Aktīvi turpinās pārbūve Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vēsturiskajā korpusā - Alūksnes novads

Aktīvi turpinās pārbūve Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vēsturiskajā korpusā

Aizvadītā gada nogalē sākās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vēsturiskā korpusa pārbūve. Pārbūves process ir darbietilpīgs, taču šobrīd jau var novērot, ka iekštelpas sāk iegūt jaunas aprises, kā arī fasādē ir atklājies ēkas senākais kultūrslānis.

Līdz šim jau ir paveikti dažādi darbi: demontēta vecā apkures sistēma, veikta iekštelpu esošā apmetuma labošana un izlīdzināšana, sienu virsmu sagatavošana, sienu gruntēšana un špaktelēšana, izbūvētas jaunas telpas. Atsevišķu telpu sienas un griesti ieguvuši jaunu krāsojumu. Vienā mācību kabinetā jaunu veidolu ieguvusi arī grīda.

Šobrīd turpinās aktīvi jaunizveidotās kāpņu telpas sienu mūrēšanas darbi, kur pēc ēkas pārbūves atradīsies pacēlājs, tā nodrošinot piekļuvi personām ar kustību traucējumiem. Tāpat arī norit betona kāpņu remonts galvenajā trepju telpā, kurai līdzās tiek attīrītas flīžu šuves un aizpildītas ar atbilstošiem materiāliem. Atsevišķas flīzes tiek arī nomainītas. Jaunu krāsojumu ieguvušas arī kāpņu margas.

Paralēli turpinās arī iekšējo inženiertīklu un elektroinstalācijas izbūve un apkures sistēmas cauruļvadu montāža. Tiek izbūvēta efektīvāka zibensnovadīšanas, lietus kanalizācijas un drenāžas sistēma. Ēkas 4. stāvā norit ventilācijas sistēmas izbūve, kas paredz gaisa kvalitātes uzlabošanu ēkā esošajās zālēs.

Ēkas ārpusē ir atrakti pamati, lai veiktu to hidroizolācijas izveidi un siltināšanu. Ēkas ārējo darbu kontekstā jāmin, ka tiek sagatavota ieejas pandusa pamatne, kā arī abas ēkas savienojošās galerijas balsta vietu izveide. Lai ēka veidotu vienotu ēku ansambli ar jaunāko klašu korpusu, norit fasādes iepriekšējo krāsojumu izpēte un šo krāsojumu noņemšana, lai gala rezultātā iegūtu vēsturiski senāko fasādes krāsu.

Ņemot vērā, ka ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tiek saglabātas un atjaunotas dažādas vēsturiskās detaļas  – restaurētas durvis un oriģinālās grīdas flīzes, saglabātas kāpņu margas, 3. un 4. stāva grīdlīstes, kas atklāj autentisko stilu ēkas vēsturē. Lai gan nav paredzēta ēkas restaurācija, tomēr pēc demontāžas darbiem atklājušies atšķirīgo periodu vēsturiskie krāsojumi, kurus izpētot, tiek plānots saglabāt ēkas funkcionālisma stilā veidoto iekštelpu dizainu.

Projekts “Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas ēku pārbūve 2. kārta”, ir viens no 20 pašvaldību investīciju projektiem, ko atbalstījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija valsts aizdevumu piešķiršanai Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai.

Darbus objektā veic SIA “RERE MEISTARI”, būvuzraudzību nodrošina SIA “Būvuzraugi LV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Una Tetere-Teterovska.

 

Monta MELZOBA,

Alūksnes novada pašvaldības

Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content