Alūksnes novads atbalsta Apes iedzīvotāju iniciatīvu apvienoties - Alūksnes novads

Alūksnes novads atbalsta Apes iedzīvotāju iniciatīvu apvienoties

Alūksnes novada dome atbalsta Apes novada iedzīvotāju iniciatīvu administratīvi teritoriālās reformas ietvaros ierosināt atsevišķu Apes novada administratīvās teritorijas vienību vai visa Apes novada apvienošanu ar Alūksnes novadu.

 Šādu lēmumu Alūksnes novada domes deputāti sēdē janvārī pieņēma, atsaucoties uz Apes novada iedzīvotāju iesniegumu, kurā tie pauduši viedokli pašvaldību administratīvi teritoriālās reformas ietvaros Apes pilsētu un pagastu pievienot Alūksnes novadam.

 Šī ir jau otrā reize, kad Apes novada iedzīvotāji sagatavojuši un parakstījuši kolektīvu vēstuli par vēlmi apvienoties ar Alūksnes novadu. Izskatot pirmo kolektīvo iesniegumu, Alūksnes novada dome jau 2019. gada 8. jūlijā pieņēma lēmumu atbalstīt Apes un Alūksnes novadu apvienošanos.

 Otrajā iesniegumā, ko šogad janvārī Apes novada iedzīvotāji iesnieguši Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem un abām pašvaldībām, viņi aicina ņemt vērā iedzīvotāju viedokli atdalīt no Apes novada Apes pilsētas un pagasta teritoriju un pievienot to Alūksnes novadam. Šādu lūgumu Apes novada iedzīvotāji iesnieguši Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijai.

 – Šis ir politisks lēmums, ar kuru Alūksnes novada dome pauž atbalstu Apes novada iedzīvotāju iniciatīvai, – uzsver Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Vēstulē, kas iesniegta ministram Pūcem un abām pašvaldībām, Apes novada iedzīvotāji uzskaitījuši, ka Alūksnē apenieši izmanto 17 valsts iestāžu pakalpojumus.

 Apes novada iedzīvotāji parakstus par vēlmi apvienoties ar Alūksnes novadu vākuši jau divkārt – pērn vasarā savākti 222 paraksti un šī gada janvārī pievienoti 115 paraksti. Tā kā 73 personas savu vēlmi būt Alūksnes novada sastāvā izteikušas divas reizes, kopumā abās iniciatīvās parakstījušies 264 cilvēki, no kuriem 54,5% ir līdz pensijas vecumam un 45,5% – pensijas vecumā. “Pēdējās notikušajās vēlēšanās piedalījās 286 vēlētāji jeb 26,4%. Salīdzinājumam: 264 vēlētāji sastādītu 92,3%, kas piedalījušies aptaujā par pievienošanos Alūksnes novadam”, teikts Apes iedzīvotāju iesniegumā Alūksnes novada pašvaldībai. Pēdējās notikušās vēlēšanas ir Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019. gadā, kur Apes iecirknī nobalsojušo skaits ir 286.

 

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content