Valsts svētkos Alūksnē pasniegs piecus augstākos novada apbalvojumus “Sudraba zīle” - Alūksnes novads

Valsts svētkos Alūksnē pasniegs piecus augstākos novada apbalvojumus “Sudraba zīle”

Valsts svētkos Alūksnē pasniegs piecus augstākos novada apbalvojumus “Sudraba zīle”18. novembrī Alūksnes Kultūras centrā Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai veltītajā pasākumā “Mēs esam gaismas tauta” piecām personām pasniegs Alūksnes novada pašvaldības augstāko apbalvojumu “Sudraba zīle”.

Kopumā šogad pašvaldības apbalvojumam “Sudraba zīle” sabiedrība bija ieteikusi 16 pretendentus. Pašvaldība pateicas visiem pieteikumu iesniedzējiem par aktivitāti un atsaucību! Ikviens novada iedzīvotājs aicināts valsts svētku dienā apmeklēt svinīgo pasākumu, lai sveiktu novada augstākā apbalvojuma saņēmējus un svinīgā gaisotnē svinētu Latvijas dzimšanas dienu!

Šogad “Sudraba zīli” nominācijā “Kultūra” pasniegs novadniecei, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķei, valodniecei Dacei Markui par mērķtiecīgu un nozīmīgu ieguldījumu malēniskās identitātes izpētē un popularizēšanā un Malēnijas kultūrtelpas saglabāšanā.
“Dace Markus ilgus gadus ir pētījusi malēniešu izloksnes un kultūrvidi, publiskojusi atziņas un mācījusi malēniskās izloksnes trīs Malēniešu valodas nometnēs Alūksnes novadā, publicējusi pētniecības rezultātus Latvijā un ārzemēs. Viņas uzstāšanās un publikācijas veidoja pamatu, lai nostiprinātu nosaukumu “malēnieši” un Vēsturisko zemju likuma kartē 2022. gadā tiktu ierakstīta kultūrtelpa – Malēnija ar Alūksnes novadu centrā. D. Markus vadībā ir sagatavotas un nofilmētas vairākas filmas par malēniešu folkloru un izloksnēm,” – novadnieces nozīmīgais veikums raksturots pieteikumā pašvaldībai.

Nominācijā “Medicīna” apbalvojumu saņems Alūksnes primārās veselības aprūpes centra ārste, ķirurģe, onkoloģe Ārija Bertuka par augsti profesionālu un rūpīgu darbu Alūksnes novada iedzīvotāju veselības aprūpē.
“Pēc medicīnas studijām atgriezusies dzimtajā pusē un visu darba mūžu strādājusi Alūksnes novada iedzīvotāju labā. Profesionāla, rūpīga un iejūtīga darbā ar pacientiem, ārstējot un arī motivējot pacientus rūpēties par savu veselību. Vienmēr atsaucīga un cienīta kolēģu vidū, neliedzot padomu, kad tas nepieciešams,” – tā teikts vienā no pieteikumiem par Ā. Bertuku.

SIA “H2E” dizaina birojs saņems apbalvojumu nominācijā “Novada atpazīstamības veicinātājs” par augsti profesionālu un kvalitatīvu sirdsdarbu dizaina nozarē, nozīmīgu ieguldījumu Alūksnes novada attīstībā, veicinot tā atpazīstamību pasaulē.
Kvalitāte un funkcionalitāte ir vērtības, kas piemīt dizaina biroja “H2E” paveiktajam. Par to liecina arī vairāki viņu darbi Alūksnē, kas ļāvuši mūsu novada vārdam izskanēt plaši ne tikai Latvijā, bet pat pāri okeānam Amerikas Savienotajās Valstīs. Alūksnes vizuālā identitāte, makšķernieku soli ezera krastā, Dabas māju ekspozīcija Veclaicenē, “Marienburgas Astotais brālis” Alūksnes viduslaiku pils Dienvidu tornī, ģimnāzijas vides grafika un navigācija; Sporta centra vizuālā identitāte un telpu navigācijas dizains. Visnovērtētākā un atpazīstamākā – Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīcija ieguvusi pat vairākas balvas – Latvian Art Directors Club Adwards 2020 pirmās pakāpes godalgu, SEGD Starptautisko Dizaina gada balvu 2019 – Honor Award un Best of Show, Latvijas Arhitektūras gada balvu 2019 – Sudraba ananass, Latvijas Muzeju biedrības Gada balvu 2019.

