DĀRZA DARBI IESTĀDES  LAUKUMĀ - Alūksnes novads

DĀRZA DARBI IESTĀDES  LAUKUMĀ

Jau gadu par projekta “WASTE ART” līdzekļiem iegādātajās komposta kastēs tiek kompostēti iestādes bioloģiskie atkritumi, šopavasar pienācis laiks pirmajai kastu iztukšošanas talkai un komposta izmantošanai.

Sagatavotas kastes augsto dobju ierīkošanai permakultūras mazajiem dārziņiem, kuras aprūpēs 3.,4.,5.,6. grupu bērni un skolotājas, 7.grupa izmantos kompostu Stārķa puķu dobes augsnes uzlabošanai un 11.grupa ierīkos savu permakultūras dobi otrā laukuma daļā.

Lielajai talkai 4.grupas skolotājas un bērni sāka gatavoties savlaicīgi. Pārrunājām, kas ir bioloģiskie atkritumi, kā tie sadalās, kur tos izmanto. Tā, kā bērniem bija saprotams mērķis, kam tiks izmantots komposts, tad arī interese par darbu bija liela. Neatņemama motivācija bija arī fakts, ka tiks filmēti.

Vērojot bērnu darbošanos, secinām, ka bērni aizrautīgi un atbildīgi darbojas ar lāpstu, ķerru, grābekli pieaugušo vadībā. Uzklausot bērnu komentārus, saprotam, ka bērnu ģimenēs nav aktuāli kompostēt bioloģiskos atkritumus.  

Darba procesā bērniem radās iespēja iepazīties ar dažādu sugu pārstāvjiem dabas vidē. Sastapām un izpētījām lauku peli, Latvijas kailgliemežus, simtkājus, sliekas un dažādas vaboles. Kā arī noskaidrojām, kuri atkritumi ir sadalījušies, kuri vēl nav. Bērni bija pārsteigti uzzinot, ka sadaloties atkritumiem, veidojas zeme, kuru var izmantot dobes iekārtošanai un augu audzēšanai. Dienas atklājums bija, ka avakado kauliņi kastēs bija sākuši dzīt sakni. 

Talkas diena sakrita ar Vidzemes TV viesošanos iestādē, tā kā aktīvā darba process vērojams arī televīzijā, jāsaka, filmēšanas process šo dienu bērniem vērta vēl aizraujošāku,

SAGATAVOJA:  Lusine PETROSJANA – GOLUBEVA, Inga MIŅINA

Skip to content