Projekts “Augoša pilsēta” tuvojas noslēgumam - Alūksnes novads

Projekts “Augoša pilsēta” tuvojas noslēgumam

Kā zināms, Alūksnes novada pašvaldība ir iesaistījusies Eiropas Savienības starpreģionu sadarbības programmas URBACT III, kas atbalsta projektus ilgtspējīgai pilsētu attīstībai, atbalstītajā projektā “Augoša pilsēta: Ilgtermiņa lejupslīdes pārvarēšana mazajās pilsētās” (Re-grow City: Tackling Long Term Decline in Smaller Cities”). Projekta galvenais sadarbības partneris ir Altenas pilsēta, Vācijā. Projektam noslēdzoties, ir laiks atskatīties uz paveiktajiem darbiem un nākotnes iecerēm.

Projekts lielā mērā ir saistīts ar pieredzes pārnesi – labās prakses aizgūšanu no Altenas un pielāgošanu savā situācijā katrā no projekta dalībpašvaldībām. Daudzu gadu garumā Altena cīnījusies ar tādām pašām problēmām, kas šobrīd skar Latviju un arī Alūksni – vietējo nozaru slēgšana, bezdarba pieaugums, iedzīvotāju skaita samazināšanās, jaunu cilvēku aizbraukšana.

Alūksnes novada pašvaldība, iesaistoties projektā, izvirzīja vairākus mērķus, tostarp aktivizēt mazo uzņēmējdarbību un aizpildīt tukšās telpas pilsētā. To visu bija plānots panākt ar POP-UP metodes palīdzību. Trīs gadu laikā projektam izdevies piesaistīt 15 partnerus no visdažādākajām nozarēm – skaistumkopšanas, viesmīlības, amatniecības un pakalpojumu nozares.

– Mēs esam pierādījums tam, ka spējam īstenot Eiropas līmeņa idejas un pieejas tādā mazā pilsētā kā Alūksne. Ja to varam mēs, tad to var arī citas mazās pilsētas gan Latvijā, gan citur, – iedrošina Alūksnes novada pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Māra Saldābola.

Projekta noslēguma konference paredzēta 18. maijā tiešsaistes platformā ZOOM. Pasākuma laikā vadošie eksperti dalīsies pieredzē un pārdomās par mazo pilsētu attīstību perspektīvā, kā arī visas projektā iesaistītās dalībvalstis prezentēs triju gadu laikā paveikto. Tāpat norisināsies arī darbnīcas, kurās aktualizēs POP-UP jautājumus un nevalstiskā sektora nozīmību un citu pilsētu iespējas pārņemt labo praksi. Noslēguma konferenci varēs piedalīties jebkurš interesents. Pieteikšanās saiti atradīsiet ŠEIT. Pasākums tiks tulkots latviešu valodā. Tiešraides pasākums sāksies pulksten 10:00 pēc Latvijas laika.

PASĀKUMA PROGRAMMA

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Skip to content