Pašvaldība iesniegs pieteikumus Izglītības un sporta centra projekta finanšu piesaistei - Alūksnes novads

Pašvaldība iesniegs pieteikumus Izglītības un sporta centra projekta finanšu piesaistei

29. aprīļa sēdē Alūksnes novada domes deputāti pieņēma lēmumu atbalstīt projekta “Izglītības un sporta centra izveide Alūksnes pilsētā” īstenošanas pieteikumu iesniegšanu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) un Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), pretendējot uz iespēju saņemt valsts budžeta finansējumu un aizdevumu šī objekta būvniecībai.

 Šis ir augstas gatavības projekts, kam ir izstrādāta nepieciešamā tehniskā dokumentācija, veikts būvdarbu iepirkums un ir spēkā esošs līgums ar darbu veicēju.

 Projekta indikatīvās kopējās izmaksas ir 10 131 938 EUR, kas ietver sevī būvniecību, autoruzraudzību un arī būvuzraudzību. Uz nepieciešamo summu pilnā apmērā nevar pretendēt ne vienas, ne otras ministrijas piedāvātajās finanšu piesaistes programmās, tādēļ izvēlēta kombinēta pieeja, ar daļu summas startējot VARAM un daļu – IZM programmā.

 

 Līdz ar to Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā pieteiktā projekta summa ir 3 529 412 EUR, no kā maksimālais iespējamais valsts budžeta līdzfinansējums ir 3 000 000 EUR un pašvaldības līdzfinansējums nodrošināms 15% apmērā jeb 529 412 EUR.

 

 Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijā pieteiktā projekta summa ir 6 583 529 EUR, no kā valsts kases aizņēmums prognozējams 5 925 176 EUR apmērā, bet pašvaldības līdzfinansējums ir 10% jeb 658 353 EUR.

 

 Būves nodošanai ekspluatācija pašvaldība nodrošinās 18 997 EUR finansējumu.

 

 Kā domes sēdē informēja pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite, aprīlī Ministru kabinetā apstiprināti jauni noteikumi – vieni, kas ir saistīti ar augstas gatavības pašvaldību investīciju projektiem, un otri – par izglītības iestāžu projektiem un valsts budžeta aizņēmumiem.

 

 VARAM noteikumi par augstas gatavības investīciju projektiem paredz, ka maksimālā no valsts budžeta saņemamā finansējuma jeb granta summa pašvaldības projektam ir 3 miljoni eiro ar nosacījumu, ka puse summas izlietojama jau 2021. gadā un projektam jāparedz 15% pašvaldības budžeta līdzfinansējums.

 

 Savukārt IZM noteikumi par izglītības iestāžu projektu finansēšanu paredz šos investīciju projektus iesniegt valsts budžeta aizņēmuma ņemšanai. Šai gadījumā ir noteikts, ka pašvaldības līdzfinansējums jānodrošina 10% apmērā no summas.

 

 Projekta pieteikumu atbalsta gadījumā minētās pašvaldības līdzfinansējuma summas nodrošinās no pašvaldības 2021. un 2022. gada budžeta līdzekļiem.

 

 – Sadalot pašvaldības līdzfinansējuma izmaksas uz diviem gadiem, gadā šī summa iznāk 593 882 eiro. Lai nodrošinātu līdzfinansējumu, būs nepieciešams pārskatīt pašvaldības budžetu, taču mums tam ir laiks līdz brīdim, kad saņemsim atbildes par projektu pieteikumiem. Šī ir iespēja uzcelt Izglītības un sporta centru un nākotnē tā ir pašvaldībai izdevīgākā, ja tiek saņemts valsts budžeta finansējums 3 miljonu eiro apmērā, nekā, ja visa summa būtu jāaizņemas, – domes sēdē sacīja pašvaldības Finanšu nodaļas vadītāja Evita Ņedaivodina.

 

 Izglītības un sporta centra un ar to saistītās infrastruktūras būvniecība ir paredzēta Jāņkalna ielā 17A, Alūksnē. 2018. gadā projekta īstenošanai (projektēšanas darbu veikšanai) Alūksnes novada pašvaldība saņēma valsts budžeta līdzfinansējumu 300 000 EUR apmērā.

 

  1. gada janvārī Būvvaldē akceptēta objekta tehniskā dokumentācija. Līgums par Izglītības un sporta centra projektēšanu, būvdarbiem un autoruzraudzību starp pašvaldību un SIA “MONUM” ir spēkā. Līdz ar to visas procedūras ir pabeigtas, un pašvaldība valsts budžeta līdzfinansējuma saņemšanas gadījumā ir gatava uzsākt būvdarbus.

 

 Izglītības un sporta centra būvniecība paredz multifunkcionālas ēkas un ar tās funkcionēšanu saistītās infrastruktūras – inženierkomunikāciju pievadu, piebraucamo ceļu (Darba iela), laukumu un auto stāvvietu pie ēkas un pie sākumskolas pašreizējā sporta angāra teritorijā – izbūvi. Ēkā paredzētas speciāli aprīkotas zāles sporta spēlēm, džudo, spēka treniņiem, vingrošanai un vieglatlētikas treniņiem. Projektā iekļauta arī esošā sporta angāra nojaukšana.

 

 Līdz ar pieņemto lēmumu par Izglītības un sporta centra projekta pieteikuma iesniegšanu finanšu piesaistei, dome arī veica grozījumus Alūksnes novada attīstības programmas 2011.-2017. Investīciju plānā 2015.-2021. gadam, atbilstoši lēmumā minētajam finanšu sadalījumam precizējot Izglītības un sporta centra projekta ideju. Iepriekš plāns paredzēja līdzvērtīgu valsts un pašvaldības ieguldījumu – katrai pusei 5 miljoni EUR.

 

Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content