Būvvalde atgādina: īpašniekiem jāveic publisko ēku apsekošana - Alūksnes novads

Būvvalde atgādina: īpašniekiem jāveic publisko ēku apsekošana

Alūksnes novada pašvaldības būvvalde atgādina, ka tuvojas termiņš, kad publisko ēku īpašniekam ir pienākums veikt ēkas periodisko tehnisko apsekošanu. Atzinums par veikto apsekošanu sagatavojams līdz 2024. gada 31. oktobrim. Savukārt daudzdzīvokļu ēkām tas jāizdara tuvākajos septiņos gados.

Publiska būve ir ēka, kurā vairāk nekā 50% no būves kopējās platības ir publiski pieejama vai tiek izmantota publiskas funkcijas nodrošināšanai – tie, piemēram, ir veikali, izglītības iestādes un biroju ēkas.

Publisko būvju tehniskā apsekošana, ko veic sertificēts būvspeciālists, jāveic reizi 10 gados. Tāda pati prasība attiecas arī uz daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām.

Ja līdz šim tā bija brīvprātīga izvēle, tad kopš 2021. gada 15. jūnija Būvju tehniskās apsekošanas būvnormatīva LBN 405-21 sestās daļas 29. un 30. punkts nosaka:
29. Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamajai ēkai, kura nodota ekspluatācijā pirms 2011. gada 1. novembra un kurai pēdējo 10 gadu laikā nav veikta tehniskā apsekošana, periodisko tehnisko apsekošanu veic līdz 2031. gada 31. oktobrim.
30. Publiskā ēkā, kura nodota ekspluatācijā pirms 2014. gada 1. oktobra un kurai pēdējo 10 gadu laikā nav veikta tehniskā apsekošana, periodisko tehnisko apsekošanu veic līdz 2024. gada 31. oktobrim.

Periodiskā apsekošana nav nepieciešama, ja ēkai pēdējo 10 gadu laikā ir veikta konservācija un tās faktiskā ekspluatācija pēc konservācijas veikšanas nav atsākta.

Lai veiktu tehnisko apsekošanu, īpašniekam jāpiesaista atbilstošas jomas būvspeciālists, kas var būt sertificēts šādās sfērās: arhitekta prakse, ēku konstrukciju projektēšana vai būvdarbu vadīšana (būvuzraudzība). Galvenās prasības, kuras jānovērtē, veicot tehnisko apsekošanu, ir ēkas mehāniskā stiprība un stabilitāte, lietošanas drošība, esošie ugunsdrošības risinājumi un patvaļīga būvniecība. Būvspeciālists atzinumu sastāda Būvniecības informācijas sistēmā, kas pieejams būvvaldes un Būvniecības valsts kontroles biroja speciālistiem.

Tehniskā apsekošana palīdz savlaicīgi novērst apstākļus, kas var pasliktināt ēkas tehnisko stāvokli un ļauj laikus veikt un apzināt nepieciešamos remontdarbus.

Atgādinām arī to, ka Būvniecības likuma 28. pants paredz administratīvo atbildību būvju ekspluatācijas jomā – par publiskas ēkas tehniskās apsekošanas neveikšanu normatīvajos aktos noteiktajos termiņos piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 25 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – līdz 100 naudas soda vienībām.

Skip to content