Alūksnes luterāņu baznīcā Kristiana Kvinka ērģeļmūzikas koncerts - Alūksnes novads

Alūksnes luterāņu baznīcā Kristiana Kvinka ērģeļmūzikas koncerts

Alūksnes luterāņu baznīcā Kristiana Kvinka ērģeļmūzikas koncertsAlūksnes luterāņu baznīcā 2023. gada 8. novembrī pulksten 18.00 notiks Kristiana Kvinka ĒRĢEĻMŪZIKAS KONCERTS.

Kristians Kvinks dzimis Merseburgā (Vācija) 1983. gadā un dzīvo Leipcigā. No 2008. līdz 2013. gadam studējis mūzikas izglītību, pedagoģiju un ērģeļspēli Feliksa Mendelsona-Bartoldi vārdā nosauktajā Leipcigas Mūzikas un teātra universitātē, strādā par mūzikas skolotāju Vetīnas Burgģimnāzijā kopš 2015. gada kopš 2019. gada Kristians ir iesaistīts skolu partnerībā starp Vetīnas Burgģimnāziju un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju, to sadarbību koordinē kopš 2022. gada. Paralēli darbam skolā  viņš strādā arī kā ērģelnieks un komponists, galvenokārt pievēršoties kora un ērģeļmūzikai. Koncerta programmā iekļauti Johana Sebastiana Baha (Johann Sebastian Bach) un Jana Pjēra Tīrsena (Yann Pierre Tiersen) skaņdarbi. Johans Sebastians Bahs (1685-1750), kurš pēc mūziķa darba Veimārā un Kētenā no 1723. līdz 1750. gadam strādāja par kantoru Leipcigas Sv. Tomasa baznīcā, ir ne tikai viens no visu laiku nozīmīgākajiem ērģeļmūzikas komponistiem, bet arī viens no izcilākajiem ērģeļmūzikas meistariem Rietumeiropas mūzikā vispār.

Koncertprogrammā Baha skaņdarbi darbi mijas ar mūsdienu franču komponista un multiinstrumentālista Jana Tīrsena (*1970) skaņdarbiem. Strukturāli ļoti atšķirīgi no Baha mūzikas, Jana Tīrsena skaņdarbi stilistiski atbilst minimālai mūzikai jeb tā sauktajai “jaunajai vienkāršībai”. Minimālā mūzika — mūzikas virziens, kura pamatā ir ilgstoša vienas un tās pašas skaņu virknes atkārtošanās ar minimālām variācijām. Tieši vienkāršās, skaidrās un saprotamās melodijas un pulsējošā ritma dēļ Tīrsena skaņdarbi ir populāri plašai auditorijai arī ārpus klasiskās mūzikas, tostarp filmu mūzikā, piem. mūzika  filmā  “Amēlija”.

Koncerta ilgums 45 minūtes.

Ieeja brīva.

Skip to content