Valsts Kultūrkapitāla fonds piešķir finansējumu Alūksnes novada bibliotēkas projektam - Alūksnes novads

Valsts Kultūrkapitāla fonds piešķir finansējumu Alūksnes novada bibliotēkas projektam

Valsts Kultūrkapitāla fonds piešķir finansējumu Alūksnes novada bibliotēkas projektamValsts Kultūrkapitāla fonds atbalstījis Alūksnes novada bibliotēkas projektu “Rakstnieku stāsti par stāstiem”, piešķirot tam 1320 EUR finansējumu.

 

Lai popularizētu latviešu oriģinālliteratūras daudzveidību, pievēršot uzmanību īsprozas žanram, radītu un nostiprinātu dažādu paaudžu alūksniešu lasīšanas paradumus, realizējot projektu, tiks dota iespēja Alūksnes novada iedzīvotājiem klātienē tikties un diskutēt ar sešām Latvijā pazīstamām grāmatu autorēm, kas sevi pierādījušas īsprozas žanrā: Daci Vīganti, Janu Egli, Janu Veinbergu, Baibu Zīli, Daci Rukšāni-Ščipčinsku un Zani Daudziņu.

 

Īsprozas žanrs latviešu literatūrā savu atdzimšanu piedzīvo jau vairākus gadus un droši var apgalvot, ka stāsts līdztekus romānam ir iekarojis savas pozīcijas un stabili ieņem savu vietu latviešu literatūras klāstā. Tomēr Alūksnes novada bibliotēku darbinieku novērojumi liecina, ka stāstu krājumus bibliotēku plauktos lasītāji nemeklē tik bieži, priekšroka tiek dota romāniem ar aizraujošiem sižetiem. Nenoliedzami, ka stāstam kā literāram žanram tiek uzlikta īpaša slodze: lasītājs vēlas, lai īsais vēstījums viņu aizrautu un izklaidētu tieši tikpat lielā mērā kā romāns, bet stāsti aicina pašus lasītājus vairāk domāt, iedziļināties, spriest un vērtēt. Tādēļ, lai popularizētu īsprozas žanra darbus, uz abpusēji iedvesmojošām sarunām aicināsim 6 minētās stāstu un dokumentālās prozas grāmatu autores, tādējādi veicinot rakstnieka un lasītāja mijiedarbību, lasītājiem dodot iespēju sarunāties, diskutēt, izteikt savu viedokli, bet rakstniekiem – gūt iedvesmu jaunu darbu radīšanai.

 Valsts kultūrkapitāla fonds logo

Iveta Ozoliņa,
Alūksnes novada bibliotēkas direktore

Skip to content