Aicina kopā ar ekspertiem piedalīties Melnupes apsekošanā - Alūksnes novads

Aicina kopā ar ekspertiem piedalīties Melnupes apsekošanā

Aicina kopā ar ekspertiem piedalīties Melnupes apsekošanāPasaules dabas fonds aicina visus interesentus piedalīties Melnupes apsekošanā otrdien, 3. septembrī, kas notiks projekta “Par tīrām upēm” ietvaros. Pasākumu vadīs saldūdens eksperts Matīss Žagars, kurš kopā ar dalībniekiem izvērtēs upes stāvokli un dzīvotņu kvalitāti augšpus un lejpus Zeltiņu dambim.

Pagājušajā gadā Zeltiņu ciemā notika divas sabiedriskās apspriešanas, kurās kopā ar vietējiem iedzīvotājiem tika apspriesti iespējamie risinājumi Melnupes brīvā tecējuma atjaunošanai. Šogad eksperti veiks rūpīgu upes apsekošanu, un ikviens, kuram rūp ūdens resursu saglabāšana, ir aicināts piedalīties šajā pasākumā. Apsekošanas laikā tiks arī noskaidrots, kādas zivju sugas mīt gan augšpus, gan lejpus dambim.

Interesenti tiek aicināti pulcēties šā gada 3. septembrī plkst. 9.30 pie Zeltiņu tautas nama, lai kopīgi dotos uz upi.

Zeltiņu dambis ir viens no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” izvirzītajiem 70 aizsprostiem Latvijā, kuru nojaukšana būtiski uzlabotu migrējošo zivju populācijas. Vairāk par projektu šeit.

Pēdējo 50 gadu laikā Eiropas migrējošo zivju populācijas ir samazinājušās par 93 %, galvenokārt tāpēc, ka to nārsta vietas tiek bloķētas ar cilvēku radītiem šķēršļiem. Šķēršļu nojaukšana ir visātrākais, efektīvākais un ekonomiskākais veids, kā uzlabot upju ekoloģisko stāvokli. Eiropā jau ir uzsākta plaša kustība, lai nojauktu nevajadzīgos aizsprostus, atjaunotu zivju migrācijas ceļus un nodrošinātu brīvu upju tecējumu. Arī nesen pieņemtā Dabas atjaunošanas regula ir uzstādījusi mērķi atjaunot un atbrīvot vismaz 25 000 km upju visā Eiropā.

Projektu “Par tīrām upēm” finansiāli atbalsta minerālūdens zīmols “Mangaļi”.

Plašākai informācijai: Magda Jentgena, Pasaules dabas fonda ūdeņu programmas vadītāja
Mob.: 28652770, mjentgena@pdf.lv

Skip to content