Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs aicina piedalīties kāzu vēsturei veltītas izstādes tapšanā - Alūksnes novads

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs aicina piedalīties kāzu vēsturei veltītas izstādes tapšanā

 No 28. marta līdz 30. aprīlim Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā būs aplūkojama Smiltenes pilsētas kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas “Smiltene” izstāde “Putni krāsā un kompozīcijā”. Savukārt maijā, Muzeju nakts laikā muzejā plānots atklāt izstādi par kāzu tradīcijām un kapelu vēsturi. Tās tapšanā aicināti iesaistīties arī iedzīvotāji.

 Lai saglabātu savu nacionālo kodu un starp pasaules ietekmēm nepazaudētu sevi, tautas lietišķās mākslas studija “Smiltene” aicina skatīties un iedvesmoties vēsturē – etnogrāfijā un kā vienmēr – dabā. Šajā izstādē mākslinieki, vērojot putnus, to krāsas un ritmus, ir radījuši darbus, kas iemieso latvisko noskaņu, ko ietekmē daba. Daba ir tā, kas iedvesmo, palīdz saskatīt krāsu mainīgo daudzveidību. Tā palīdz meklēt jaunus iedvesmas avotus saviem rokdarbiem, lai saimnieks un saimniece, atrodoties katrs savā vidē, ikdienas darbus darot, neaizmirstu vērot dabu. Šoreiz tie būs putni, kuri tepat blakus vien dzīvo un vēro mūs darbā vai, varbūt, pilnīgi nejauši ieraudzīti savās gaitās, košajās riesta dejās.

 Mainās gadsimti, mainās gadu tūkstoši, mainās tradīcijas, mainās mode, bet iemesls, kādēļ tiek rīkotas kāzas, ir nemainīgs. Gatavojoties šai dienai, jāpaveic nopietni sagatavošanās darbi: tiek šūta kāzu kleita, veidoti ielūgumi un galda kartes, izdota īpašā šīm kāzām paredzētā “Kāzu avīze”, nolīgtas goda saimnieces un kāzu muzikanti, izvēlēti vedēji. Kad visi sagatavošanās darbi paveikti, svinīgais pasākums var sākties. 16. maijā, Muzeju naktī, Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā plānots atklāt izstādi par kāzu tradīcijām un kapelu vēsturi. Izstādē plānots eksponēt priekšmetus, kas raksturo kāzas 20. gadsimtā. Lai izstāde būtu pēc iespējas daudzveidīgāka, aicinām ikvienu iedzīvotāju, un jo īpaši Kalncempju un Zeltiņu draudzes teritorijas iedzīvotājus, piedalīties tās veidošanā – piešķirot uz izstādes laiku (deponējot) muzejam priekšmetus, kas raksturo 20. gs. pirmo pusi. Priekšmetus un lietas izstādei var nodot, atnesot uz muzeju vai, sazinoties ar Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeja darbiniekiem pa tālruni 25664436 vai e-pastu atesmuzejs@aluksne.lv līdz 30. aprīlim. Novada robežās iespēja aizbraukt pēc priekšmetiem.

 Uz tikšanos Atē!

Janita Šolina,
Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeja vadītāja

Skip to content