

Alūksnes Sporta centra atklāšanā piedalījās arī iepriekšējās valdības pārstāvji – Juris Pūce, Artūrs Toms Plešs un Gatis Eglītis. Viņi pauda gandarījumu par Alūksnes novada pašvaldības īstenoto projektu un apliecināja, ka šāds objekts iedzīvotājiem ir nepieciešams, lai radītu pievilcīgāku vietu ģimenēm un veicinātu sporta sasniegumus.

– Kad izdevās atjaunot pašvaldību investīciju programmu, Alūksne pieteicās ar šo pilnībā sagatavoto, ilgi dzimušo un iedzīvotājiem svarīgo projektu. Tagad ar milzīgu prieku skatos uz šo skaisto, funkcionālo ēku, viss ir izdevies fantastiski. Ceru, ka alūksniešiem ir prieks, man noteikti ir prieks, ka Alūksne ir tapusi vēl skaistāka, un, ka šobrīd viena no skaistākajām Latvijas pilsētām ir arī ļoti sportiska, – sacīja bijušais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.

 

Sporta centra atklāšanas pasākumā piedalījās un īpašās piemiņas balva pateicībā par sadarbību saņēma arī vairāku sporta veidu federāciju pārstāvji, ar ko Alūksnes Sporta skolai ir aktīvākā sadarbība – Latvijas džudo federācijas valdes loceklis Henrijs Frīdenbergs, Latvijas biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs, Latvijas futbola federācijas pārstāvis Edgars Kaļva un Latvijas basketbola federācijas ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

 

Darbus objektā veica SIA “MONUM”, projekta autors – SIA “BM-projekts”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “Būvuzraugi LV”.  Ēkas iekštelpu navigācijas dizainu izstrādāja dizaina birojs “H2E”, vidē to īstenoja drukas studija “Impress”. Projektu vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa.

FOTO: Māris ŠĻIVKA

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content