Alūksnē tiksies uz malēniešu kāršu spēli PUNS - Alūksnes novads

Alūksnē tiksies uz malēniešu kāršu spēli PUNS

Atdzīvina malēniešu kāršu spēli PUNS“Ko tu grozi to kārti kā jaunu meiteni? – Jauna, ne jauna, ka tik ar savu rozīnīti!” – tā skan PUNA folklora.

 

 Jaunlaicenes muižas muzejs “Malēnieša pasaule” jau otro gadu veiksmīgi popularizē un pulcē vietējo kopienu malēniešu kāršu spēlē PUNS. Dalībnieku skaitam vērojama tikai augšupejoša tendence, kas priecē muzeja kolektīvu un, protams, arī pašus spēlētājus.

 Tiek gaidīta katra tikšanās reize, lai pavadītu laiku kopā un ļautos atmiņu stāstiem par to, kā tad katrs no spēlētājiem sācis un turpina savu ceļu šajā malēniešu spēlē. Lai veicinātu aizvien plašākas auditorijas piesaisti, sadarbībā ar Alūksnes novada Kultūras centru esam uzsākuši Malēniešu kāršu spēles PUNS Ceļojošo turnīru, kur katrs no turnīra sešiem posmiem norisinās citā pagastā. 30. septembrī tikāmies Jaunlaicenē, 28. oktobrī Annā, bet 25. novembrī Māriņkalnā. Nākamie turnīra posmi ieplānoti 20. janvārī Alūksnē, 24. februārī Alsviķos un noslēgsim turnīru 23. martā Veclaicenē. Ar nepacietību tiek gaidīts katrs nākamais posms, kad spēlei pievienojas aizvien jauni dalībnieki ar aizvien jauniem stāstiem par spēles pieredzi.

 Katru spēli cenšamies papildināt arī ar izglītojošu kultūras programmu. Tā pagājušajā sezonā, kad spēles risinājās tikai Jaunlaicenes muižas muzejā, kopā izglītojāmies par to, kādi ir malēnieši. Šajā sezonā uzsvars tiek likts uz katra pagasta, kur risinās spēle, amatierkolektīvu iesaisti. Šajos pasākumos cenšamies ievīt vietējo vēsturi un kultūru, lai katrs spēlētājs ar lepnumu varētu teikt: “Esu malenīts!”.

 Ar patiesu lepnumu stāstām par to, ka no sešām komandām nu jau esam sakuplojuši līdz 19. Kā arī nedrīkst piemirst, ka spēlei pievienojas spēlētāji ne tikai no Alūksnes novada, bet arī Valmieras un Smiltenes novadiem, jo, kā izrādās,  malēnieši šo spēli ir aizveduši un iemācījuši arī citiem. Pagājušajā vasarā veiksmīgi aizvadījām Pasaulē Pirmo Malēniešu kāršu spēles PUNS festivālu. Skaidrs kā diena, ka būs arī nākamais. Varam pačukstēt, ka 2024. gada PUNA festivāls tiek plānots 1. jūnijā Viktora Ķirpa Ates muzejā “Vidzemes lauku sēta”.

 Sākotnēji šo dēvējām par pilotprojektu un priecājamies par to, ka kopā ar saviem spēlētājiem esam izveidojuši PUNA spēles nolikumu, kas balstās uz Malienas pagasta „Saļņu” māju apkopotajiem noteikumiem. Plānojam izveidot PUNA padomi, jo labprāt ieklausāmies spēlētājos un viņu izteiktajos priekšlikumos, lai katru nākamo spēles posmu padarītu aizvien pilnīgāku. Ir tapusi arī PUNA himna, par ko pateicība Jaunlaicenes pagasta folkloras kopai “Putnis”. Arī Annas pagasta jauktais vokālais ansamblis “Tik un tā” veltījis dziesmu tieši šai spēlei. Tā pamazām mēs no vienkāršas sestdienas vakaru kāršu spēles pārtopam par nozīmīgu kultūras pasākumu novadā.

 Tāpēc aicinām arī Tevi, Tevi un Tevi pievienoties jautrajai PUNA kompānijai un kļūt par riktīgu PUNA ķeneri! „Atsperamies zeķu lokos” un aiziet!

PUNA SPĒLES NOTEIKUMI

Kristīne Kuropatkina,

Alūksnes novada muzeja struktūrvienības Jaunlaicenes muižas muzejs „Malēnieša pasaule” vadītāja

Skip to content