PROBLĒMA: Vai būs jāmazina šķiroto atkritumu konteineru vietu daudzums? - Alūksnes novads

PROBLĒMA: Vai būs jāmazina šķiroto atkritumu konteineru vietu daudzums?

PROBLĒMA: Vai būs jāmazina šķiroto atkritumu konteineru vietu daudzums? Alūksnes novadā savulaik pašvaldība un SIA “Rūpe”, īstenojot projektu, izvietoja šķiroto atkritumu savākšanas konteinerus vairāk nekā 10 vietās pilsētas teritorijā un katrā pagastā ar mērķi, lai iedzīvotājiem būtu pieejamāka atkritumu šķirošanas iespēja, tādējādi varētu samazināt izdevumus par sadzīves atkritumiem. Tomēr daudzviet šķiroto atkritumu konteineros iedzīvotāji met nešķirojamos sadzīves atkritumus.

 Sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonā “Kaudzītes” konstatēts, ka no Alūksnes novada aizvestajos šķirotajos atkritumos ir vislielākais piejaukumu apjoms. Pašvaldībā apsver, ka, iespējams, vietās, kur šķiroto atkritumu konteineros tiek regulāri konstatēti nešķiroti sadzīves atkritumi, šie konteineri jāņem nost un jāpārvieto uz vietām, kur tos var rūpīgāk uzraudzīt – pie daudzdzīvokļu mājām, kameru redzeslokā.

 Šķirojamo atkritumu konteineri ir paredzēti kartona, stikla un PET atkritumu šķirošanai. Tomēr jāpievērš lielāka uzmanība gan tam, kādus konkrēti kartona, stikla un PET atkritumu veidus drīkst ievietot konteineros, gan tam, kādā stāvoklī tiem jābūt! Atgādinām, ka šķiroto atkritumu izvešana ir bezmaksas – tātad, jo vairāk atkritumus no saražotajiem mājsaimniecība spēj atšķirot un nodot kā šķirotos, jo vairāk samazinās nešķiroto atkritumu daudzums un līdz ar to maksa par to izvešanu.

 Bet, ja iedzīvotāji atkritumus šķiro nepareizi vai vēl sliktāk – šķiroto atkritumu konteineros samet nešķirotus sadzīves atkritumus, atkritumu apsaimniekotājs pašvaldībai par šiem šķiroto atkritumu konteineriem piestāda rēķinu kā par nešķirotiem sadzīves atkritumiem. Līdz ar to par šādu nepareizi šķirotu atkritumu izvešanu samaksās visi nodokļu maksātāji. Savukārt teritorijas uzturēšanai pašvaldības budžetā atliks mazāk līdzekļu…

 Alūksnes teritorijā vietas, kur pēdējā laikā šķirošanas konteineros konstatēti nešķiroti sadzīves atkritumi, ir: Kanaviņu iela 14, Glika iela 10, Laurencenes iela 2, Bērzu iela 7, Cerību iela, Cēsu-Apes ielas laukums, Ganību iela 1, Jāņkalna iela 53, Kārklu iela 5, Merķeļa iela 19, Ošu iela 5, Siguldas iela 5, Skārņu iela 9, Torņa iela 15, Vidus iela 9, Ziemeru iela, Jāņkalna iela 53, Augusta iela, Cēsu-Apes ielas laukums, Siguldas iela 5, Pils iela 1, un pagastos – Jaunalūksnes pagasts “Dālderi”, Liepnas pagasts “Avotiņš”, Kalncempju pagasts, Jaunlaicenes parks, Malienas pagasts, Alsviķu pagasts “Saulīte”, Alsviķu pagasts “Vaivari”.

 Aicinām iedzīvotājus – gan pašiem rūpīgāk šķirot, gan sekot, kā to dara citi, un nekautrējoties aizrādīt, ja gadās redzēt, ka kāds šķiroto atkritumu konteinerā grasās mest tam neparedzētus atkritumus!

Skip to content