Restaurēti divi Alūksnes muzeja krājuma priekšmeti - Alūksnes novads

Restaurēti divi Alūksnes muzeja krājuma priekšmeti

Šomēnes noslēgušies Alūksnes muzeja divu pamatkrājuma priekšmetu restaurācijas darbi. Gūstot atbalstu Valsts kultūrkapitāla fonda 2019. gada pirmajā projektu konkursā iesniegtajam projekta pieteikumam “D. Knospes 20. gs. sākumā būvētās koka klarnetes ar futrāli restaurācija”, restaurēta unikāla Dāvida Knospes klarnete un tās futrālis.

Alūksnes muzeja krājums glabā nelielu, bet unikālu mūzikas instrumentu kolekciju. Viena no šīs kolekcijas vērtībām ir ap 1900. gadu gatavotā klarnete, kuru būvējis latviešu izcelsmes vijoļu un pūšamo instrumentu meistars Dāvids (Dāvis) Knospe (1866-1955). Mūzikas instrumentu būvētājs dzīves laikā atzīts par labāko vijoļu meist aru. Viņš atvēris pirmo latviešu mūzikas instrumentu veikalu un darbnīcu Rīgā. D. Knospe specializējies vijoļu un metāla pūšamo instrumentu būvē, tāpēc nozīmīgi, ka šī ir vienīgā zināmā meistara būvētā koka klarnete (skaņojums- in Es, pikolo (piccolo)). Uz instrumenta korpusa iespiestais zīmogs liecina, ka tā gatavota Rīgā.

Krājuma inventāra grāmatā pieejama informācija, ka klarnete piederējusi Alūksnes novada Zeltiņu pagasta saimniecības “Lūši” īpašniekam Ādolfam Zariņam, kurš instrumentu mantojis no tēva brāļa, skolotāja Otto Zariņa. Vēl zināms, ka Ā. Zariņš klarneti spēlējis karadienestā ap 1920. gadu.

Sava sliktā saglabātības stāvokļa dēļ, klarnete un futrālis līdz šim nav eksponēti. Restaurācijas laikā klarnetei veikta korpusa tīrīšana, restaurācija un eļļošana, korozijas noņemšana no metāla detaļām un pretkorozijas apstrāde, mehānikas remonts un regulēšana, korķa paliktnīšu nomaiņa, spilventiņu nomaiņa un regulēšana. Restaurāciju veica kvalificēts koka pūšamo instrumentu tehniķis Herberts Niedriņš.

Klarnetes futrāļa restaurācijas laikā veikta mehāniska tīrīšana, atjaunota sākotnējā forma, veikta zudušā materiāla aizpildīšana, tonēšana un fiksācija. Darbus veica restauratore- meistare Ārija Ubarste.

Restaurētie priekšmeti oktobra mēnesī tiks celti mēneša priekšmeta godā un būs aplūkojami Alūksnes muzejā. Savukārt nākotnē tie būs nozīmīgs papildinājums plānotajai ekspozīcijai baronu Fītinghofu mūzikas salonā.

 

 

 

Ilze MIĶELSONE,

Alūksnes muzeja krājuma glabātāja

Skip to content