Tempļakalna parkā plānots jauns aktīvās atpūtas objekts - Alūksnes novads

Tempļakalna parkā plānots jauns aktīvās atpūtas objekts

Alūksnes novada domes 27. augusta sēdē deputāti pieņēma lēmumu nodot nomā zemes gabalu Tempļakalna parkā, nomnieku noskaidrojot zemes nomas tiesību mutiskā izsole.

 Nomas tiesību noteikumos tiks paredzēts, ka zemes gabala izmantošanas mērķis ir aktīvās atpūtas objekta – virvju un koka konstrukciju gaisa takas (kokos) – izveidošana un apsaimniekošana. Nomas termiņš būs noteikts līdz 10 gadiem. Nomniekam teritorijā nebūs atļauts izbūvēt patstāvīgas ēkas, taču uz noteiktu termiņu līdz 5 gadiem būs atļauts novietot pagaidu palīgēku inventāra novietošanai. Nomas tiesību izsoli organizēs Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu atsavināšanas komisijai.

 Lēmums saistīts ar biedrības “Koordināta” iesniegumu pašvaldībā ar priekšlikumu par piedzīvojumu parka izveidi Tempļakalna parkā, kas plāno startēt ar projektu biedrības “Alūksnes lauku partnerība” atklātajā projektu iesniegumu konkursa kārtā ekonomikas attīstībai tūrisma jomā. Lai zemes gabalu nodotu nomā, pašvaldībai jāorganizē nomas tiesību izsole. Potenciālā teritorija, kur varētu tikt veidots jaunais objekts, atrodas ap “101 pakāpienu” un tā varētu būt līdz 8000 m2 liela.

 Gaisa takas šobrīd ir kļuvušas par vienu no iecienītākajiem izklaides veidiem aktīvām, sportiskām ģimenēm un jauniem cilvēkiem. Šādi piedzīvojumu un aktīvās atpūtas objekti ar atšķirīgas grūtības un veiklības pakāpes trasēm Latvijā atrodas jau daudzviet, zināmākie no tiem ir “Tarzāns” Siguldā, “Mežakaķis” Mežaparkā un Siguldā, “Tērvetes Gaisa takas”, “Braku takas” pie R. Blaumaņa muzeja Ērgļos un citi. Ir zemās un augstās gaisa takas. Ja projekts tiks atbalstīts, iecerēts, ka Tempļakalnā tiktu veidotas augstās gaisa takas. Tā kā taku teritoriju nav paredzēts atļaut iežogot, brīvām pastaigām Tempļakalna parkā tās netraucēs.

 Saskaņā ar Tempļakalna parka attīstības stratēģiju, vietā, kur nākotnē varētu atrasties gaisa takas, ir pastaigu un atpūtas zona.  Parka attīstības vīzija ir veidot to par sakoptu parku, kurā ir atjaunoti kultūrvēsturiskie objekti un labiekārtota rekreācijas zona iedzīvotājiem.

Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content