AS “Sadales tīkls” turpina atjaunot elektrotīklu Alūksnes un Apes novadā - Alūksnes novads

AS “Sadales tīkls” turpina atjaunot elektrotīklu Alūksnes un Apes novadā

Lai klientiem ilgtermiņā nodrošinātu nepārtrauktu, drošu un kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi, AS “Sadales tīkls” Alūksnes un Apes novada teritorijā šogad atjaunos vidējā sprieguma elektrolīnijas 17,4 km garumā, zemsprieguma elektrolīnijas 29 km garumā un rekonstruēs vai izbūvēs jaunas 19 transformatoru apakšstacijas. Pēc plānoto projektu realizēšanas elektroapgādes drošums un kvalitāte uzlabosies ap 400 AS “Sadales tīkls” klientu.

AS “Sadales tīkls” visā Latvijā mērķtiecīgi atjauno un uzlabo elektrotīklu, paaugstinot novadu un pilsētu iedzīvotāju un uzņēmumu elektroapgādes drošumu un kvalitāti. Elektrotīkls ir veidojies vēsturiski, tādēļ tā atjaunošanu uzņēmums veic pakāpeniski, izvērtējot elektrotīkla stāvokli, klientu apdzīvotības blīvumu, elektroenerģijas patēriņa apjomu, kā arī konkrētās vietas attīstības perspektīvu. Tas, cik daudz un efektīvi tiek ieguldīts elektrotīkla pārbūvē šobrīd, noteiks, kāda būs elektroapgādes kvalitāte un izmaksas turpmākajos 50 gados, jo tas ir laiks kādu vidēji kalpo elektrotīkla elementi.

Lai uzlabotu elektroapgādi klientiem Alūksnē, šogad pilsētā elektrotīkla pārbūvi AS “Sadales tīkls” veic Kr. Barona, Dores un Smilšu ielā. Šajās ielās norit zemsprieguma 0,4kV (kilovoltu)  gaisvadu elektrolīnijas pārbūve par kabeļu līniju 900 m garumā.

Apjomīgs elektrotīkla pārbūves darbs notiek novada teritorijā. Zeltiņu pagastā AS “Sadales tīkls” veic zemsprieguma elektrolīniju rekonstrukciju. Darbs norisinās pie Kundrātiem, kur zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas tiek pārbūvētas par kabeļu līnijām 3,2 km garumā, un pie Zeltiņiem, kur elektrolīniju pārbūve tiek veikta 1,1 km garumā.

Elektrotīkla rekonstrukcija šobrīd tiek veikta arī Liepnas pagastā. No Liepnas līdz Krutiem AS “Sadales tīkls” atjauno vidējā sprieguma 20kV elektrotīklu 7,5 km garumā. 1 km no šīs gaisvadu elektrolīnijas tiks pārbūvēts par kabeļu līniju, būtiski paaugstinot elektroapgādes drošumu un kvalitāti klientiem, jo elektrotīkls būs pasargāts no nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmes. Šo rekonstrukcijas darbu laikā papildus paredzēts zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvi par kabeļu līniju 1 km garumā un izbūvēt četras jaunas transformatoru apakšstacijas.

Arī Trapenes pagastā šogad plānotā elektrotīkla pārbūve vēl turpinās. Darbs tiek veikts no Trapenes līdz Mūrniekiem. Šajā apvidū vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīnija tiek atjaunota 3,6 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas tiek pārbūvētas par kabeļu līnijām 2,7 km garumā un izbūvētas divas jaunas transformatoru apakšstacijas.

Malienas pagastā elektrotīkla rekonstrukcija jau noslēgusies. Starp Sviestiņiem un Kopmaņiem demontēta vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnija 3,3 km garumā un izbūvēta jauna 3,7 km gara zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnija. Darbu laikā rekonstruētas divas un izbūvēta viena jauna transformatoru apakšstacija, paaugstinot elektroapgādes drošumu 18 klientiem.                           

Lai uzlabotu elektroapgādes drošumu un kvalitāti klientiem Jaunlaicenes pagastā, elektrotīkla rekonstrukcija šogad veikta pie Stalšāniem, kur atjaunota vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnija 4,5 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvētas par kabeļu līnijām 2,2 km garumā un izbūvētas divas jaunas transformatoru apakšstacijas. Darbs vēl norisinās Jaunlaicenes apkaimē, kur norit zemsprieguma elektrotīkla pārbūve. Šī projekta laikā paredzēts rekonstruēt esošo un izbūvēt jaunu transformatoru apakšstaciju un zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 4,5 km garumā.

Veclaicenes pagastā šogad AS “Sadales tīkls” realizē četrus projektus. Zemsprieguma elektrotīkla rekonstrukcija jau ir noslēgusies starp Plukšiem un Korsakiem, kur AS “Sadales tīkls” zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēja par kabeļu līnijām 4 km garumā un veica trīs transformatoru apakšstaciju izbūvi vai rekonstrukciju. Vidējā sprieguma elektrotīkla pārbūve turpinās vēl Kornekos, kur elektrolīnija tiek rekonstruēta 4,4 km garumā. 2,5 km garš elektrolīnijas posms tiks pārbūvēts par kabeļu līniju, bet 1,9 km garumā gaisvadu elektrolīnija tiks pārbūvēta izolētu vadu izpildījumā, tādējādi pasargājot elektrotīklu no bojājumiem, kurus izraisa koku un koku zaru uzkrišana gaisvadu elektrolīnijas vadiem. Pēc elektrolīnijas pārbūves paaugstināsies arī saimniecisko darbu veicēju drošība, veicot darbus gaisvadu elektrolīniju tuvumā.

Lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu un kvalitāti klientiem Apes novadā, šogad novada teritorijā AS “Sadales tīkls” atjaunos 600 m garu vidējā sprieguma 20kV elektrolīniju, zemsprieguma  gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēs par kabeļu līnijām 5,3 km garumā. Elektrotīkla rekonstrukcijas darbs notiek pie Rušķiem, Ķipariem un Uskāniem un pēc šogad plānoto projektu realizēšanas elektroapgādes drošums un kvalitāte būtiski uzlabosies 45 klientiem.

Arī turpmākajos gados AS “Sadales tīkls” Alūksnes un Apes novadā turpinās atjaunot un uzlabot elektrotīklu, jo elektrotīkls kā jebkura inženiertehniska iekārta ir nepārtraukti jāuztur, jāpārbauda, noteiktā apjomā savlaicīgi jāatjauno, kā arī tajā jāievieš drošas un ilgtspējīgas iekārtas un tehnoloģijas.

Skip to content