Alūksnes ev. lut. baznīcas draudzes locekle, gide Māra Kalna saņems “Sudraba zīli” nominācijā “Sabiedrība” par atsaucību un sirsnību saskarsmē, Alūksnes kultūrvēstures stāstu glabāšanu un tālāknodošanu, veicinot Alūksnes atpazīstamību.
“Viņa ir īsta alūksniete sirdī, vārdos un darbos – Alūksnes evaņģēliski luteriskās draudzes un baznīcas gods, prāts un sirdsapziņa. Māra Kalna ir tilts pār Laiku un Paaudzēm. Viņa ir izcila stāstniece, Alūksnes pilsētas un baznīcas vēstures pārzinātāja, lieliska gide un pilsētas tēla veidotāja kā pašmāju, tā ārzemju viesiem. Atsaucīga un zinoša, Māra pati ir viena no mūsu pilsētas kultūrvēstures un stipro cilvēku piemēriem. Ilggadīga kalpošana baznīcas uzturēšanai, interesentu izglītošana un draudzes šodienas vēstures uzskaite ir lietas, kas Māras Kalnas vārdu ieraksta Alūksnes novada izcilāko personību sarakstā,” – šādi vārdi viņai veltīti pašvaldībā iesniegtajā pieteikumā.

Savukārt nominācijā “Tautsaimniecība” apbalvojumu pasniegs zemnieku saimniecības “KADIĶI M.A.” īpašniekam Mārtiņam Augstkalnietim par izciliem sasniegumiem lauksaimniecības nozarē un ieguldījumu Alūksnes novada attīstībā.
“Mārtiņš piemājas saimniecībā sāka saimniekot deviņdesmito gadu sākumā ar pieciem hektāriem zemes un vienu govi. Smagi strādājot un izcili saimniekojot laukos, saimniecība izauga līdz vienai no lielākajām Alūksnes novadā. Šobrīd tā atpazīstama visā Latvijā. Mārtiņš ir paraugs un iedvesmas avots citiem, vienmēr sniedz padomu, atbalstu un dalīsies savā pieredzē. Mārtiņa Augstkalnieša dzīves moto – “Galvenais – neapstāties”, viņš vienmēr ir iniciatīvas bagāts un nebīstas eksperimentēt. Jau vairākus gadus Mārtiņš saimniecībā ierīko izmēģinājumu sējumus un organizē “Lauku dienas””, – tā teikts pašvaldībai iesniegtajā pieteikumā.

Pasākumu muzikāli papildinās alūksnieša Laura Amantova džeza kvartets ar dziedātāju Rūtu Dūdumu-Ķirsi koncertprogrammā “Ar Latviju sirdī” no topošā jaunā albuma. Ansamblī apvienojušies Latvijas labākie sava instrumenta džeza spēles meistari – Lauris Amatovs (trombons), Viktors Ritovs (taustiņinstrumenti), Andris Grunte (bass), Mareks Logins (sitamie instrumenti). Klausītāji varēs baudīt jauku džeza ansambļa saspēli un iepazīt katra kvarteta mūziķa kā spilgtas muzikālas personības individuālo sniegumu. Īpašu akcentu piešķir Rūtas Dūdumas-Ķirses dzirkstošais, enerģiskais vokālais sniegums, ar savu balsi sasildot un priecējot katru sirdi.

Jaunajai koncertprogrammai mūziķi par iedvesmas avotu izvēlējušies latviešu tautas mūziku, kas var lepoties ar neskaitāmi daudzām lieliskām melodijām. Kvarteta dalībnieki aranžējumus veidojuši gan elegantā kamerstilā, gan ciešā džeza un tautas mūzikas sintēzē, piedāvājot arī pavisam svaigu un mūsdienīgu skatījumu uz visiem labi zināmām tautasdziesmu melodijām.

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content