DROŠĪBAS ABC - Alūksnes novads

DROŠĪBAS ABC

Mācību gads tuvojas noslēgumam. Bērni ļoti gaida vasaru, lai gaidīšanas prieku nesabojātu traumas un negadījumi, ir jāzina drošas uzvedības noteikumi. Tāpēc pirmsskolas izglītības iestādē „Sprīdītis” 25. aprīlī tika rīkoti sporta svētki „Mana drošības ABC”.

Visi iestādes darbinieki ir ieinteresēti, lai mūsu audzēkņi pārzinātu drošas uzvedības noteikumus uz ūdens, vizinoties ar velosipēdiem un skrejriteņiem, rotaļājoties bērnu laukumos, svinot vasaras saulgriežus pie ugunskura, kā arī, kur zvanīt, ja mājās, esi viens pats.

Drošības centros aktīvi līdzdarbojās ugunsdzēsēji Dainis Smarods un Gatis Kosčavcevs, Valsts policijas Vidzemes reģionapārvaldes Alūksnes iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektores Karīna Bondare un Jūlija Vlada, ārsta palīgs Kristīne Černomirdina. Paldies mūsu sadarbības partneriem, ka bija tik atsaucīgi un labprāt piekrita mūsu uzaicinājumam.

Iepriekšēja dienā katra grupa saņēma karti, kurā tika aprakstīta kārtība, kādā bērni nostiprinās apgūtās zināšanas. Kartē ir atzīmēti centri, kuros bērni aktīvi darbosies, kā arī trīs fotoorientēšanās elementi „Uzmini, kur tas atrodas” iestādes teritorijā. Pie katra fotogrāfijā redzamā objekta bija piestiprināti drošas lietošanas noteikumi (šūpoles, slidkalniņš, velosipēdu novietne).

Stafetē „Esi drošs pie ūdeņiem” vecākā vecuma bērni uzvilka peldēšanas atribūtus un gāja pa „laipu”. Jaunākā vecuma bērni, atdarinot peldēšanas kustības, skrēja līklocī ap ūdens spainīšiem.

Stafetē „Neblēņo ar uguntiņu” vecākā vecuma bērni uzlika galvā ķiveres un kopā ar ugunsdzēsējiem satina ūdens šļūtenes. Jaunākā vecuma bērni pēc signāla ar spainīšiem pārnesa ūdens bumbiņas no viena trauka uz otru. Ugunsdzēsēji pastāstīja, kā visvieglāk atcerēties telefona numuru uz kuru jāzvana nelaimes gadījumā: „Viena mute,viens deguns, divas acis, tātad 112”

Stafetē „Ai, kā sāp!” vecākā vecuma bērni ar marles saiti aptina cietušajam (rotaļlietai) traumēto vietu, no dotajiem materiāliem (divas nūjas un audums) izveidoja nestuves un aiznesa cietušo uz norādīto vietu. Jaunākā vecuma bērni  ar marles saiti aptina cietušajam (rotaļlietai) roku vai kāju un uz nestuvēm aiznesa cietušo uz norādīto vietu.

Stafetē „Veiklais velobraucējs” vecākā vecuma bērni ar velosipēdiem, jaunākā vecuma bērni ar skrejriteņiem un balansa riteņiem apbrauca šķēršļus ievērojot ceļazīmes un zīmējumu uz ceļa. Tā kā šis bija pēdējais no centriem, tad policistes izsniedza sertfikātus par apgūtajiem drošības noteikumiem. Paldies ciemiņiem par dāvātajiem ugunsdrošības plakātiem katrai grupiņai, kā arī ugunsdrošības un satiksmes drošības krāsojamajām grāmatiņām vecākajiem bērniem.

Neskatoties uz ne īpaši labvēlīgiem laika apstākļiem, bērnu sejās staroja prieks par uzzināto un  piedzīvoto.

Sagatavoja: 9.grupas skolotāja Inese RATSEPA

Skip to content