Sagatavojies studenta dzīvei – izmanto e-pakalpojumus!  - Alūksnes novads

Sagatavojies studenta dzīvei – izmanto e-pakalpojumus! 

 Katru gadu septembrī augstskolās studijas uzsāk vairāki tūkstoši pirmā kursa studentu. Lielai daļai jauniešu studiju uzsākšana ir ne vien jauns mācību posms, bet arī lielas pārmaiņas ikdienas dzīvē. Jāpārceļas dzīvot uz citu pilsētu, jāiepazīst apkārtne, jāatrod ērtākais ceļš no jaunās dzīvesvietas uz augstskolu, jāsāk pašiem rūpēties par daudzām lietām, par kurām iepriekš atbildēja vecāki. Jaunās dzīves sākumā ļoti noderēs e-pakalpojumi, kuri palīdzēs ātrāk un ērtāk rast risinājumu dažādām dzīves situācijām.

 Tava jaunā oficiālā adrese

 Pārceļoties uz dzīvi studentu dienesta viesnīcā vai īrētā mājoklī, jāizlemj, kura turpmāk būs tava deklarētā adrese, proti – tā adrese, uz kuru nepieciešamības gadījumā pienāks oficiāli sūtījumi. Deklarētā, vai kā vienkāršāk mēdz teikt – reģistrētā adrese, protams, joprojām var būt vecāku dzīvesvietā, bet, ja vēlies reģistrēt savu jauno dzīvesvietu, izvēlies e-pakalpojumu “Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana“.

 Dzīvesvietas deklarēšana elektroniski ir bez maksas. Tev nav jāpaziņo iepriekšējās dzīvesvietas pašvaldībai, ka esi mainījis adresi – nepieciešamās izmaiņas informācijā tiks veiktas automātiski.

 Nolemjot nemainīt deklarēto adresi, jārēķinās, ka valsts un pašvaldības iestāžu sūtījumi nonāks “vecajā adresē” un ne vienmēr varēsi laikus tos atvērt un izlasīt. Lai nepalaistu garām svarīgu informāciju, izveido e-adresi – digitālo pastkastīti, kas tieši paredzēta saziņai ar valsti. Lai izveidotu e-adresi, būs nepieciešama personas apliecība (eID karte)  ar tajā esošo e-parakstu vai mobilā lietotne eParaksts mobile. Tikko būsi izveidojis savu e-adresi, visām iestādēm būs pienākums ar tevi sazināties elektroniski, nevis sūtīt ierakstītas vēstules uz deklarēto dzīvesvietu. E-adreses izveidošana un lietošana ir Tava iespēja ietaupīt laiku un naudu, jo e-adrese ir pieejama jebkurā vietā un laikā, ja vien ir dators vai mobilā ierīce un interneta pieslēgums.

 Vairāk par e-adresi lasi https://mana.latvija.lv/e-adrese/. E-adreses izveidošana un lietošana ir bez maksas.

 Studenta draugs un palīgs – bibliotēka

 Studenta draugs un palīgs visos laikos ir bijusi bibliotēka. Tur pieejami ne vien grāmatu un periodikas resursi, bet arī brīvpieejas datori un bezmaksas internets. Protams, sava bibliotēka ir arī jebkurai augstskolai, bet informāciju par visām bibliotēkām Latvijā var atrast Latvijas bibliotēku portālā.

 Ļoti daudz studijām noderīgas informācijas var atrast bibliotēku tiešsaistes katalogos. Lai tiem piekļūtu, jāreģistrējas kā lietotājam kādā valsts nozīmes bibliotēkā, augstskolas vai speciālajā bibliotēkā. Reģistrēšanās dos iespēju nepieciešamās grāmatas, laikrakstus, u.c. meklēt un pasūtīt attālināti, piemēram, Valsts nozīmes bibliotēku elektroniskajā kopkatalogā, Augstskolu un speciālo bibliotēku virtuālajā kopkatalogā vai Latvijas Nacionālās bibliotēkas  katalogos un datubāzēs.

 Savukārt bez reģistrēšanās, tas ir – ikvienam interesentam, ir pieejama Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas digitālā krātuve. To veido tādi nozīmīgi resursi kā portāls Periodika, Grāmatu portāls, digitalizētu fotoattēlu kolekcija Zudusī Latvija, Latvijas vēsturisko skaņu ierakstu kolekcija un citas kolekcijas.

 Ko darīt saslimšanas gadījumā?

 Pārceļoties dzīvot uz citu pilsētu vai reģionu, aktuāls kļūst arī jautājums par medicīniskās palīdzības saņemšu, jo esošo ģimenes ārstu nebūs iespējams satikt vienmēr, kad tas nepieciešams. Protams, pēdējā laikā ļoti izplatītas ir attālinātās konsultācijas, bet ir gadījumi, kad ar to vien nepietiks. Tādēļ jau laikus jāizlemj – vai turpināt pēc palīdzības vērsties pie jau esošā, vai tomēr jaunajā dzīvesvietā atrast jaunu ģimenes ārstu.

 Informāciju par savu ģimenes ārstu ikviens var apskatīties portālā E-veselība, izmantojot e-pakalpojumu “Mans ģimenes ārsts”. Ja izvēlies veikt reģistrāciju vai pārreģistrāciju pie cita ģimenes ārsta, izmanto portālā Latvija.lv e-pakalpojumu “Reģistrēties pie ģimenes ārsta”.

 Gadījumos, kad nav iespējams sazināties ar ģimenes ārstu, bet veselības stāvoklis neļauj gaidīt, Rīgā un citās lielākajās pilsētās pacientiem ir pieejami dežūrārsti. Ārpus ģimenes ārstu darba laika medicīnisku padomu var saņemt arī, zvanot uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 vai sazināties rakstiski, izmantojot e-pastu: medkonsultacija@gmail.com. Aicinām arī rūpīgi iepazīties ar informāciju, kādos gadījumos obligāti nepieciešams izsaukt Neatliekamo medicīnisko palīdzību, lai kritiskā situācijā zinātu, kā rīkoties. 

 Vietnē mana.latvija.lv sadaļā “Dzīves situācijas” atradīsi arī citu noderīgu informāciju, kas palīdzēs droši uzsākt studentam dzīvi, piemēram, par atbalsta un izaugsmes iespējām studentiem, e-paraksta lietošanu, digitālo kultūras mantojumu, iepirkšanos internetā, patērētāja tiesībām u.c. Kopumā mana.latvija.lv pieejami 50 apraksti dažādām dzīves situācijām, kuru risināšanā var izmantot e-pakalpojumus. Lasi, izmanto e-pakalpojumus un dari digitāli!

Pilna informācija par izglītības iespējām un studentiem noderīgiem risinājumiem atrodama mana.latvija.lv dzīves situācijā “Izglītība”.

Skip to content