Uz pašvaldības zemes nomniekiem attiecas likuma prasība par likumisko lietošanas maksu - Alūksnes novads

Uz pašvaldības zemes nomniekiem attiecas likuma prasība par likumisko lietošanas maksu

Personām, kuru īpašumā vai lietojumā esošas būves atrodas uz citai personai piederošas zemes, likums dod tiesības lietot šo zemi būves īpašuma tiesību īstenošanai. Par zemes lietošanu likums būves īpašniekam nosaka pienākumu maksāt lietošanas maksu personai, kam pieder zeme. Likumiskās lietošanas maksas apmērs ir 4% no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 EUR gadā.

Maksas apmēru nosaka likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 38. panta otrā daļa, kas ir spēkā no 2024. gada 1. janvāra.

Savukārt grozījumi likuma 38. pantā, kas ir spēkā no šī gada 1. jūlija, nosaka, ka būves īpašniekam ir pienākums segt arī maksāšanas paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas 15 EUR gadā.

Izpildot minētā likuma prasības, Alūksnes novada pašvaldība personām, kurām piederošas būves atrodas uz pašvaldības zemes pilsētā vai pagastos, izsūtīs paziņojumus par likumisko lietošanas maksu un pēc tam – maksāšanas paziņojumu.

Tā kā likumiskā lietošanas maksa ir jāmaksā no šī gada janvāra, tās apmērs par 2024. gadu būs aprēķināts ar vienu apmaksas termiņu. 2025. gadā būvju īpašnieki vai lietotāji saņems vienu paziņojumu par lietošanas maksas apmēru, kas pēc paziņojuma saņēmēja izvēles būs apmaksājams četros termiņos vai vienā maksājumā uzreiz. Dzīvojamai mājai, kuru pārvalda pārvaldnieks, maksāšanas paziņojumu, kas attieksies uz visiem būves īpašniekiem (kopīpašniekiem, dzīvokļa īpašuma īpašniekiem) pašvaldība nosūtīs pārvaldniekam.

Lietošanas maksu pašvaldība aprēķinās katrai būvei funkcionāli nepieciešamajam zemesgabalam atbilstoši tiem lieluma parametriem, kādi noteikti Alūksnes novada Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos. Par šo platību būves īpašniekam vairs nebūs jāmaksā nomas maksa un nekustamā īpašuma nodoklis. Savukārt, ja kopējais pašvaldībai piederošais zemesgabals, uz kura atrodas personas būve, ir lielāks par tai nepieciešamo funkcionāli nepieciešamo platību, tādā gadījumā par pārējo būs jāmaksā nomas maksa un nekustamā īpašuma nodoklis. Būtiski, ka šim gadam aprēķinātajai nomas maksai un nodoklim pašvaldība veiks pārrēķinu. Būves īpašnieks, vienojoties ar pašvaldību, var maksāt likumisko lietošanas maksu par visu nomas gabalu.

Pašvaldība aicina būvju īpašniekus būt vērīgiem attiecībā uz lietošanas maksas samaksas termiņu. Gadījumā, ja būves īpašnieks savas vainas dēļ būs nokavējis termiņu, saskaņā ar likumu, parādniekam būs jāsamaksā gan lietošanas maksa, gan arī jāatlīdzina kavētā maksājuma atgūšanas izdevumi 30 EUR apmērā un jāmaksā nokavējuma procenti – 6% gadā no kavētā maksājuma summas.

Nomniekus, kuri līdz šim vēl nav iesūtījuši pašvaldībai savu e-pasta adresi rēķina saņemšanai, pašvaldība aicina iesūtīt šo informāciju uz e-pastu rekini@aluksne.lv. Pēc pašvaldības paziņojuma par likumisko lietošanas maksu saņemšanas, jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar vēstulē norādīto pašvaldības speciālistu.

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content