Noslēdzies projekts aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” - Alūksnes novads

Noslēdzies projekts aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”

Alūksnes novada pašvaldība ir pabeigusi Kohēzijas fonda atbalstītā projekta “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” īstenošanu aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”.

Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijas attīstība ir noteikta Alūksnes novada attīstības programmā. Projekta mērķis bija izveidot kvalitatīvu, epidemioloģiski drošu tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīklu un kompleksu apsaimniekošanas risinājumu ieviešanu šajā teritorijā, lai mazinātu antropogēno slodzi un vides piesārņojuma iespējamo ietekmi uz īpaši aizsargājamiem biotopiem un sugām. Projekta aktivitātes iekļautas teritorijas Dabas aizsardzības plānā, kura izstrādē piedalījusies arī pašvaldība.

Projektā īstenotas jau virkne dažādu aktivitāšu un rudenī pabeigta piebraucamā ceļa un automašīnu stāvlaukuma izbūve pie Ķauķu kalna. Šī jaunā infrastruktūra atslogos netālu esošā Dēliņkalna dabas teritoriju, kur apmeklētāju skaits pārsniedz teritorijas un esošās infrastruktūras kapacitāti. Pie Ķauķu kalna ir izbūvēts atbilstoša platuma braucamais ceļš “V385-Ķauķu kalns”, kas ved no autoceļa Kaktiņi-Sauleskalns. Autovadītājiem jāņem vērā, ka nogriežoties no autoceļa Kaktiņi-Sauleskalns, ir uzstādīta masas ierobežojuma zīme 3,5 t. Ķauķu kalna pakājē izveidots automašīnu stāvlaukums ar apgriešanās laukumu autobusiem. Pie stāvlaukuma uzstādītas tualetes, galdi ar soliem, atkritumu urnas un velonovietnes.

Būtiskus uzlabojumus šī projekta laikā piedzīvoja arī Jaunlaicenes muižas parks. Tur, lai apmeklētāju plūsmu virzītu organizēti un mazinātu cilvēku radīto slodzi un tās iespējamo ietekmi, vienlaikus nodrošinot teritorijas pieejamību, izveidoti gājēju celiņi. Pie Eniķu Dabas mājas izbūvēts jauns takas posms, kas savieno esošos velosipēdu un kājāmgājēju maršrutus.

Ziemera pagastā veikta vairāk nekā kilometru garās Ziemeru ozolu alejas 300 koku vainagu kopšana, atviegloti nesamērīgi lielie sānzari, atmirušie, slimie, norīvētie, nolauztie, aizlauztie un citādi bojātie zari. Vaidavas upes posms attīrīts no koku sanesumiem un bebru nogāztiem kokiem, kas nosprostoja ūdensteci, lielizmēra sadzīves atkritumiem un bebru dambjiem. Zivju dabīgas vairošanās nodrošināšanai vairākās vietās ieklāti oļi nārsta vietām. Projektā izvietotas arī norādes un informatīvi stendi ar informāciju par ainavu teritorijā atļautajām darbībām, tajā skaitā par epidemioloģiskās drošības pasākumiem.

Projektu “Epidemioloģiski droša tūrisma un dabas izziņas infrastruktūras tīkla izveide aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanai” vadīja Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Sanita Adlere.

Noslēdzies projekts aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” Noslēdzies projekts aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” Noslēdzies projekts aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” Noslēdzies projekts aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” Noslēdzies projekts aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

KF

Skip to content