Pašvaldība turpina atbalstīt uzņēmējdarbības vides attīstību - Alūksnes novads

Pašvaldība turpina atbalstīt uzņēmējdarbības vides attīstību

 Alūksnes novada dome 27. februāra sēdē pieņēma lēmumu iesniegt divus projektus Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma saņemšanai uzņēmējdarbības vides attīstības vajadzībām, kā arī apstiprināja aktualizēto Alūksnes novada attīstības programmas 2011.-2017. Investīciju plānu 2015.-2020. gadam.

 

Iesniedz divus projektus

 Dome pieņēma lēmumu iesniegt projektu “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes pilsētā” Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.6.2. specifiskā atbalsta mērķa “Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām” ierobežotās projektu atlases trešajai kārtai.

 Šī projekta indikatīvās izmaksas ir 624 674,25 EUR, no kurām Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 512 793,33 EUR un pašvaldības līdzfinansējums 111 880,92 EUR. Projektu finansē no Alūksnes novada pašvaldībai piešķirtās ERAF kvotas neizlietotajiem līdzekļiem.

 Īstenojot minēto projektu, paredzēta industriālās teritorijas Rūpniecības ielā 1A, Alūksnē, II kārtas izbūve. Pašvaldībai piederošajā īpašumā blakus industriālajai ēkai plānots izveidot iežogotu, apgaismotu bruģētu laukumu ar inženierkomunikācijām un vietu perspektīvai ēkas izbūvei.

 Deputāti atbalstīja arī projekta “Publiskās infrastruktūras uzlabošana Alūksnes novadā” iesniegšanu Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.3.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt privāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmās noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām” ierobežotās projektu atlases otrajai kārtai.

 Šī projekta kopējās indikatīvās izmaksas ir līdz 150 000 EUR, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 75 111,86 EUR un pašvaldības līdzfinansējums 74 888,14 EUR. Šajā gadījumā ERAF finansējums ir no Alūksnes novada pašvaldībai specifiskajā atbalsta mērķī piešķirtās ERAF kvotas atlikušajiem līdzekļiem.

 Sākotnēji šos līdzekļus bija paredzēts novirzīt uzņēmējdarbības vides infrastruktūras uzlabošanai Zeltiņu raķešu bāzes teritorijā, tomēr secināts, ka par pieejamajiem līdzekļiem nav iespējams izveidot infrastruktūru tādā apmērā, lai tā būtu komersantu vajadzībām atbilstoša. Līdz ar to projekta īstenošanas vieta mainīta. Šobrīd projektā paredzēts ierīkot uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamo ūdenssaimniecības infrastruktūru Gulbenes ielā un tai piegulošajā teritorijā, kur jau šobrīd strādā deviņi uzņēmumi. Papildus tam arī pašvaldība plāno savā īpašumā izbūvēt ražošanas ēku komersantiem. Lai radītu iespēju uzņēmumiem pieslēgties centralizētai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai, kā arī nodrošinātu vides aizsardzību un dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu, paredzēts izbūvēt ūdenssaimniecības tīklus vairāk nekā 800 m garumā.

Apstiprināta jauna projekta ideja

 Vēl viena jauna uzņēmējdarbības vides attīstībai nepieciešamās infrastruktūras projekta ideja 27. februāra domes sēdē tika iekļauta Alūksnes novada attīstības programmas Investīciju plānā. Šī ideja iniciēta pašvaldības pērn rudenī rīkotajās “Uzņēmēju brokastīs”.

 Ņemot vērā uzņēmēju pieaugošo pieprasījumu pēc pašvaldībai piederošām, brīvām komercdarbībai piemērotām teritorijām un ražošanas ēkām, šī projekta ideja paredz izveidot jaunu uzņēmējdarbībai piemērotu teritoriju 0,5 ha platībā, kas piekļaujas Alūksnes pilsētas tranzīta maršrutam P43 (Tālavas iela). Projektā paredzēts:

  • izbūvēt apjomā nelielu ražošanas ēku (~500 m2) ar nepieciešamajām inženierkomunikācijām un teritorijas labiekārtojumu, ko pēc tam nomas tiesību izsoles ceļā nodos vairākiem mazajiem komersantiem uzņēmējdarbības organizēšanai,
  • pārbūvēt apmēram 620 m garu Tālavas ielas posmu (ieskaitot centralizēto ūdensvada un kanalizācijas sistēmu un citas inženierkomunikācijas), lai uzlabotu piekļuvi uzņēmējdarbības teritorijām,
  • izveidot apmēram 250 m garu funkcionālo savienojumu no Tālavas ielas uz Merķeļa ielas industriālo teritoriju (SIA “4Plus”), lai nodrošinātu abu industriālo zonu sasaisti un drošu kravas transporta kustību.

 Kopējā projekta indikatīvā summa ir 1,1 miljons EUR, tajā skaitā 900 tkst. EUR būtu papildu piesaistāmais ERAF finansējums, atlikušie 200 tkst. EUR – pašvaldības līdzekļi.

 Ar šo projekta ideju Alūksnes novada pašvaldība piedalīsies jaunajā projektu iesniegumu atlasē Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma saņemšanai. Šī atlase tiek veidota, lai izmantotu ERAF finansējuma atlikumus no darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 3.3.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt privāto investīciju apjomu reģionos, veicot ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai atbilstoši pašvaldību attīstības programmās noteiktajai teritoriju ekonomiskajai specializācijai un balstoties uz vietējo uzņēmēju vajadzībām”. Jaunajā kārtā reģionālas nozīmes attīstības centru pašvaldības, tostarp Alūksnes novads, varēs pretendēt uz papildu finansējumu projektu ideju īstenošanai, kas saistītas ar plānotiem ieguldījumiem uzņēmējdarbībai nozīmīgā infrastruktūrā, īpaši jaunu ražošanas ēku būvniecībā.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content