“ZIEMASSVĒTKU BRĪNUMU GAIDOT….” - Alūksnes novads

“ZIEMASSVĒTKU BRĪNUMU GAIDOT….”

 Ziemassvētki sabraukuši
Rakstītām kamanām.
Iesim lieli, iesim mazi-
Vilksim svētkus istabā.
( Latviešu tautasdziesma)

Ziemassvētki… Laiks, kad katra sirdī ir siltums, ko rada mūsu tuvinieki, draugi un tuvojošos svētku noskaņa. Katrs savā ģimenē Ziemassvētkus sagaida un svin savādāk, un katrai ģimenei ir izveidojušās savas tradīcijas.

Uzklausot bērnu pieredzes stāstījumus, jāsecina, ka mūsdienās vairs netiek tik liela vērība pievērsta Ziemassvētku nozīmei, dažādiem simboliem, tradīcijām un senlatviešu rituāliem. Pārrunājot šo problēmu ar bērniem, izskanēja ierosinājums- izzināt kā senatnē gatavojās un svinēja Ziemassvētkus lauku sētā.  Pārrunās ar vecākiem, izskanēja ierosinājums paciemoties Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā un apmeklēt ziemas gadskārtu tradīciju pasākumu “Ottes Ziemassvētki ”.

  1. grupas bērni ļoti centīgi gatavojās Ziemassvētku atzīmēšanas pasākumam – no dabas materiāla – niedrēm, tika gatavots grupas noformējumus – puzuri, saulītes, no čiekuriem – galda dekori, no māla tapa skaisti apsveikumi vecākiem. Tika mācītas tautasdziesmas, kā arī apgūtas latviešu tautas dziesmas un dejas mūzikas skolotājas Lindas BERKULES vadībā. Goda vietu ieņēma no netradicionāliem un dabas materiāliem gatavotā Ziemassvētku eglīte.

Gaidīšanas laikā tika apmeklēta Alūksnes muzeja muzejpedagoģiskās programmas izglītojošā nodarbība Ziemassvētku gaismā iemirdzas pilis un būdiņas”. Praktiski darbojoties un veicot dažādus Ziemassvētku laika uzdevumus, bērni pilnveidoja zināšanas par to, ar ko šis laiks ir īpašs, apguva prasmes, kā pašiem no vienkāršiem, mājās pieejamiem materiāliem pagatavot gaismas lukturīti, ar ko var  iepriecināt sevi un citus.

Ziemassvētku laikā raksturīga maskošanās, iešana ķekatās, budēļos. Sadarbībā ar Alūksnes novada muzeju, tika iepazītas ķekatu maskas, to nozīme latviešu tautas tradīcijās.

Ceturtdien, 21.decembrī, visi Gudrības mātes grupas bērni, kopā ar vecākiem, brāļiem, māsām un vecvecākiem devās uz skaistāko Vidzemes lauku sētu, lai gūtu ieskatu, kā ziemas saulgriežu svētkus svinēja mūsu senči. Ates muzeja Ziemassvētku Rūķa laipni sagaidīti, visi tika aicināti atklāt, kas katram zināms par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām. Ziemassvētku Rūķa pavadībā, dodoties uz riju, pārsteigumu sagādāja Lauku Pele, kura laipni uzņēma negaidītos ciemiņus, kopā ar viņiem rotaļājās, minēja mīklas un stāstīja par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām senatnē. Jaunajā Saimes ēkā,  bērni  ar kopīgu muzikālo sveicienu iepriecināja savas ģimenes, un vecāki tika aicināti iesaistīties kopīgās rotaļās, dejās un Ziemassvētku dziesmu dziedāšanā.     

Pasākuma noslēgumā, cienājoties ar karstu, smaržīgu piparmētru tēju, speķa pīrādziņiem, pelēkajiem zirņiem un pašceptām piparkūkām.  Bērni guva priekšstatu, ka ne tikai senatnē, bet arī mūsdienās var iztikt bez datora, televizora vai radio, jo kopā būšanas laiks rotaļājoties, dejojot, minot mīklas, skaitot tautasdziesmas un skanīgi dziedot, katram no mums ļauj sirdī ienākt Ziemassvētku gaidīšanas priekam un brīnišķīgai kopības sajūtai.

Liels paldies Ates muzeja radošajai un atraktīvajai komandai par pārdomāto, labi organizēto pasākumu ar daudzveidīgajām izdarībām, rituāliem, kas mūsu bērniem sniedza zināšanas par to, ka Ziemassvētki latviešiem nav bijuši klusi miera svētki, bet skaļas līksmības un jautru izdarību svētki, kad gaisma gūst uzvaru par tumsu.

Paldies, gribas teikt visiem mūsu grupas bērnu vecākiem par atsaucību un atbalstu, kā arī mūzikas skolotājai Lindai BERKULEI par ieguldīto darbu latviešu tautas deju, rotaļu  un dziesmu mācīšanā.

Priecīgus Jauno gadu visiem un novēlam, lai prieks, cerība un ticība ienāk katra sirdī, liekot mums novērtēt, apjaust un ticēt!

Sagatavoja: 6.grupas skolotājas Mārīte REZGORIŅA, Sanita APŠUSALA,
skolotāja palīgs Zane  PĒTERSONE

Skip to content