Jaunlaicenes muižas muzejā jauna izstāde par malēniešiem - Alūksnes novads

Jaunlaicenes muižas muzejā jauna izstāde par malēniešiem

Šomēnes, 28. jūlijā, Alūksnes novada Jaunlaicenes pagastā notiks jau Otrie Vispasaules Malēniešu svētki. Jaunlaicenes muižas muzejā, kas īpašu uzmanību pievērš tieši malēniešu dzīvesveida, tradīciju, vietējās izloksnes pētīšanai, pirms svētkiem tapusi jauna pagalma izstāde.

Valsts Kultūrkapitāla fonda un Alūksnes novada pašvaldības finansētajā projektā “Malēnieša raksturs jeb ak prieks, ak lustes, ak borģele!” tapuši dažādi izstādes materiāli, spēļu un rotaļu aprīkojums, kurus pirmo reizi apmeklētāji varēs izmēģināt tieši Malēniešu svētku laikā. Pagalma izstādei izgatavotas vella sišanas ierīces, plintes baļķu šaušanai uz Malēniju un pat viens malēnietis.

– Ceram, ka jaunā pagalma izstāde piepildīs apmeklētāju vēlmi pēc izskaidrojošām un aizraujošām kustību rotaļām un sniegs papildinājumu rakstiskajai informācijai par malēniešiem, – saka Jaunlaicenes muižas muzeja vadītāja Sandra Jankovska.

Bez maksas jauno pagalma izstādi varēs apskatīt, spēles un rotaļas izmēģināt 28. jūlijā Otrajos Vispasaules Malēniešu svētkos muzeja pagalmā no pulksten 13.00 līdz 15.30. Vēlāk izstādi pēc iepriekšēja pieteikuma varēs apskatīt visi muzeja apmeklētāji.

Projekta kopējās izmaksas bija 3874,30 EUR. Valsts Kultūrkapitāla fonda muzeju nozares attīstības programmas finansējums bija 1000 EUR, savukārt Alūksnes novada pašvaldības finansējums – 2874,30 EUR.

Otrie Vispasaules Malēniešu svētki 28. jūlijā apmeklētājiem ļaus pārliecināties, kā šai pusē dzīve rit atbilstoši teicienam “Malēnietis dzīvo, cepuri kuldams”. Svētku laikā notiks ne tikai jaunās izstādes atklāšana, bet arī grāmatas “No Apukalna veroties” atvēršana, sarunas ar slaveniem malēniešiem, stāsti par novadniekiem jubilāriem – Linardu Laicenu, Jāni Mauliņu, Valentīnu Pelēci, amatnieku tirdziņš, dažādas malēniskas izdarības, kurzemnieku un latgaliešu ciemošanās pie malēniešiem vakara koncertprogrammā un zaļumballe. Sīkāka informācija par Malēniešu svētkiem www.aluksne.lv.

 

 

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content