Augstākajā Latvijas pilsētā atklās vides objektu “Alūksne - Latvijas virsotnē” - Alūksnes novads

Augstākajā Latvijas pilsētā atklās vides objektu “Alūksne – Latvijas virsotnē”

Šogad par Alūksnes pilsētas svētku vadmotīvu izvēlēts fakts, ka Alūksne ir augstākā Latvijas pilsēta – tās augstākais punkts Tempļakalns sasniedz 217 metrus virs jūras līmeņa. Tādēļ ceturtdienas vakarā, 2. augustā pulksten 19.00, aicinām ikvienu uz jaunā vides objekta “Alūksne – Latvijas virsotnē” atklāšanu skvērā Lielā Ezera ielā, kas uzskatāmi apliecinās, ka Alūksne ir Latvijas augstākā pilsēta.

Objekts tapis par ziedotāju saziedotajiem un Alūksnes novada pašvaldības līdzekļiem. Tā kopējās izmaksas ir 2459,03 EUR. Sirsnīgs paldies ikvienam iedzīvotājam, kas atsaucās pašvaldības un Alūksnes un Apes novada fonda aicinājumam un ziedoja vides objekta izveidei! Kopumā šim mērķim saziedoti 720,48 EUR. Sezonas pēdējā spēlē vides objekta izveidei Apes un Alūksnes novadu erudīcijas spēles “Prāta laboratorija” dalībnieki saziedoja 314 EUR, ziedojumi vides objektam tika vākti arī Alūksnes svētkos Kalnciema kvartālā Rīgā 5. maijā.

Jaunais vides objekts atrodas skvērā pie Lielās Ezera ielas, vietā, kur to nedaudz ir iespējams aplūkot arī no augšas. Objekta autore ir Alūksnes novada pašvaldības ainavu arhitekte Madara Sildega. Latvijas kontūrā izvietoti stabiņi, kas simboliski atrodas katrā Latvijas pilsētā.

 – Objekts ir 22 metrus garš (no Liepājas līdz Zilupei) un 11 metrus plats (no Rūjienas līdz Daugavpilij). Katras pilsētas atrašanās vietā ir ievietots apaļš koka stabs, kas ar sarkanu krāsu apakšdaļā nokrāsots tādā augstumā, kāds ir attiecīgās pilsētas augstākais punkts virs jūras līmeņa mērogā 1:100. Piemēram, Alūksnes augstākais punkts virs jūra līmeņa ir 217 metri, līdz ar to stabiņš ar sarkano krāsu nokrāsots līdz 2,17 m augstumam. Tādā veidā var salīdzināt katras Latvijas pilsētas augstāko punktu uz zemes (neskaitot ēkas augstumus). Staba augšējā daļa nokrāsota baltā krāsā, radot labu fonu pilsētu nosaukumu uzrakstiem un kopā ar apakšējo krāsu, sasaucas ar Latvijas karoga krāsām. Objekts reizē būs izglītojošs un izklaidējošs, jo tas ir ne tikai aplūkojams no attāluma, bet arī izstaigājams, – stāsta idejas autore M. Sildega.

 

Sagatavojusi: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content