MEŽA MĀTES GRUPAS RUDENS DARBI UN NOTIKUMI - Alūksnes novads

MEŽA MĀTES GRUPAS RUDENS DARBI UN NOTIKUMI

EKSKURSIJA UZ RANČO “OZOLMĀJAS”

           Šoruden, 2019. gada 11. oktobrī, ļoti draudzīgā gaisotnē, 5. grupas bērni, 4gadnieki, ar saviem vecākiem un skolotājas, devāmies ekskursijā uz „Ozolu mājas”, Kārklinieki, Balvu pagasts, Balvu novads.

            Lai būtu videi draudzīgi, un bērni gūtu pieredzi braukt lielā autobusā, braucām visi kopā, ar lielo NEOPLĀNA autobusu.

         Pie saimnieces Sarmītes nopirkām dzīvnieciņiem piemēroto barību, lai pabarotu dzīvnieciņus. Varējām apskatīt: skaistos Īru Tinkeru šķirnes zirdziņus, ponijus, garspalvainos franču ēzeļus, dažādu krāsu alpakas, vairāku šķirņu kazas un aitas ar ragiem, dažādus lielākus un mazākus spalvainus rukšus. Varējām iepazīt daudzu putnu šķirnes: Āfrikas strausus, pāvus, fazānus. Lielu sajūsmu bērniem radīja lielais zosu un tītaru skaits, kā arī dzirdēt dabā šo putnu balsis dažādās izpausmēs.

           Visvairāk bērniem patika ciemoties mazajā trušu Rančo ar skaistām koka mājiņām. Šeit bērni pakavējās visilgāk, jo truši bija ļoti draudzīgi un ļāvās paņemt rokās, kā arī uzspēlēja ar bērniem „ķeršanu”. Paši varēja paijāt, barot trušus ar līdzi paņemtajiem, pašaudzētajiem burkāniem. Arī kaziņu aplokā varēja ieiet un draudzēties ar šiem dzīvnieciņiem.

     Pēc pastaigas pie zvēriņiem pulcējāmies nelielā piknikā. Priecēja, ka vecāki rādīja piemēru un mācīja arī saviem bērniem, kā pēc iespējas mazāk izmantot vienreizējos iesaiņojamos materiālus – plastmasas vienreizlietojamos traukus, plastmasas plēves. Neatstāt pārtikas pārpalikumus, plānot  līdzi paņemto ēdienu daudzumu, pārtikas iepakojumu – tos paņēma sev līdzi, lai sašķirotu atbilstošos konteineros. Ciemošanās rančo bija lieliski kopā pavadīts laiks: bērniem, vecākiem, skolotājām, tas vairāk saliedēja grupas kolektīvu. Mājās devāmies ar pozitīviem iespaidiem.

LABO DARBU NEDĒĻA.

Oktobra mēnesī, Labo darbu nedēļas ietvaros, apciemojām vecmāmiņu Birutu un palīdzējām salasīt dārzā ābolus. Saimniecei tos vēlāk radinieki palīdzēs aizvest uz laukiem aitiņām. Uzdāvinājām viņai pašu gatavotās papīra salvetītes ābolu formā, ko likt zem krūzītes. Čaklos palīgus Birutas tante pacienāja ar pašgatavotu saldumiņu.

EKSPEDĪCIJAS UZ TUVĀKO MEŽU UN PARKU.

Lai iepazītu augu, koku sugu daudzveidību un to augšanai nepieciešamos apstākļus, rudenī uzsākām pētnieciskās ekspedīcijas. Tajās pētām, noskaidrojam, izdarām secinājumus, kā augi un koki pielāgojas gadalaikam. Kā arī noskaidrojam koku un augu nozīmi, lietderību cilvēku dzīvē. Mēģinām noskaidrot atšķirības starp parku, mežu, iestādes apkārtni.

Sagatavoja: 5. grupas skolotājas Jolanta APSĪTE, Sanita APŠUSALA

Skip to content